Generálny prokurátor zrušil obvinenie poslancovi Borguľovi. Heger: Zvolenie Žilinku je najväčšia chyba koalície

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vnesenie obvinenia voči poslancovi Sme rodina Martinovi Borguľovi pre prečin podplácania i rozhodnutiu špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok pre vznesenie obvinenia.

20.01.2023 11:27 , aktualizované: 15:18
Boris Kollár / Martin Borguľa / Foto: ,
Predseda parlamentu Boris Kollár a Martin Borguľa (vpravo)
debata (369)

„Skutok, ktorý je uvedený v uznesení obvinenia, neobsahuje fakty, ktoré zamedzia zameniteľnosti skutku, opis skutku a trestné stíhanie sa neopieralo o náležité zistenia skutkového stavu v nevyhnutnej miere potrebnej na vznesenie obvinenia,“ uviedol Žilinka.

Podľa jeho slov neboli vôbec verifikované okolnosti, ktoré sa týkali dôvodov, pre ktoré došlo k obvineniu. Žilinka tak konštatoval nenaplnenie objektívnej stránky trestného činu podplácania. „A teda skutok, ku ktorému došlo, nie je možné kvalifikovať ako trestný čin podplácania,“ do­dal.

Upozornil zároveň na povrchnosť orgánov činných v trestnom konaní v prípravnom konaní, dokumentoval to na nesprávnom označení spoločnosti vystupujúcej v kauze. Rozhodnutie bude v anonymizovanej podobe zverejnené na webe Generálnej prokuratúry.

Borguľa na sociálnej sieti reagoval, že v prípade, kde bol dlho vedený ako poškodený, sa z neho deň pred hlasovaním o vydaní poslanca parlamentu Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie stal obvinený. „Pol roka ste poškodený, prípad je mesiace uzavretý a zrazu prípad zmení vyšetrovateľa a som obvinený,“ uviedol.

Je presvedčený, že to bolo politické rozhodnutie s cieľom zastrašiť ho pred blížiacim sa hlasovaním. „Celý čas som poukazoval na fakt, že ak som uplácal, musí existovať vec, za ktorú som úplatok dával. Tvrdil som to vyšetrovateľovi nielen ja, ale aj páni prokurátori Lipšic a Harkabus. Bola mu určená povinnosť nájsť prípad, za ktorý som mal uplácať,“ skonštatoval Borguľa.

Tvrdí, že bola prehľadaná prokuratúra, polícia a nič sa voči nemu nenašlo. „Nemal som proste za čo uplácať. A presne v týchto intenciách rozhodol generálny prokurátor,“ vyhlásil s tým, že si počká na písomné vyhotovenie rozhodnutia.

Borguľa bol na jar 2022 obvinený z podplácania, ako jeden zo skupiny osôb. Voči vzneseniu obvinenia podal sťažnosť, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ju však zamietol. Poslanec sa bránil tým, že v celej kauze vystupoval ako poškodený a čelil vydieraniu.

Úrad špeciálnej prokuratúry vo svojej reakcii na sociálnej sieti uviedol, že z tlačovej konferencie generálneho prokurátora je zrejmé, že Generálna prokuratúra sa v danej veci odchýlila od svojich doterajších právnych názorov v porovnateľných trestných veciach.

„Úrad špeciálnej prokuratúry sa po doručení uznesenia generálneho prokurátora komplexne vyjadrí k opakovaným situáciám, keď pri aplikácii paragrafu 363 a nasl. Trestného poriadku je jeden a ten istý procesný postup (alebo výklad hmotnoprávneho ustanovenia) aprobovaný ako zákonný a v prípade inej obvinenej osoby je posúdený ako nezákonný,“ vyhlásil úrad.

Najväčšia chyba koalície

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii uviedol, že zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba súčasnej vládnej koalície. Žilinku zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora v decembri 2020. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Viacerí koaliční poslanci ho dlhodobo kritizujú.

Podľa Žilinku sa trestné konanie neriadi zásadou „keď sa rúbe les, lietajú triesky“, ale zásadou „stíhania len zo zákonných dôvodov“. Žilinka dodal, že „záujem na zákonnosti musí byť nadradený akémukoľvek inému záujmu“.

Za ľudí: My sme ho nevolili

Strana Za ľudí pripomenula, že Žilinku nevolila. Už vtedy boli podľa nej indície, že funkciu nebude vykonávať nestranne, objektívne a bez politických tlakov.

„Naše obavy, ako aj obavy odbornej verejnosti sa potvrdili,“ vyhlásila šéfka strany Veronika Remišová. Dodala, že Žilinku do funkcie navrhlo hnutie Sme rodina.

„O to citlivejšie je, ak paragraf 363 použije práve na oslobodenie poslanca Borguľu z hnutia Sme rodina,“ uviedla. Je podľa nej jasné, že exkluzivitu zrušených obvinení si vďaka tomuto paragrafu užívajú viacerí nominanti Sme rodina a „starého a nového Smeru“.

Ďalšie politické rozhodnutie

Strana SaS považuje použitie paragrafu 363 pre poslanca Sme rodina Martina Borguľu za ďalšie politické rozhodnutie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. „Zrušenie obvinenia pre poslanca Borguľu je jasným dôkazom, prečo sa Sme rodina tak vehementne bránila zrušiť paragraf 363. Navyše bola to práve Sme rodina, ktorá Žilinku navrhla do funkcie generálneho prokurátora,“ uviedol poslanec za SaS Alojz Baránik.

Generálny prokurátor podľa neho nekoná slobodne a je v konflikte záujmov. „Stavia sa na úroveň sudcov a zasahuje do ich domény. Namiesto toho, aby súd rozhodol o vine alebo nevine poslanca, Žilinka opäť nebezpečne a neakceptovateľne zasiahol do spravodlivého procesu,“ vyhlásil Baránik s tým, že aj z toho dôvodu je správne paragraf 363 zrušiť.

Hnutie Sme rodina na rozhodnutie Žilinku reagovalo, že rozhodnutia Generálnej prokuratúry tak ako v minulosti, ani dnes komentovať nebude. „Sú to čisto jeho kompetencie a my to rešpektujeme,“ uviedlo hnutie.

Bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) vyhlásila, že prokuratúra musí byť vystavená zodpovednosti a verejnej kontrole. „Dnes to tak nie je. Treba na to zmeny v ústave, zákonoch, aj zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku. Prípad Borguľa aj z tých málo zverejnených informácií ukazuje, ako je kľúčové, aby takéto prípady boli riadne vysvetlené verejnosti a neostala pachuť, že rovnosť pred zákonom neexistuje,“ reagovala.

Súčasne sa podľa nej javí, že prokuratúra vystupuje v niektorých kľúčových prípadoch boja proti korupcii ako súd a nie ako zástupca štátu na strane obžaloby. „Prokuratúra nie je súd, nemá postavenie toho, kto rozhoduje o vine a nevine. Jej úlohou je postaviť páchateľov trestných činov pred súd,“ podotkla Kolíková.

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vo svojej reakcii uviedol, že nestačí polícii „na boj proti mafii a zlodejom rozviazať ruky, keď jej potom generálny prokurátor 363 systematicky podráža nohy“.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka tvrdí, že nenadužíva § 363. Vlani ho ale opäť uplatnil vyše 80-krát
369 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Borguľa #Maroš Žilinka #paragraf 363