Hlas kritizuje dohodu o termíne predčasných volieb. Žiada ich do konca júna

Na odkladanie predčasných parlamentných volieb do septembra nie je žiaden racionálny dôvod. Tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas. Žiada ich termín najneskôr do konca júna. V prípade schválenia novely ústavy o možnosti skrátiť volebné obdobie avizuje preto pozmeňujúci návrh k uzneseniu o vyhlásení predčasných volieb s návrhom na termín konania volieb 24. júna.

23.01.2023 10:15 , aktualizované: 16:23
pellegrini  HLAS Foto: ,
.
debata (305)

„Budeme hovoriť určite ešte aj so zástupcami niektorých vládnych politických strán, pretože aj Sme rodina povedalo, že nemá problém ani s 30. septembrom, ani s júnovým termínom volieb,“ vyhlásil predseda strany Peter Pellegrini. Až do hlasovania o pozmeňujúcom návrhu budú poslanci pôsobiaci v Hlase hľadať podporu a presviedčať poslancov na júnový termín volieb.

Pellegrini sa tiež ohradil voči tomu, že o termíne volieb sa nerokuje naprieč politickým spektrom, ale na pôdoryse bývalej koalície. Nerozumie, prečo sa Sme rodina a SaS ďalej snažia vyjsť v ústrety OĽANO.

„Vyzývame vládne strany, aby namiesto svojich vlastných politických záujmov uprednostnili záujem Slovenska a dohodli sa na termíne volieb najneskôr do konca júna,“ uviedol v stanovisku líder Hlasu Peter Pellegrini. Vláda podľa neho nemá dôveru parlamentu a ani všetky svoje právomoci. „Nikdy v slovenskej histórii sa nestalo, aby takáto vláda bez akéhokoľvek mandátu vládla ešte deväť mesiacov po svojom páde a nikdy nebola potreba zodpovednej a kompetentnej vlády väčšia ako dnes,“ dodal.

SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik Čítajte viac Bývalá koalícia sa dohodla. Predčasné voľby budú 30. septembra

Ako minimálnu slušnosť voči občanom požaduje Hlas od vládnej koalície aspoň jeden rozumný dôvod, prečo by mali byť voľby až v septembri. „Igor Matovič tára o akejsi psej povinnosti samozvaných demokratov nedopustiť voľby čím skôr, lebo by nedopadli podľa ich chorých predstáv, ale podľa vôle ľudu. Richard Sulík otvorene hovorí, že do septembra ešte treba stihnúť niekoho zavrieť,“ myslí si Pellegrini. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) podľa neho potrebuje čas na vznik svojej novej strany.

Pellegrini to považuje za výsmech do očí občanom, ktorí prišli v sobotu (21. 1.) na referendum, a tiež tým, ktorí v prieskumoch žiadajú predčasné voľby čím skôr.

K návrhu na „zabetónovanie“ súčasného volebného systému uviedol, že ho rešpektuje, bližšie sa vyjadrí po jeho vzhliadnutí. Do budúcnosti sa nebráni diskusii o pomernom volebnom systéme, teda, aby sa časť parlamentu volila na regionálnej úrovni.

Heger: Dôjde k zmene ústavy

Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) v pondelok po rokovaní s bývalými koaličnými partnermi pre médiá potvrdil, že predčasné parlamentné voľby sa budú konať 30. septembra. „Zároveň padla dohoda na pozmeňujúcom návrhu, ktorý bude schválený hneď po prerokovaní v utorok 24. januára, keď sa o zmene ústavného zákona bude rokovať. Dohoda jasne hovorí o tom, že dôjde k zmene Ústavy SR tak, aby uznesením mohlo byť skrátené volebné obdobie," tvrdí Heger.

Dodal, že súčasťou pozmeňujúceho návrhu, ktorý predložia bývalí členovia koalície, bude, že k zmene volebného systému bude môcť dôjsť len so súhlasom 90 poslancov. Strana Za ľudí však predloží návrh, ktorý by mal zahŕňať zakotvenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu do Ústavy SR, o ktorom sa bude hlasovať samostatne.

Na rokovaní nebol prítomný predseda Sme rodina Boris Kollár, ani žiaden iný zástupca jeho hnutia. Heger uviedol, že s Kollárom telefonoval a súhlasil s dohodou. „Klub hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), hnutia Sme rodina, strany Sloboda a Solidarita a taktiež Občiansko-demokratická platforma v hnutí OĽaNO podporia takúto zmenu," povedal premiér a dodal, že rokovania sú na konci. Heger ďalej dodal, že prezidentka SR Zuzana Čaputová s ich dohodou bude súhlasiť.

