NAKA navrhla uzavrieť dohodu s dopisovateľom Hlavných správ v kauze špionáže pre Rusko

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) navrhol v kauze vyzvedačstva pre Ruskú federáciu uzavretie dohody o vine a treste s obvineným Bohušom Garbárom.

19.01.2023 10:50 , aktualizované: 11:43
GRU / Ruská vojenská rozviedka / Foto:
debata (41)

Spis s návrhom postúpil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry vlani v decembri, potvrdil vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Bohuša Garbára, ktorý prispieval do Hlavných správ alebo Armádneho magazínu, stíhali pre zločin prijímania úplatku a zločin vyzvedačstva. Približne od apríla 2021 mal pôsobiť ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie.

Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády. Pri domovej prehliadke uňho polícia zaistila USB kľúče, nosiče, počítače, poznámky o plánoch spojenia, plány o podrobnej schôdzkovej činnosti so spravodajským dôstojníkom ruskej spravodajskej služby GRU, ale aj časť finančných prostriedkov.

„Dozorový prokurátor po preskúmaní kompletného vyšetrovacieho spisu dospel k záveru, že sú splnené zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste a stotožnil sa s návrhom vyšetrovateľa,“ priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová s tým, že následne bude realizované konanie o dohode o vine a treste.

Vyšetrovanie v prípade bývalého funkcionára vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavla B., ktorý mal tiež poskytovať informácie ruským spravodajským službám, ešte nie je ukončené. Tiež čelí obvineniu z prijímania úplatku a zločin vyzvedačstva. „Bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť,“ povedal Slivka.

Pavel B. mal poskytovať informácie od roku 2013. Týkať sa mali záujmov NATO a Ozbrojených síl SR. Priznať mal aj sumu, ktorú za informácie prijal. Zadržali ho vlani v rámci akcie Kaťuša. Pri domových prehliadkach zaistila polícia USB kľúče, počítače s citlivými a utajovanými skutočnosťami, podrobné poznámky o plánoch spojenia a schôdzkach, ale aj vymieňané dokumenty.

lipšic, hamran Čítajte viac Špionáž pre Rusov robil poslanecký asistent, príslušník SIS či prorektor
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #NAKA