Referendum je neplatné. Viac ako dva milióny ľudí potrebné pre jeho úspech neprišli

Referendové miestnosti boli otvorené od 7.00 a hlasovanie sa skončilo o 22.00 h. Traja najvyšší ústavní činitelia sa na ňom nezúčastnili. Aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, čo je približne 2,2 milióna ľudí. Referendum nie je platné, účasť bola 27,25 %. Viac ako 97,5 % ľudí, ktorí sa zúčastnili, hlasovali 'áno'. Oficiálne výsledky oznámia po 9.00 h v nedeľu.

21.01.2023 07:00 , aktualizované: 22.01.2023 00:44
referendum, Komárno Foto: ,
Členovia okrskovej volebnej komisie začali sčítanie hlasov po referende v obvode 28 v Komárne v sobotu 21. januára 2023.
debata (3089)
VIDEO: Pellegrini: Môže sa stať, že referendum nebude platné
Video
Na snímke atmosféra v hlasovacej miestnosti...
Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie s...
+21Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím...

22:00 Zatvorením hlasovacích miestností sa skončilo referendum, v ktorom sa voliči mohli vyjadriť k zmene Ústavy SR. Referendové komisie teraz sčítavajú hlasy. Oficiálne výsledky má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej tlačovej konferencii o 9.00 h. Neoficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR skôr, na webe volbysr.sk a prinesie vám ich aj pravda.sk.

Plebiscit sa podľa vyjadrení polície zaobišiel bez vážnejších incidentov. Bezproblémovo hodnotili priebeh referendového dňa aj volebné komisie naprieč Slovenskom. V niektorých obciach zaznamenali výpadky elektrickej energie, priebeh referenda to nenarušilo.

Občania v referende odpovedali na otázku, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Zabezpečiť to má zmena ústavy.

Hlasovať v referende mohli aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov.

O hlasovanie poštou požiadalo rezort vnútra 75 voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovalo 62 z nich. V rámci Slovenska požiadalo o hlasovanie poštou cez 700 ľudí.

Referendum inicioval Smer s ďalšími opozičnými stranami.

Výsledky referenda budú podľa Ústavy SR platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

21:05 Účasť na referende v okrsku č. 4 v bratislavskej mestskej časti Lamač bola po 19:30 približne 26 percent. Informovala o tom predsedníčka okrskovej komisie Lenka Rebrová, ktorá predpokladá, že celková účasť bude okolo 28 percent. Voliť chodia najmä starší voliči, pričom voliči nad 60 rokov veku tvoria približne 80 percent celkovej účasti.

„Voliči nemajú s hlasovaním problémy, niekedy však musíme zdôrazňovať, že sa volebné lístky krúžkujú," uviedla Rebrová. O prenosnú urnu požiadalo sedem ľudí, väčšinou išlo o imobilných. „Voľby prebiehajú pokojne, v príjemnej atmosfére, ľudia sú príjemní, usmievaví a komunikatívni, niekoľko ľudí sa však sťažovalo, že im neboli doručené pozvánky na referendum," dodala Rebrová. V Lamači nezaznamenali žiadne prípady výtržníctva, podozrenie na korupciu alebo iné problémy. Na referende v Lamači sa zúčastnil aj exminister financií a bývalý podpredseda vlády SR Sergej Kozlík.

21:00 Voliči o referendum v Prešove výraznejší záujem nejavia. Účasť odhadujú v komisiách medzi 20 až 30 percent, čo na platnosť referenda nestačí. Samotné hlasovanie má pokojný priebeh.

Ako informoval zapisovateľ Mestskej volebnej komisie v Prešove Jozef Smetana, vo volebných zoznamoch je v meste Prešov zapísaných takmer 69-tisíc voličov. Z nich 329 požiadalo o hlasovací preukaz, ďalších 15 podalo do zákonom stanoveného termínu 2. decembra 2022 žiadosť o možnosť zúčastniť sa referenda poštou. Z nich poslalo hlasovací lístok napokon sedem.

