Dohoda o predčasných voľbách zatiaľ nie je. Heger hovorí o 30. septembri

Predčasné parlamentné voľby by mohli byť 30. septembra. Tento termín si musia ešte prediskutovať jednotlivé poslanecké kluby. Po rokovaní predstaviteľov bývalých koaličných strán to povedal dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO). Znova sa podľa neho majú stretnúť v nedeľu.

18.01.2023 10:52 , aktualizované: 16:48
Koaličné rokovania / Predčasné voľby / Foto:
Rokovania lídrov strán bývalej koalície o termíne predčasných parlamentných volieb 18. január 2023
debata (78)
  • po včerajšom vyjadrení SaS Heger oznámil, že debata o novej 76 sa definitívne skončila
  • lídri pôvodnej štvorkoalície sa budú snažiť nájsť dohodu na predčasných voľbách, rokovania sa začínajú na Úrade vlády o 14:00
  • odvolaný premiér Eduard Heger a SaS preferujú septembrový termín, Za ľudí predčasné voľby odmieta
  • líder Sme rodina Boris Kollár chce voľby v júni, no nebráni sa ani septembru, ak bude dohoda
  • Hlas, Smer a zvyšok opozície tlačí na jún
  • na zmenu ústavného zákona je potrebných 90 hlasov, poslanci majú hlasovať o tomto zákone 24. januára
Video
Debaty o 76 sa skončili, priznal Heger. S pôvodnou koalíciou bude rokovať o predčasných voľbách

Aktualizované 16:48 Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš ozrejmil, že poslanci OĽaNO sa zídu vo štvrtok. Stanovisko následne predstavia verejnosti. Prijatie zmeny Ústavy SR o možnosti skrátiť volebného obdobia označil Šipoš za technickú otázku. Nemyslí si však, že by malo byť možné ísť cestou referenda. Základný cieľ je podľa jeho slov doručiť pomoc ľuďom. Tvrdí, že OĽaNO sa volieb nebojí a je pripravené hájiť svoje výsledky.

Video

Líder OĽaNO Igor Matovič poukázal na riziko zmeny volebného systému po voľbách, ak by sa dostali k moci Smer, Hlas či Republika. „Je psou povinnosťou každého demokrata, aby sa oddialili voľby,“ Odmieta, že by tak robili preto, lebo sa obávajú, že ich nezvolia. Tvrdí, že sa obáva o demokraciu. Matovič dodal, že bude presviedčať poslancov v klube OĽaNO, aby nevyslovili dôveru prípadnej úradníckej vláde.

Dočasne poverená vláda podľa Hegera pokračuje v práci, v implementácii pomoci ľuďom či reforiem z plánu obnovy. Za cieľ považuje doviesť krajinu do predčasných volieb a udržať zahraničnopolitické smerovanie ako doteraz.

Aktualizované 16:41 Predčasné parlamentné voľby by mohli byť 30. septembra. Tento termín si musia ešte prediskutovať jednotlivé poslanecké kluby, uviedol po rokovaní predstaviteľov bývalých koaličných strán dočasne poverený premiér Eduard Heger. Znova sa podľa neho majú stretnúť v nedeľu.

Aktualizované 15:55 Sme rodina podporí aj septembrové voľby, Kollár podčiarkol potrebu zmeny ústavy

Sme rodina podporí predčasné voľby aj v septembrovom termíne. Skonštatoval to predseda hnutia Boris Kollár s tým, že na tomto vyzerá byť najväčšia zhoda. Čo sa týka zmeny Ústavy SR, hnutie podľa slov Kollára nemá problém so žiadnym riešením a formou jej úpravy. Na tento účel deklaroval 18 hlasov poslancov parlamentu za Sme rodina.

Video

„Najprv vyriešme zmenu Ústavy SR, aby sme mohli skrátiť volebné obdobie, a potom urobme voľby,“ uviedol Kollár s tým, že preferovali čo najskorší termín, ale sú ochotní pristúpiť na kompromis. Aktuálne budú s rokovaniami čakať na stanovisko hnutia OĽANO a strany Za ľudí, ktoré ešte majú diskutovať vo vnútri. Ich stanovisko by mali mať v nedeľu (22. 1.).

