Ospravedlnenie redakcie denníka Pravda Mgr. Mariánovi Mišúnovi

Na našom webovom spravodajskom portáli www.pravda.sk sme dňa 09.12.2022 o 15:20 hod. zverejnili článok pod titulkom „Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na Mišúna pre dlhodobé páchanie extrémizmu".

20.01.2023 14:00
debata (18)

V ňom sme nesprávne uviedli, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na Mariána Mišúna pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú tresnú činnosť- pre pokračujúci zločin rozširovania a výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti, pre pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu, a že v prípade preukázania viny mu hrozí až osemročný trest odňatia slobody a že ÚŠP o tom informoval na sociálnej sieti. V tomto článku bolo ďalej tiež uvedené, že Mariána Mišúna zadržali v januári pre podozrenie zo spáchania 37 skutkov, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 2017 až 2021 a tiež že Marián Mišún je zakladateľom skupiny Vzdor Kysuce. V článku bolo tiež nesprávne uvedené, že v inom prípade bol v roku 2017 za nedovolené ozbrojovanie právoplatne odsúdený na tri roky podmienečne, v dôsledku čoho nemohol kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja a že v roku 2016 neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách. V súvislosti s textom článku bola zverejnená aj fotografia s podobizňou Mariána Mišúna.

Žiadna z uverejnených informácií sa ale osoby Mariána Mišúna netýkala. Redakcia denníka Pravda si svoju chybu v zapätí uvedomila a obratom opravila text článku tak, že bolo z neho odstránené meno a priezvisko Mariána Mišúna a bolo uvedené správne priezvisko osoby, ktorej sa text článku týkal.

Za uverejnenie nepravdivých informácií v texte tohto článku o osobe Mgr. Mariána Mišúna sa redakcia denníka Pravda ako aj vydavateľ denníka Pravda spoločnosť OUR MEDIA SR a.s., pánovi Mgr. Mariánovi Mišúnovi ospravedlňuje.“

18 debata chyba