20:55 Účasť na referende v okrsku č. 17 v bratislavskom Starom Meste bola po 19:00 niečo cez 16 percent. Informoval o tom predseda okrskovej komisie Patrik Pavlovič, ktorý ešte dopoludní predpokladal, že účasť bude v druhej polovici dňa podstatne vyššia. Ako uviedol, voliť chodia väčšinou ľudia vo vekovej kategórii 50+.

Priebeh referenda v Starom Meste je aj naďalej bez komplikácií. „Voliči sa často pýtajú, prečo je referendová otázka tak komplikovane sformulovaná, hlasovanie však prebieha bez problémov," uviedol Pavlovič. O prenosnú urnu požiadali štyria imobilní voliči. „Voľby prebiehajú pokojne, žiadne výtržníctvo, podozrenie na korupciu alebo akékoľvek iné komplikácie neevidujú," dodal predseda komisie. Popoludní si prišiel odvoliť aj slovenský advokát a bývalý poslanec Národnej rady SR Ján Cuper s rodinou a tiež herec Oldo Hlaváček.

20:25 Na verejný poriadok dohliada počas sobotného referenda 5 570 policajtov. K jeho vážnemu narušeniu zatiaľ nedošlo.

„Policajti vykonávajú hliadkovú činnosť v okolí objektov konania referenda a usmerňujú dopravu,“ priblížila polícia s tým, že prijala potrebné opatrenia potrebné na pokojný priebeh referenda.

Občanov, ktorí majú informácie o možnom narušení plebiscitu, môžu kontaktovať políciu na linke 158.

20:00 Účasť na referende vo volebnej miestnosti okrsku č. 15 na Základnej škole F. E. Scherera na sídlisku Adama Trajana je približne 25 percent. Predseda komisie pätnásteho okrsku Martin Monček uviedol, že čísla stále narastajú, keďže volebné miestnosti sú otvorené až do 22:00. „Registrovaných bolo 1 960 voličov, doposiaľ prišlo 510 ľudí. Väčšinou chodia voliť starší ľudia a občania v strednom veku, prišlo veľmi málo mladých ľudí," informoval Monček.

19:00 Účasť v referende zostala v Nitre na nízkej úrovni aj vo večerných hodinách. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek, očakávali, že k večeru bude účasť vyššia, no nestalo sa tak. Referendum prebieha hladko a bez problémov. Jediným spestrením dňa bol podľa Holúbeka veľký modro-žltý papagáj Charlie, s ktorým prišiel na referendum jeden manželský pár vo volebnom okrsku číslo 19 na Základnej škole Cabajská. Ako vysvetlili, so svojím hovoriacim papagájom chodia všade, sedí im na ruke, tak ho zobrali aj na referendum.

18:25 V Chtelnici v okrese Piešťany evidovali obe okrskové komisie popoludní viac ako dvadsaťpercentnú voličskú účasť v referende. Priebeh referenda hodnotili predsedníčky komisií Júlia Lukačovičová aj Alena Silná ako veľmi pokojný, voliči prichádzali priebežne a nevznikali žiadne problémy. Nezhodli sa len v názore na to, či vo večerných hodinách príde svoj názor v referende vyjadriť viac voličov.

V Chtelnici v jesenných komunálnych voľbách jednoznačne dominovala strana Smer – sociálna demokracia, ktorá tu má okrem starostu Jána Horvátha aj osem z deviatich poslancov obecného zastupiteľstva.

Približne 20-percentnú účasť evidovali popoludní aj v Špačinciach v okrese Trnava. Ľudia chodili priebežne, obe komisie pracovali v priestoroch starého obecného úradu. V novej časti, kde sa obvykle konajú voľby, popoludní už prebiehali prípravy na reprezentačný hasičský ples. Pred vstupom do obce Dechtice v okrese Trnava niekto umiestnil pútač s nápisom Nie vojne = referendum Áno.