Čo sa týka zmeny ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia NR SR, Sme rodina sa vie dohodnúť na viacerých možnostiach. Nemá problém, aby sa to mohlo urobiť uznesením, ústavným zákonom či referendom. Ak to má pomôcť veci, môže sa to vyriešiť technickou úpravou v ústave. Túto možnosť spomínala aj exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková.

Aktualizované 15:31 SaS je pripravená podporiť predčasné voľby v septembri, povedal Richard Sulík po rokovaní strán bývalej koalície. Dodal, že by vedeli žiť aj s úradníckou vládou.

Video

„Rokovanie prebiehalo v pokojnom kultivovanom duchu, každý si povedal svoje. Myslím si, že dôjde k dohode, ak nedôjde, my vieme žiť aj s úradníckou vládou. Čo sa bude diať ďalej, to sa musíte pýtať ostatných a najmä premiéra,“ povedal.

Aktualizované 15:17 Rokovania sa dnes končia. Richard Sulík uviedol, že je rád, že premiér Heger včera reagoval zvolaním rokovania. SaS aj naďalej trvá na tom, že predčasné voľby majú byť v septembri. Lídri sa majú stretnúť znova. „SaS je úplne jednotná. 20 hlasov podporuje to, čo som vám povedal,“ uviedol Sulík.

Aktualizované 14:20 Na Úrad vlády už prišli zástupcovia SaS, Veronika Remišová aj Boris Kollár. Rokovanie sa tak pomaly začínajú.

VIDEO: Sme rodina podporí aj septembrové voľby, Kollár podčiarkol potrebu zmeny ústavy.

Video

Aktualizované 14:05 Ak sa lídri nedohodnú, Čaputová je pripravená odňať vláde mandát a vymenovať úradnícku vládu

Čaputová preferuje termín predčasných volieb v prvej polovici roka, akceptuje však aj septembrový. Počas svojho stredajšieho vyhlásenia zdôraznila, že aktuálna vláda je len dočasne poverená výkonom funkcie. V prípade jej zásadného zlyhania v termíne do volieb je hlava štátu pripravená odňať jej poverenie a na potrebný čas vymenovať úradnícku vládu.

„Je zrejmé, že dohoda o predčasných voľbách medzi politickými subjektami sa nehľadá ľahko. Preto, ak by boli politické strany schopné nájsť konsenzus iba na septembrovom termíne volieb, je to pre mňa stále akceptovateľná možnosť. Dôležité je, aby sa táto téma uzatvorila do konca januára, aby sme občanom čo najskôr mohli dať jasnú odpoveď, ako a kedy vyvedieme Slovensko z vnútropolitickej krízy," uviedla prezidentka. Pripomenula, že parlament vyslovil vláde nedôveru, preto má obmedzené právomoci a mala by ich vykonávať len na obmedzený čas.

Aktualizované 12:34 Prezidentka Čaputová bude mať o 13.30 v Pre­zidentskom paláci s vyhlásenie k aktuálnej politickej situácii.

Aktualizované 12:18 Pellegrini o termíne predčasných volieb

Podľa Pellegriniho nie je prezidentka Zuzana Čaputová úplným fanúšikom úradníckej vlády. „Ak by bola dohoda na čo najskoršom možnom termíne predčasných volieb, tak si viem predstaviť, že môže dovládnuť vláda Eduarda Hegera v demisii. Ak to má byť v septembri, neviem si predstaviť dosť dobre, aby deväť mesiacov nám tu vládla vláda v demisii, ktorá nemá svoje právomoci a vzhľadom na to, že bude v politickej kampani, tak to bude robiť ešte horšie ako doteraz,“ povedal Pellegrini.

