Bývalá koalícia sa dohodla. Predčasné voľby budú 30. septembra

Predstavitelia bývalej koalície sa dohodli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátenie voleného obdobia parlamentu by malo byť možné prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov. Zároveň sa mali dohodnúť na termíne predčasných volieb 30. septembra. Informoval o tom dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) po nedeľnom rokovaní.

22.01.2023 21:02 , aktualizované: 21:09
SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik Foto: ,
Zľava líder OĽaNO Igor Matovič a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger
debata (518)

Predseda vlády predpokladá, že dohodnutá zmena ústavy by sa mohla odsúhlasiť hneď po prerokovaní v parlamente. Zmenu podľa jeho slov podporí klub OĽaNO aj Občiansko-demokratická platforma, ktorá z neho odišla, Sme rodina a SaS.

„V takomto prípade by počty mali sedieť,“ uviedol. Ďalšie rokovanie tak už podľa jeho slov potrebné nebude, v pondelok majú len doladiť detaily návrhu. Ozrejmil, že súčasťou návrhu je aj to, že zmeniť volebný systém bude možné len 90 hlasmi poslancov, nie 76.

Video
Čaputová pohrozila: Dohodnite sa na predčasných voľbách a vládnite profesionálne, inak menujem úradnícku vládu

„Teraz je dôležité, aby demokratické strany ukázali zodpovednosť,“ podčiarkol s tým, že termín volieb je známy a ak chcú demokratické strany získať dôveru občanov, musia im ukázať, že vedia spolu vládnuť a vychádzať.

Predseda SaS Richard Sulík rovnako hovorí o dohode. Definitívne to však podľa jeho slov bude vtedy, keď exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) pošle kolegom návrh a oni dohodu potvrdia. SaS si podľa jeho slov nekládla podmienky a s kompromisným termínom volieb 30. septembra vie žiť. „Skorší termín nebol v hre tak, aby ho celá koalícia dokázala odsúhlasiť,“ povedal.

K novele ústavy má samostatný pozmeňujúci návrh predložiť ešte strana Za ľudí. Jej líderka Veronika Remišová podotkla, že zo svojej požiadavky neustúpili a návrh má obsahovať posilnenie postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Podpredseda strany Juraj Šeliga vysvetlil, že nechceli blokovať dohodu na zmene ústavy a svoju požiadavku vyčlenili na samostatný pozmeňujúci návrh, keďže s ňou nesúhlasilo hnutie Sme rodina.

matovič, kollár Čítajte viac Predčasné voľby sú nezvratné: Heger už vidí dohodu. Rokovania narážajú na problémy, referendum netreba podceniť
518 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023