Pred vstupom do obce Dechtice v okrese Trnava... Foto: SITA, Pavol Machovič
REFERENDUM 2023 Pred vstupom do obce Dechtice v okrese Trnava niekto umiestnil pútač s nápisom Nie vojne = referendum Áno.

18:00 Referendum je v okresoch Trenčianskeho a Žilinského kraja zatiaľ pokojné a bez väčších problémov. Vyplýva to z vyjadrení polície. Bezproblémový priebeh hlásia i vybrané okresné volebné komisie (OVK).

17:30 V bratislavskej Petržalke doteraz dosiahla volebná účasť v referende približne 12 percent, uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková. Priebeh je podľa nej počas celého dňa pokojný a bezproblémový vo všetkých 56 okrskoch.

„Neevidujeme žiadne závažné sťažnosti ani konfliktné udalosti,“ spresnila Halašková. Najviac ľudí zatiaľ odvolilo na základných školách Nobelovo námestie a Vlastenecké námestie. „Naopak, najnižšia účasť je v Materskej škole Fialová v Slnečniciach,“ doplnila.

17:20 Na sídlisku Luník 9 sa do 15:00 referenda zúčastnilo z približne 2700 oprávnených voličov len šesť občanov, informoval predseda volebnej komisie na Luníku 9 Rastislav Šanta. „Všetko prebieha v poriadku, problémy neboli počas dňa žiadne, účasť je veľmi nízka,“ uviedol Šanta. Ako ďalej dodal na Luníku 9 nezaznamenali žiadosť o špeciálny spôsob hlasovania.

Priebeh referenda je v metropole východu zatiaľ bezproblémový. „Okresná volebná komisia Košice konštatuje pokojný a bezproblémový priebeh tohto referenda, nezaznamenali sme žiadne podnety,“ uviedla predsedníčka volebnej komisie Košice Denisa Vargová Lukáčová.

16:30 Predpokladá sa, že približne o jednej či druhej v noci by mohli byť sčítané výsledky referenda. Tlačová konferencia by sa mohla konať v nedeľu ráno o deviatej hodine. Na tlačovom brífingu to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz. V popoludňajších hodinách rokovali s predsedom Štatistického úradu SR o pripravenosti, ktorá je podľa neho dobrá. Výpadky elektrickej energie podľa Orosza postihli 21 obcí, tieto záležitosti sa však priebežne riešia a vo viacerých obciach je elektrina opäť k dispozícii. V prípade, ak by sa nezaistilo internetové pripojenie na odoslanie zápisnice, bola by spracovaná ručne, no to by o približne dve až tri hodiny predĺžilo sčítavanie výsledkov.

Na infolinky k referendu sa podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR a zapisovateľky štátnej volebnej komisie Evy Chmelovej obracajú voliči s otázkami o tom, kde majú volebnú miestnosť či aké doklady sú potrebné. Za problematické označila to, že viacerí občania žijúci v prihraničných oblastiach by sa chceli zúčastniť referenda, avšak nie je to možné, keďže nemajú trvalý pobyt na území SR.

Podľa viceprezidenta Policajného zboru SR Damiána Imreho zaznamenali zopár drobných incidentov. Policajtov je podľa neho nasadených trochu menej než pri voľbách, avšak dodal, že polícia je pripravená riešiť akékoľvek ďalšie incidenty.

VIDEO: Orosz: Prvé výsledky referenda by mohli byť o jednej nad ránom
Video

16:15 Priebeh referenda v krajských mestách Nitra a Trnava je zatiaľ pokojný, volebné komisie nemuseli riešiť žiadne problémy. Vo volebnom okrsku č. 17 zriadenom v priestoroch Základnej školy Cabajská členovia okrskovej volebnej komisie oslávili sobotňajší Medzinárodný deň objímania.

