Kollár aj Sulík podporia predčasné voľby. Remišová má pri zmene ústavy podmienky

SaS podporí predčasné parlamentné voľby bez akýchkoľvek ďalších podmienok, deklaroval predseda strany a poslanec Richard Sulík. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár potvrdil ochotu pristúpiť na kompromis so septembrovým termínom volieb, hoci preferuje máj alebo jún. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

22.01.2023 15:39
Richard Sulík / Boris Kollár / Foto:
debata (31)

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová si vie predstaviť, že strana za istých podmienok podporí zmenu ústavy k predčasným voľbám. Vyplýva to z jej vyjadrení v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer) si myslí, že bývalá koalícia nebude schopná novelu prijať.

Remišová podotkla, že OĽaNO, Sme rodina a SaS majú na schválenie novely dosť hlasov aj bez Za ľudí. Strana podľa nej premýšľa nad jej podporou pre dobré návrhy, ktoré môžu byť zapracované.

Video
SaS nemá problém ani s júnovým termínom. Budeme to rešpektovať, povedala Zemanová

„Keď bude posilnené postavenie Špecializovaného trestného súdu alebo tam bude návrh, že volebný systém sa bude meniť 90 hlasmi, je možné, že po diskusii v strane to podporíme,“ povedala. Rokovania podľa jej slov prebiehajú. Zopakovala, že vymenovanie úradníckej vlády nepovažuje za dobré riešenie.

Kollár chce hlasovať v parlamente o uznesení k predčasným voľbám hneď po tom, ako vyjde zmena Ústavy SR v zbierke zákonov. Odmietol tak náznaky o zámere hlasovať o uznesení až v marci. Ako zdôvodnil, prezidentka Zuzana Čaputová je od februára pripravená menovať úradnícku vládu. Sulík deklaroval snahu urobiť všetko pre to, aby mohol byť termín predčasných volieb vyhlásený do konca januára.

„So zatvorenými očami“ je Kollár ochotný podporiť zmenu legislatívy, aby volebný zákon mohla meniť iba ústavná väčšina, čo je podmienka OĽaNO na predčasné voľby. Odmieta však zakotvenie Špecializovaného trestného súdu a špeciálnej prokuratúry do ústavy. Sulík argumentuje, že veľa podmienok sťažuje dohodu.

Referendum o zmene ústavy považuje Sulík za zbytočné, keďže najvyšší zákon štátu plánuje zmeniť parlament. „Toto referendum by nebolo, keby sa bývalá koalícia správala normálne,“ poznamenal Kollár. Upozornil, že ani úspešné referendum by automaticky neviedlo k predčasným voľbám.

Kollár a Sulík sa zhodujú, že dočasný premiér Eduard Heger (OĽANO) by sa mal čo najskôr vyjadriť, či zostáva alebo odchádza z hnutia. Ako podotkli, pri rokovaniach nevedia, koho Heger zastupuje, či OĽANO alebo iný subjekt.

SaS pôjde podľa Sulíka do volieb samostatne. Voličov chce presviedčať, že dokáže zabezpečiť reštart Slovenska. Spájanie pravicových síl však víta – nechce, aby hlasy pre pravicu prepadávali. Kollár potvrdil, že Sme rodina by nešla do vlády s Republikou.

To, či bude bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský na kandidátke, nevidí zatiaľ ako aktuálnu otázku. Ambulanciám treba podľa poslancov pomôcť s dosahmi vysokých cien energií. Sulík poukázal aj na otázku zvyšovania ich príjmov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Boris Kollár #Veronika Remišová #predčasné voľby 2023