Video
Čaputová trvá na januárovom termíne dohody o predčasných voľbách

Ak parlament do konca januára neprijme rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám, prezidentka je pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetencií. „Po dnešku je zrejmé, že snaha Eduarda Hegera o novú väčšinu v parlamente definitívne nenašla podporu. Všetko úsilie by teda malo smerovať k jedinému rozumnému riešeniu v tejto situácii,“ dodala prezidentka.

Aktualizované 12:06 SaS sa chce vyhnúť ústavnému chaosu

Strana SaS sa zúčastní dnešného rokovania na úrade vlády s cieľom nájsť kompromisný termín pre uskutočnenie predčasných volieb. Rokovania sa zúčastní predseda strany Richard Sulík, podpredseda SaS Branislav Gröhling a poslankyňa NRSR Mária Kolíková. „Naším cieľom je vyhnúť sa ústavnému chaosu a preto podporujeme septembrový termín konania predčasných volieb. Potrebujeme pripraviť kvalitnú zmenu Ústavy tak, aby sa nikto nemohol úspešne obrátiť na Ústavný súd s tým, že bolo porušené jeho pasívne ústavné právo,“ uviedol Sulík.

Zopakoval, že september uprednostňujú preto, že môžu byť tiež definitívne ukončené aj dôležité kauzy na súde, ako je napríklad korupčná kauza bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Taktiež môžu za ten čas aj OČTK v pokoji a bez zasahovania dokončiť rozrobené kauzy. Septembrový termín je férový voči občanom a krajine a dáva nádej, že volebná kampaň prebehne bez zbytočných emócií. Ak príde k takejto dohode, očakávame, že prezidentka nechá do septembra dovládnuť vládu Eduarda Hegera,“ dodal.

Aktualizované 11:50 Líder Sme rodina Boris Kollár preferuje júnový termín predčasných volieb, no bol by ochotný pristúpiť aj na september. Celé jeho vyjadrenie si pozrite vo videu.

Video

Debata o novej 76 sa skončila

Po tom, ako SaS odmietla rokovať o novej väčšine a vyhlásila, že podporuje predčasné voľby, Heger v utorok oznámil, že snahy o vznik 76 sú definitívne uzavreté a treba začať diskusie o predčasných voľbách. „S iniciatívou na vznik novej 76 prišiel pôvodne predseda SaS Richard Sulík deň po odhlasovaní nedôvery vláde. Z môjho pohľadu to malo zmysel, viackrát som dôvody aj verejne komunikoval. Napriek tomu, že Sulíkovi nápad s novou 76 po čase odpadol od chuti, kontaktovali ma niektorí poslanci z klubu SaS s tým, že by si vedeli predstaviť jej podporu,“ tvrdí Heger. „Aktuálne sa ako najreálnejší javí jesenný termín," skonštatoval Heger.

Video
Hľadanie novej 76 je podľa SaS strata času

Rišo, Robo Fico ďakuje!

Takýto odkaz poslal bývalý premiér a exminister financií Igor Matovič (OĽaNO) Sulíkovi prostredníctvom sociálnej siete. Reagoval tak na to, že podľa vyjadrení predstaviteľov strany Sloboda a Solidarita je namieste začať sa seriózne zaoberať predčasnými voľbami, a tiež na ich odmietnutie diskusie o novej vládnej väčšine. Podľa bývalého ministra financií ale dostal Sulík panický strach, že si Eduard Heger a Jaro Naď založia stredoliberálnu stranu a málokto potom bude voliť stranu „profesionálneho povaľača vlád“.

Predseda SaS sa tiež podľa Matoviča dostal k výsledkom prieskumu, ktorý vo štvrtok zverejní televízia JOJ, a podľa ktorého by podpora SaS mala po dlhšom čase stúpnuť. Matovič však tvrdí, že to nepomôže. „SaS sa do parlamentu už nedostane. Racionálny liberálny volič už nedá hlas strane, ktorá by opäť aj štvrtú vládu povalila. Bude mať na výber zodpovednejšie možnosti," napísal v statuse.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Boris Kollár #Eduard Heger #Hegerova 76 #predčasné voľby 2023