„Volička ešte pred hlasovaním pripomenula členom komisie, že 21. január je dňom objímania, a všetkých prítomných aj hneď vyobjímala,“ zhodnotil priebeh referenda hovorca mesta Tomáš Holúbek.

15:50 Účasť na referende v najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku, ktorá sa nachádza na Štrbskom Plese, dnes zvyšujú turisti a dovolenkujúci v Tatrách. Aj prvý volič, ktorý čakal pred miestnosťou ešte pred otvorením o 07:00, prišiel hlasovať s voličským preukazom, informovala predsedníčka volebnej komisie Alexandra Kašovská.

Volebná miestnosť bola zriadená v budove vysunutého pracoviska obce Štrba, pod ktorú toto lyžiarske a turistické centrum patrí. Podľa Kašovskej tam približne do 13:30 prišli spomedzi domácich 92 oprávnených voličov zatiaľ ôsmi, kým na volebný preukaz odvolilo takmer päťdesiat. „Myslím si, že poobede či do večera bude viac ľudí, určite aspoň spomedzi turistov,“ povedala s tým, že vyššej účasti by podľa nej mohlo napomôcť aj dlhšie otvorenie volebných miestností do 22:00 v porovnaní s poslednými voľbami.

15:45 Priebeh referenda v Banskobystrickom kraji je pokojný, uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková s tým, že nemajú hlásené žiadne udalosti súvisiace s priebehom hlasovania. Rovnako pokojný priebeh potvrdil v okrese Banská Bystrica podpredseda okresnej komisie pre referendum Miroslav Bancík. Účasť je podľa zástupcov volebných okrskov v Banskej Bystrici nízka a dosahuje doteraz najviac 20 percent.

VIDEO: Referendum o zmene ústavy
Video

15:15 V bratislavskom Ružinove sa voličská účasť v referende zatiaľ pohybuje tesne pod desiatimi percentami. Starosta mestskej časti Martin Chren to uviedol na sociálnej sieti po tom, ako navštívil dopoludnia 25 zo 70 miestnych okrskov.

„Priebeh je zatiaľ, samozrejme, pokojný, bez akýchkoľvek problémov. Predpokladám, že výsledky by mohli byť známe už okolo polnoci,“ uviedol Chren.

15:10 V Trnave majú voliči pre hlasovanie v referende otvorených 25 volebných miestností. Vo volebnom okrsku číslo 1 priamo na radnici, prišlo dopoludnia k referendovej urne menej ako 10 percent voličov.

„Vo voličských zoznamoch máme zapísaných 1702 voličov, do 12. hodiny ich prišlo 150,“ povedal predseda okrskovej komisie Peter Salczer. Prichádzajú podľa neho voliči všetkých vekových kategórií, teda nielen starší. Komisia sa niekoľkokrát stretla s problémom, že chceli voliť ľudia, ktorí patrili do iného okrsku a nemali k dispozícii voličský preukaz.

15:00 Ak sa volič pri vypĺňaní hlasovacieho referendového lístka pomýli, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o nový. Nesprávne upravený lístok si nenecháva, má ho odložiť na určené miesto, inak mu hrozí pokuta 33 eur.

14:20 Polícia zatiaľ v Bratislavskom kraji neeviduje žiadne incidenty ani narušenia verejného poriadku v súvislosti so sobotňajším referendom. Z pohľadu polície je referendum pokojné aj v Košickom kraji.

14:15 Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko odhlasoval v referende v obci Miloslavov. Je presvedčený, že občania využijú svoju šancu na zmenu Ústavy SR, informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

„Súčasne je sklamaný z toho, že politici, ktorí dlhé roky hovorili o referende ako nástroji na presadzovanie vôle ľudu, dnes referendum ignorujú. Osobitne na zamyslenie je správanie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá v predvolebných debatách v roku 2019 zdôrazňovala referendum ako nástroj demokracie,“ uviedla Škopcová v stanovisku.

