Slovenskí a maďarskí policajti objasnili hromadnú vraždu pápayovcov z roku 1999

Dvanásť ľudí prišlo v roku 1999 o život pri mafiánskom zúčtovaní v Budapešti a v Dunajskej Strede, ktoré maďarskí a slovenskí policajti vytrvalou prácou úspešne odhalili. Napísalo to v stredu internetové vydanie denníka Magyar Nemzet, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18.01.2023 22:00
pápayovci Dunajská Streda bar Fontána Foto: ,
Policajný záber na obete streľby 25. marca 1999 v dunajskostredskom bare Fontána.
debata (10)

O výsledkoch vyšetrovaní likvidácie mafiána Györgya Döchera a jeho ochrankára, ktorí prišli o život 2. februára 1999 v Budapešti, a zavraždenia desiatich členov skupiny pápayovcov v Dunajskej Strede 25. marca 1999 budú v piatok v Budapešti informovať prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran a šéf maďarskej polície János Balogh spolu so šéfmi elitných policajných jednotiek – maďarskej Pohotovostnej polície Národného úradu vyšetrovania (NNI) a slovenskej Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Polícia v rámci medzinárodnej tlačovej konferencie oznámi aj vznesenie obvinenia za dunajskostredský masaker voči Karolovi B. z Rimavskej Soboty a Sándorovi H., ktorého maďarské aj slovenské podsvetie poznalo pod prezývkou Turek.

Podľa dôkazov slovenskej a maďarskej polície vraždy v Budapešti a následne v Dunajskej Strede spolu úzko súvisia, píše Magyar Nemzet. Vražda Döchera predchádzala masakru v Dunajskej Strede, pričom okruh páchateľov bol ten istý. Turka podľa denníka v kauze vraždy Döchera už polícia obvinila. Ďalším páchateľom bol Árpád Sz., ktorý však zahynul pri dopravnej nehode.

Do obľúbeného baru pápayovcov Fontána v Dunajskej Strede vtrhli 25. marca 1999 po 19.15 h traja maskovaní muži – falošní policajti – a v priebehu niekoľkých minút postrieľali desiatich mužov. Na mieste zahynulo deväť osôb, desiata obeť zomrela neskôr v nemocnici. Obeťami boli členovia miestnej mafie a boss dunajskostredského podsvetia a údajný vodca slovenského podsvetia Tibor Pápay.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pápayovci