Odsúdenému Mišenkovi v kauze bombového útoku zamietli obnovu konania

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v pondelok zamietol návrh odsúdeného Viliama Mišenku na obnovu konania v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z leta 2009. Voči rozhodnutiu je možné podať sťažnosť. Mišenka si odpykáva 20-ročný trest odňatia slobody v rakúskom väzení.

23.01.2023 12:49
viliam mišenka Foto: ,
Odsúdený Viliam Mišenka na archívnej snímke.
debata

Predsedníčka senátu ŠTS Pamela Záleská zdôraznila, že podmienkou pre povolenie obnovy konania je zistenie nových skutočností alebo dôkazov. „V tomto konaní tak nebolo,“ povedala. Nezistila sa podľa jej slov žiadna nová skutočnosť, ktorá by bola tak závažná, že by zmenila nazeranie súdov na prípad.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry považuje rozhodnutie súdu za správne a zákonné. „Poukazujem na to, že odsúdený Viliam Mišenka už využil aj mimoriadny opravný prostriedok-dovolanie, ktoré bolo tiež zamietnuté,“ podotkol. Obhajca Igor Cibula rozhodnutie súdu rešpektuje. „Prípadnú nespokojnosť môj klient vyjadrí v podanej sťažnosti,“ povedal.

Slovenské súdy Mišenku pôvodne právoplatne odsúdili na 23 rokov väzenia. V lete 2020 ho zadržali v Rakúsku. Keďže má rakúske občianstvo, začali tamojšie orgány vnútroštátne konanie podľa svojich zákonov a trest mu o tri roky zmiernili.

Odsúdený bol za úkladnú vraždu v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľ. Pri výbuchu v topoľčianskej firme zahynula jedna osoba a ďalšie utrpeli vážne i ľahšie zranenia. Mal mať záujem na likvidácii svojej švagrinej, ktorá výbuch prežila.

Mišenka nebol na pondelkovom verejnom zasadnutí prítomný, požiadal o konanie v jeho neprítomnosti. V písomnom odôvodnení podaného návrhu odmietol, že by spáchal skutok, pre ktorý bol právoplatne odsúdený.

Dôvodom návrhu na obnovu konania bolo spochybnenie dôveryhodnosti výpovede korunného svedka Milana Pavloviča, ktorý mal podľa Mišenkovej obhajoby za spoluprácu požívať výhody v podobe zastavenia trestného stíhania. Pavlovič si odpykáva 25 rokov väzenia za vraždu Jozefa Mišenku, synovca Viliama Mišenku.

Súdy sa podľa Záleskej pri svojom rozhodovaní zaoberali aj skutočnosťou, že prípad Pavloviča môže skončiť zastavením trestného stíhania. „Nejde o to, ako procesne skončila trestná vec svedka Pavloviča. Ide o to, ako svedok vypovedal ohľadom skutočností podstatných k rozhodnutiu aj o vine Viliama Mišenku,“ podotkla predsedníčka senátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Viliam Mišenka