Ide o pravdu, Andrej Danko Čítajte viac Danko v Ide o pravdu: V politike sa úprimné slová vypomstia. Bola na mňa štvanica

13:45 V referende môžu hlasovať aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. Mali o to požiadať do piatka (20.1.). K nahláseným voličom majú prísť členovia špeciálnej volebnej komisie so špeciálnou schránkou.

Špeciálne hlasovať môžu voliči, ktorí majú k dňu vykonania referenda nariadenú karanténu alebo izoláciu z dôvodu ochrany verejného zdravia pred ochorením COVID-19. Oprávneným voličom je aj osoba, ktorá v deň konania referenda žije v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá je v karanténe alebo izolácii.

13:30 Ak volič nemôže sám hlasovať, či už pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, môže mu pomôcť iná osoba, nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie. Takýto volič musí svoju situáciu oznámiť pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii.

12:15 V referende už odhlasoval aj líder Hlasu Peter Pellegrini. Svoj hlas odovzdal na Gymnáziu Grosslingová v Bratislave. Zároveň vyzval ľudí, aby využili svoje ústavné právo. Informuje o tom prostredníctvom sociálnej siete.

„Nenechám si vziať právo rozhodovať o našej budúcnosti. Som presvedčený, že ak občan moc politikom dáva, má ju právo aj vziať,“ uviedol Pellegrini. Už skôr avizoval, že zakrúžkuje odpoveď „áno“.

Referendum vníma ako jedinečnú možnosť pre ľudí rozhodnúť o predčasných parlamentných voľbách. „Rozhodnutie, či svoje právo využijete, je len a len na vás,“ doplnil líder strany.

Pellegrini pripustil, že sa môže stať, že referendum nebude platné. Sám vníma, že účasť je nižšia, než napríklad v komunálnych voľbách.

VIDEO: Pellegrini: Môže sa stať, že referendum nebude platné
Video

11:40 Šéf OĽaNO Igor Matovič sa na referendum nechystá. Takýto odkaz poslal cez sociálnu sieť Petrovi Pellegrinimu (Hlas) a Robertovi Ficovi (Smer).

11:30 Účasť na referende je v bratislavskej Petržalke zatiaľ nízka, volia prevažne starí ľudia.

Účasť na referende v bratislavskej Petržalke bola približne tri hodiny po otvorení volebných miestností oproti komunálnym voľbám zatiaľ nízka, uviedla predsedníčka volebnej komisie okrsku číslo 55 v Základnej škole Žehrianska Slavka Vantová. „Nemáme žiadne rady, vôbec sa nečaká, všetko ide hladkým priebežným spôsobom," priblížila s tým, že predbežná účasť okolo 10:00 predstavovala zhruba dve percentá.

V petržalskej volebnej komisii evidujú zatiaľ prevažne starších ľudí, ale voliť chodia aj mladšie rodiny s deťmi. Podľa Vantovej sa voliči v porovnaní s októbrovými voľbami menej pýtajú.

11:25 Účasť na referende je v Banskej Bystrici v porovnaní s októbrovými voľbami zatiaľ nízka.

V porovnaní so spojenými októbrovými voľbami je účasť na referende počas prvých dvoch hodín nízka, uviedol predseda volebnej okrskovej komisie číslo 62 v Základnej škole Narnia v Banskej Bystrici Pavel Legíň. Nízku účasť potvrdili aj zástupcovia ďalších okrskových komisií v tejto škole.

„Z celkom 847 zapísaných voličov prišlo do deviatej hodiny hlasovať 13 ľudí, čo je skutočne málo,“ uviedol Legíň.

11:20 Účasť v Nitre je zatiaľ nízka, chodia skôr starší.

Účasť v referende je v Nitre zatiaľ nízka. V okrsku číslo 18 na Základnej škole Cabajská prišlo doteraz z 820 zapísaných voličov len zhruba 20. „Na prvého voliča sme čakali skoro pol hodinu,“ informoval zapisovateľ referendovej komisie Tomáš Holúbek. Ako ďalej dodal, zatiaľ chodili najmä starší ľudia. V susednom volebnom okrsku s číslom 17 je účasť o trochu lepšia, zo 685 zapísaných voličov prišlo doteraz 61.

