Pokračovanie článku: Predčasné voľby tlačia na kampaň. Začínajú sa formovať bloky a koalície: Lídri kreslia červené čiary

Hlas a Smer

Mimoparlamentná strana Hlas na čele s lídrom Petrom Pellegrinim pôjde do parlamentných volieb samostatne. Strana vznikla po tom, čo sa Pellegrini spolu s ďalšími poslancami rozhodol odísť z materského Smeru. Hlas zatiaľ jasne vylúčil zo spolupráce dva subjekty – hnutie OĽaNO a stranu Mariana Kotlebu ĽS NS, pretože ich považuje za „zlo a vážnu hrozbu pre slovenskú demokraciu“.

Peter Pellegrini počas rokovania parlamentu. Foto: TASR, Jakub Kotian
Pellegrini Peter Pellegrini počas rokovania parlamentu.

„Našou ambíciou je byť jedinou reálnou alternatívou voči súčasnej neschopnej a amatérskej vláde,“ uviedol Hlas. „Ak sa v budúcnosti niektorý ďalší subjekt svojím programom a pôsobením zaradí do tejto kategórie, orgány Hlasu nebudú mať žiaden problém zaujať k nemu rovnaký postoj,“ dodala strana. Čo sa týka postoja voči Smeru a Republike, ten úplne jasný nie je. V decembri po páde vlády uviedol, že si nevie predstaviť nominantov Republiky na ministerských postoch a rovnako si nevie predstaviť pôsobenie v jednej vláde s Robertom Ficom, Smer ani Republiku však z možnej spolupráce jasne nevylúčil.

Igor Matovič / Eduard Heger / Čítajte viac Heger nie je Pellegrini. Ak bude v demokratickom bloku silná partia, nedostatok charizmy nezaváži

Teoreticky je podľa politológa Marušiaka koaličná spolupráca možná v rozličných formátoch. „Vrátane alternatívy, podľa ktorej Smer bude mať vo vláde svoje zastúpenie, ale bez účasti Roberta Fica, ktorý by sa tak mohol stať napríklad predsedom parlamentu,“ myslí si. „Aj v takom prípade však určite bude pre Pellegriniho spolupráca so Smerom a osobitne s Robertom Ficom veľmi náročná, najmä preto, aby nezostal v tieni tejto strany. Aj v súčasnosti v opozícii je Fico viditeľnejší viac ako Pellegrini,“ dodal na adresu Hlasu.

Na otázky Pravdy o tom, či by sa pripojili k národnému bloku, ktorý má v pláne Andrej Danko, Hlas neodpovedal. „Myslím, že Pellegriniho ideálom nie je napodobňovanie Viktora Orbána, nie je to jeho agendou. Opakujem, bol by to preňho politický koniec,“ skonštatoval politológ Marušiak. Pellegriniho strana sa v prieskumoch dlhodobo drží na prvom mieste a od Smeru Hlas delí len niekoľko percent. Ak by Hlas tvoril budúcu koalíciu, za ideálne považuje vládu maximálne z troch strán.

Smer

Líder Smeru Robert Fico možnú povolebnú spoluprácu pred voľbami rovnako ako prieskumy verejnej mienky dlhé roky nekomentuje. Jeho rétorika podobne ako prejavy ďalších členov strany, ako je Ľuboš Blaha či Erik Kaliňák, boli od vzniku tejto vlády útočné a často skĺzali k šíreniu dezinformácií. Dokonca podporil aj výrok Milana Mazureka (Republika) o Rómoch. Niektorým Ficovým proruským výrokom sa čudovali aj zahraniční lídri. Najmä preto, že je trojnásobný premiér.

Robert Fico aj naďalej obviňuje vládu z... Foto: TASR
roman-mikulec-odvolavanie-robert-fico-boris-kollar-eduard-heger-igor-matovic-parlament 02-clanok W Robert Fico aj naďalej obviňuje vládu z politickej korupcie a zastrašovania.

Krátko pred voľbami sa však mení aj to. Síce odmietol vylúčiť zo spolupráce napríklad extrémistické hnutie Republika. Povedal však, že od budúcich partnerov bude požadovať tri podmienky, ak budú súčasťou rokovania o novej vláde. Ide o protifašistické, proeurópske a výrazne prosociálne podmienky. „Keď sa v tomto stretneme, nikoho zo spolupráce nevylúčime," povedal Fico v diskusnej relácii Karty na stôl týždenníka Plus 7 dní. Pre Slovensko by podľa neho bola najlepšia koalícia Smeru a Hlasu.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Hlas #koalície #SASKA #predčasné voľby 2023