Expolicajt Kučerka je na úteku. Čaká na neho medzinárodný zatykač

Bývalý vyšetrovateľ a šéf bratislavskej finančnej jednotky NAKA Marián Kučerka si rozsudok Najvyššieho súdu opäť vypočuť neprišiel. Nachádza sa v Bosne a Hercegovine, na Slovensko sa však v súčasnosti vrátiť nemôže kvôli údajným hromadiacim sa zdravotným dôvodom. Predsedovi senátu však dochádza trpezlivosť. Pohrozil, že na neho vydá európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz a bude voči nemu konať ako proti ušlému. Napriek tomu môže byť čoskoro aj v neprítomnosti právoplatne odsúdený.

18.01.2023 17:25
kučerka Foto:
Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka 25. januára 2022 pred Špecializovaným trestným súdom.
debata (14)

Pôvodne mal Najvyšší súd o Kučerkovom odvolaní rozhodnúť ešte 24. novembra 2022, neskôr sa o to pokúšal aj 12. januára 2023. Kučerka sa ale „z dôvodu náhlej hospitalizácie“ a následnej práceneschopnosti z pojednávania ospravedlnil a zasadnutia súdu tak boli opakovane zrušené.

Kučerka svoje zdravotné problémy vysvetlil dvojicou úrazov. Smola sa mu lepí na päty: prvýkrát sa vraj pošmykol a narazil v pivnici hlavou do steny, neskôr zas spadol v garáži na chate. Súd ale jeho tvrdeniam aj na základe vyjadrenia Kučerkovho lekára neuveril. Miesto toho mu uložil 500-eurovú poriadkovú pokutu.

Napriek tomu neskôr neváhal vycestovať do Sarajeva, údajne za kamarátom z Prahy. Odtiaľ sa opäť sťažoval na zhoršenie zdravotného stavu. Súd mu na druhý krát uložil už 1000-eurovú pokutu.

fico počiatek slota Čítajte viac Kauza, v ktorej mal Slota "oholiť" Fica o milióny, sa vracia. Polícia už obvinila tri vysokopostavené osoby

„Predseda senátu Juraj Kliment zrušil termín verejného zasadnutia v trestnej veci obžalovaného Mariána K. určený na 19. januára 2023,“ informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. „Obžalovaný prostredníctvom svojho obhajcu podaním doručeným dnes do podateľne oznámil konajúcemu súdu, že sa na verejné zasadnutie pre svoj zdravotný stav, ktorý mu nedovoľuje vycestovať z Bosny a Hercegoviny a osobne sa ho zúčastniť, nedostaví. Z uvedeného dôvodu prostredníctvom svojho obhajcu požiadal o zrušenie zajtrajšieho termínu, keďže s vykonaním verejného zasadnutia v jeho neprítomnosti nesúhlasí,“ priblížila hovorkyňa.

Ako doplnila, predseda senátu ďalšie určené termíny verejného zasadnutia ponechal v platnosti. „Keď sa budúci týždeň nezúčastní verejného zasadnutia, budú na neho vydané európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz,“ varoval na poslednom zasadnutí sudca Kliment. Dodal, že senát zváži, že bude voči Kučerkovi konať ako proti ušlému.

Vyšetrovateľ, ktorý zločiny nevyšetroval, ale kryl

Kučerka bol jedným z bývalých príslušníkov polície, ktorí obvinili svojich kolegov z NAKA z manipulácií trestných konaní. Z nátlaku a vyhrážok dokonca obvinil aj prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Šúreka a Ondreja Repu. Neskôr však priznal, že nehovoril pravdu, a ospravedlnil sa im. Aj v súčasnosti ale svoju vinu popiera.

Kučerka bol zadržaný 2. decembra 2020 a následne putoval do väzby, z ktorej bol prepustený až 17. septembra 2021. V januári 2022 sa postavil pred Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Ten ho napokon 17. marca 2022 uznal vinným zo zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Aj keď mu prokurátor pôvodne navrhoval 12-ročný trest, samosudca Ján Hrubala mu uložil 11 rokov väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia a prepadnutie majetku.

Milan Lučanský Čítajte viac Prokuratúra vysvetlila, prečo pri pitve Lučanského nenašli škrtiacu ryhu

Podľa obžaloby Kučerka niekedy v roku 2016 prijal úplatok od svojho nadriadeného Bernarda Slobodníka, bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA vo výške 25-tisíc eur. Peniaze mali prísť od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Za to mal Kučerka zamädziť trestnému stíhaniu synovca exministra hospodárstva Petra Žigu za karuselové podvody v kauze Valčeky.

Kučerka bol tiež obžalovaný v kauze Očistec, kde sa mal priamo ako vyšeterovateľ prípadu podieľať na krytí daňových podvodov spoločnosti Jopi Trade. Za nedadržanie a nevykonanie domových prehliadok u daňových podvodníkov mal spoločne s Makóom, a Slobodníkom zinkasovať 200-tisíc eur. Najprv mal dostať 20-tisíc v obálke a neskôr ďalších 50-tisíc eur v igelitke.

Vinu priznal, teraz ju popiera

V prípade ako svedkovia vypovedali aj spoluobvinený nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a bývalý šéf kriminalistov Finančnej správy Ľudovít Makó. Bödör ako Kučerkov spoluobvinený vypovedať odmietol. „Skutok sa nikdy nestal, je to vykonštruované,“ podotkol len a zo súdu odišiel. V Kučerkov prospech svedčili aj obaja Žigovci. Synovec poslanca strany Hlas už ale od januára 2023 čelí aj sám súdnemu procesu za podplácanie.

Naopak Slobodník a Makó verziu obžaloby potvrdili. Makó pred súdom povedal, že s Kučerkom sa pozná od roku 2015. Zoznámil ich bývalý šéf finančnej polície Bernard Slobodník. S oboma mal vraj priateľský vzťah. Vypovedal, že v roku 2017 odovzdal Kučerkovi čiernu športovú tašku, v ktorej bolo 200-tisíc eur. „S tým, že tak je to dohodnuté s pánom Slobodníkom,“ poznamenal Makó.

Kučerka na súdnom pojednávaní trval na svojej nevine. „Skutky sa tak, ako sú opísané, neudiali,“ vyhlásil ešte 15. marca 2022, tesne pred ukončením dokazovania. Aj keď počas vyšetrovania sa ku skutkom priznal, neskôr otočil a tvrdil, že sa tak stalo pod psychickým nátlakom. Vraj očakával, že vďaka priznaniu bude môcť s prokurátorom uzavrieť dohodu o vine a treste, z ktorej mu vyplynie len podmienečný trest. „V zmätenom stave mysle som sa priznal k skutkom, ktoré som nespáchal,“ zdôraznil vtedy Kučerka.

pexeso, Veronika Remišová Čítajte viac Remišovej pexeso: Čo je s 'Ficovými ľuďmi', ktorých chcela odstrániť

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #NAKA #polícia SR #kauza Očistec #Marián Kučerka #kauza Judáš