11:00 Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, môže požiadať okrskovú komisiu o prenosnú volebnú schránku, informuje ministerstvo vnútra.

Zdôrazňuje, že „o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky“ možno požiadať okrskovú volebnú komisiu „len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená“.

10:40 Referendum zatiaľ prebieha bez problémov, fungovať by mali všetky okrskové volebné komisie. Na brífingu to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

„Nemáme v súčasnosti žiadnu informáciu, že by bol niekde problém. Všetky komisie by mali riadne fungovať a referendum prebieha tak, ako by malo,“ povedal Orosz.

O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov. Zo 79 utvorených špeciálnych komisií funguje 66. „Podľa informácií z okresov, 13 špeciálnych komisií nezačalo činnosť, lebo žiaden z voličov o špeciálne hlasovanie nepožiadal,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Výpadky elektriny, ktoré sú v niektorých okresoch, by podľa nej nemali narušiť priebeh referenda. „Ak by sa situácia nevyriešila do večerných hodín, budeme informovať o postupe,“ dodala. Ak by niektoré okrsky nemohli pre výpadky energie fungovať a muselo by sa v nich hlasovanie prerušiť, hlasovanie by sa tam predlžovalo.

O hlasovanie poštou požiadalo rezort vnútra 75 voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovalo 62 z nich. V rámci Slovenska požiadalo o hlasovanie poštou cez 700 ľudí. „Nevieme povedať, koľko návratných obálok sa vrátilo, lebo lehota vypršala včera a obálky ležia na príslušných obciach,“ vysvetlila Chmelová.

10:25 Ministerstvo vnútra (MV) SR zriadilo v súvislosti s dnešným referendom infolinky, pre občanov sú k dispozícii telefónne čísla: 02/48592317 a 02/48592312. Infolinky budú dostupné v deň konania referenda do 22:00.

10:00 Vo volebných miestnostiach treba mať platný občiansky preukaz.

Hlasovať sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, na to ale volič potrebuje hlasovací preukaz. O ten mohol požiadať najneskôr do piatka (20.1.). V sobotu už sa vybaviť nedá.

9:30 Líder Smeru Robert Fico odovzdal svoj hlas v referende v sobotu ráno. Informoval o tom na sociálnej sieti. Zdôraznil, že zmena Ústavy SR je jedinou cestou k predčasným voľbám. Referendum iniciovala opozícia na čele so Smerom.

„Je to mimoriadne dôležité referendum. Každý, kto chce na Slovensku predčasné voľby, si musí uvedomiť, že dnešné referendum je jediná cesta,“ povedal Fico. Poďakoval všetkým, ktorí sa na referende zúčastnia.

9:15 Na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti načas, a to aj v obciach, ktoré sú pre pretrvávajúcu energetickú kalamitu bez elektrickej energie.

„Volebné miestnosti v okrese Banská Bystrica boli otvorené napriek tomu, že v niektorých obciach, napríklad Povrazník, nebol ráno elektrický prúd,“ uviedol pre TASR podpredseda okresnej komisie. V banskobystrickom okrese bolo vytvorených 129 volebných okrskov, z toho 78 v krajskom meste Banská Bystrica.

„Problém s výpadkom elektrickej energie máme v dvoch obciach, a to Trenč a Šoltýska. Otvorené boli, ale fungujú pri sviečkach,“ uviedla pre TASR Darina Šűliová, predsedníčka okresnej volebnej komisie v Lučenci, ktorá zastrešuje priebeh referenda aj v okrese Poltár. V oboch okresoch bolo v sobotu ráno otvorených celkom 114 volebných okrskov.

sneh kalamita počasie B.bystrica strom vedenie Čítajte viac Energetická kalamita pokračuje, bez elektriny sú tisícky odberateľov. Vydali výstrahy

8:35 Volič v referende vyberá na hlasovacom lístku odpoveď „áno“ alebo „nie“. Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný.