Richard Sulík / Boris Kollár / Čítajte viac Kollár aj Sulík podporia predčasné voľby. Remišová má pri zmene ústavy podmienky

Aj predseda SaS Richard Sulík po pondelkovom rokovaní na Úrade vlády pre médiá uviedol, že bývalé koaličné strany sa dohodli na termíne predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 30. septembra. Sulík taktiež uviedol, že na rokovaní sa nezúčastnil nikto z hnutia Sme rodina. „Strana SaS si nekládla žiadne podmienky. S kompromisným termínom 30. septembra vieme žiť a súhlasiť. Skorší termín nebol v hre, aby ho celá koalícia dokázala odsúhlasiť," uviedol predseda SaS.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) predloží pozmeňujúci návrh k novele ústavného zákona.

Miroslav Kollár podporí zmenu ústavy

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu – občianska demokracia) je pripravený podporiť v parlamente návrh, podľa ktorého bude na zmenu volebného systému potrebných 90 hlasov poslancov, teda ústavná väčšina. Uviedol to na sociálnej sieti. „Videli sme, čo sa stalo v niektorých krajinách, kde sa k moci dostali autokrati a populisti. Musíme brániť demokraciu dobudovaním nášho systému bŕzd a protiváh,“ skonštatoval Kollár. Podľa jeho slov by bolo veľmi nerozumné nechať Smeru-SD voľné ruky na zmeny volebného systému tak, aby sa zabetónoval pri moci ako napríklad Viktor Orbán v Maďarsku. Zároveň však podotkol, že vládna koalícia trestuhodne premrhala svoj antificovský mandát z volieb 2020 a dnes musí riešiť poistky na ochranu demokracie, pretože reálne hrozí Ficov návrat.

Kollár zároveň víta dohodu bývalých strán vládnej koalície o predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať 30. septembra 2023. „Od začiatku vládnej krízy som hovoril, že východiskom je politická dohoda na jesennom termíne predčasných volieb a na pokojnom spôsobe dovládnutia. Sme radi, že lídri strán bývalej vládnej koalície konečne pochopili situáciu a dohodli sa na potrebnej zmene Ústavy SR aj na termíne konania predčasných volieb,“ skonštatoval. V strane Spolu – občianska demokracia sa teraz chcú sústrediť na to, aby stredopravý volič dostal pred voľbami takú personálnu a programovú ponuku, ktorá ho bude mobilizovať prísť k voľbám, aby neprepadli státisíce hlasov demokratických voličov, ako to bolo vo voľbách v roku 2020.

Podľa Šimečku by mali byť voľby v prvej polovici roka

Dohodu strán bývalej koalície na septembrovom termíne predčasných volieb berie mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) na vedomie. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek ju v parlamente podporí. Informoval o tom predseda PS Michal Šimečka.

Šimečka je ale presvedčený, že z pohľadu ústavných princípov by sa mali voľby udiať už v prvej polovici tohto roka. „Nedáva zmysel, aby odvolaná vláda, ktorá stratila dôveru v decembri 2022, vládla prakticky ďalších desať mesiacov,“ poznamenal. Je to podľa predsedu PS zlé pre funkčné spravovanie krajiny, pre prípravu štátneho rozpočtu na ďalšie obdobie a každý ďalší mesiac nahráva predsedovi Smeru Robertovi Ficovi a extrémistom.

matovič, kollár Čítajte viac Predčasné voľby sú nezvratné: Heger už vidí dohodu. Rokovania narážajú na problémy, referendum netreba podceniť

SNS je za júnový termín

Mimoparlamentná SNS sa pridáva k výzve Hlasu, aby sa predčasné parlamentné voľby konali v júni. Poukázala pritom na potrebný čas pre novú vládu, aby stihla pripraviť štátny rozpočet. Stanovisko strany TASR poskytla jej hovorkyňa Zuzana Škopcová.

„Hegerova vláda padla a nie je ďalej dôvod, aby sa traumatizovala spoločnosť. Je nutné, aby vláda, ktorá vzíde z najbližších parlamentných volieb, mala dostatok času na zostavovanie štátneho rozpočtu. Septembrový termín je prejavom nezodpovednosti, keď hrozia Slovensku nedozerné škody. Žiadna vláda na svete nedokáže za jeden kalendárny mesiac pripraviť štátny rozpočet a predstúpiť s ním do Národnej rady SR,“ skonštatovala SNS.

Pri júnovom termíne podľa nej vznikne dostatok času pre novú vládu na oboznámenie sa so stavom republiky a prijatie zodpovedných opatrení. SNS upozornila, že s prijatím štátneho rozpočtu súvisí aj množstvo iných zákonov. Zdôraznila potrebu pripraviť Slovensko na rok 2024 a postupne znižovať deficit a celkového zadlženie SR.

Bývalé koaličné strany sa dohodli na termíne predčasných volieb na rokovaní v nedeľu. Dohodu tiež našli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátenie volebného obdobia parlamentu by malo byť možné prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov.

305 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini #predčasné voľby 2023