Pokračovanie článku: Predčasné voľby tlačia na kampaň. Začínajú sa formovať bloky a koalície: Lídri kreslia červené čiary

Sme rodina a Za ľudí

Boris Kollár a jeho hnutie Sme rodina je zo všetkých politických subjektov najflexibilnejší a vie si obhájiť spoluprácu s kýmkoľvek. Síce nie je fanúšikom liberálov a progresívcov, aj keď je rád, že Slovensko má prezidentku, ako je Zuzana Čaputová. V jednej z diskusných relácií však vylúčil, že by Sme rodina išla do koalície so Smerom.

Na snímke zľava podpredseda NRSR Peter... Foto: TASR, Jakub Kotian
Richard Sulík, Peter Pčolinský, Milan Krajniak Na snímke zľava podpredseda NRSR Peter Pčolinský, predseda strany Sme rodina a predseda Národnej rady SR Boris Kollár a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

Ešte pred pádom vlády Fico naznačil, že koalícia sa dohodne na rekonštrukcii vlády. Dodal, že „Heger, Kollár a Remišová si opäť potrasú rukami so Sulíkom“. Kollár sa vtedy voči jeho slovám ohradil. „Radšej si budem triasť rukou s Hegerom a Sulíkom, ako ísť na opačnú stranu,“ reagoval Kollár a zopakoval, že si nevie predstaviť vládu s Ficom. V politike a špeciálne pri Borisovi Kollárovi je možné všetko.

Jeho hnutie si udržiava v prieskumoch okolo ôsmich percent, bude preto relevantným hráčom, ktorý sa určite bude chcieť znova dostať do vlády. „V závislosti od povolebných konštelácií Sme rodina má momentálne azda najvyšší koaličný potenciál,“ zhodnotil Marušiak.

Za ľudí

Veľkolepý projekt Andreja Kisku sa nakoniec ledva dostal cez hranicu piatich percent. Po odchode prezidenta prevzala vedenie Veronika Remišová. Za ľudí má okolo troch percent a na to, aby sa dostalo do parlamentu, sa bude musieť k niekomu pripojiť. Zo spolupráce vylučujú Smer, Hlas, SNS, ĽS NS a Republiku.

Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády SR Foto: Ľuboš Pilc
Remisova Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády SR

„Strana Za ľudí je pripravená ísť do volieb aj samostatne s presvedčením, že sa do parlamentu dostane. V záujme neprepadnutia hlasov prodemokraticky orientovaných voličov ale komunikujeme s hodnotovo blízkymi politickými partnermi, s výnimkou vyššie uvedených strán, o najlepších riešeniach pre predvolebnú spoluprácu,“ uviedla strana. Ak by sa rozhodli ísť do volieb samostatne, ich šance sú mizivé.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Hlas #koalície #SASKA #predčasné voľby 2023