Po úprave lístka ho musí volič vložiť do obálky a do volebnej schránky. Pokiaľ sa pomýli, okrsková volebná komisia mu vydá za nesprávne upravený lístok iný.

Nesprávne upravený hlasovací lístok vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak mu hrozí pokuta.

7:55 Všetky volebné miestnosti otvorili v sobotu ráno načas, priebeh referenda je zatiaľ pokojný. Uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová. Ani počas dňa neočakáva problémy.

„Sú otvorené všetky miestnosti, v tejto chvíli nemáme hlásený žiadny problém,“ povedala Chmelová. Zdôraznila, že pri referende je situácia špecifická. „Referendum sa líši od volieb. Pokiaľ ide o kampaň, v zákone o volebnej kampani nie je referendum upravené, nič nie je zakázané. Neexistuje ani moratórium,“ ozrejmila.

Neoficiálne výsledky referenda by podľa Chmelovej mohli byť známe skoro po polnoci. „Vzhľadom na jednoduché zisťovanie volieb v referende, ako aj elektronizáciu, pokiaľ ide o posielanie zápisníc, možno v skorých ranných hodinách. Netrúfam si povedať presne, ale určite niekedy skoro po polnoci,“ priblížila.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán začne zasadať o 9.00 h.

VIDEO: Príprava na referendum v Trenčíne.
Video

7:00 Otvorili sa referendové miestnosti. Občania na Slovensku sa vyjadrujú k otázke „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky?“ – a za touto otázkou nasledujú vymenované zmeny v príslušných článkoch ústavy.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa nezúčastní na referende. Chce tak vyjadriť svoj občiansky postoj. Zdôraznila, že rešpektuje inštitút referenda i rozhodnutie každého občana o jeho účasti. Aj neúčasťou však podľa nej možno vyjadriť postoj – buď k samotnej referendovej otázke, alebo voči tomu, kto referendum inicioval.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) sa referenda tiež nezúčastní. „V aktuálnej situácii je referendum úplne bezpredmetné, keďže na zmenu ústavy a predčasné voľby sa podľa doterajších vyjadrení poslancov nájde v parlamente dostatok hlasov,“ uviedol premiér. Zopakoval, že referendum je kampaňou predsedu Smeru-SD Roberta Fica a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho, ktorí si „chcú zabezpečiť návrat k moci a beztrestnosť po voľbách“.

Predseda parlamentu Boris Kollár už skôr povedal, že „referendum nemá šancu prejsť, takže budú premrhané prostriedky daňových poplatníkov“ a Robertovi Ficovi, šéfovi strany Smer, ktorá referendum inicovala, v televízii ta3 priamo povedal: „Nechcite odo mňa, aby som podporoval vaše referendum“.

Referendum 2023 Čítajte viac Všetko, čo potrebujete vedieť o Referende 2023. Sedem otázok a odpovedí

Polícia prijala opatrenia na zabezpečenie hladkého priebehu referenda, aby nedochádzalo k narušovaniu verejného poriadku. Uviedla, že posilní hliadkovú činnosť v okolí volebných miestností a v prípade potreby bude usmerňovať dopravu. Na verejný poriadok dohliada 5 570 policajtov.

„Na opatreniach sa budú podieľať predovšetkým policajti služieb poriadkovej, dopravnej a železničnej polície, priebeh bude monitorovať aj kriminálna polícia. V prípade potreby riešenia možných incidentov alebo udalostí budú v pohotovosti aj ďalšie útvary, pripravené okamžite zasiahnuť,“ uviedol policajný viceprezident Damián Imre.

© Autorské práva vyhradené

3k+ debata chyba
Viac na túto tému: #referendum