Na súde v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov čítajú kominikáciu z Threemy

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje aj v utorok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Oboznamujú sa správy z komunikačných aplikácií, prítomný je aj znalec z odvetvia kriminalistickej informatiky Dušan Mikulaj.

24.01.2023 09:45 , aktualizované: 16:08
marian-kocner-clanok W Foto:
Marina Kočner počas pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. mája 2022.
debata (7)

Súd vykonal dôkaz v podobe fotografie, na ktorej je vyobrazená grid karta. Extrahovaná bola zo zaistených mobilov Mariana Kočnera. „Obžalovaný Marian K. sa mohol prostredníctvom nej dostať do systému Sociálnej poisťovne a mohol v ňom lustrovať. Na niektorom z predošlých pojednávaní sa vykonával dôkaz, aké osoby tam lustroval,“ priblížil pre TASR splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Peter Kubina.

Okrem iných mal Kočner lustrovať v systéme Sociálnej poisťovne Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú, poškodených prokurátorov a ďalšie osoby. „Ešteže systém Sociálnej poisťovne je stále deravý. Sa tam viem za tri minúty dostať,“ mal napísať Kočner v apríli 2018 Alene Zsuzsovej prostredníctvom aplikácie Threema.

V utorok sa čítali aj ďalšie časti komunikácie medzi Zsuzsovou a Kočnerom. Obžalovaná odmietla, že by ich komunikácia obsahovala šifry. Zdôraznila, že Kočner chcel dostať vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica do väzenia, ale nechcel mu ublížiť. Na otázku Mariana Kočnera o možných chýbajúcich správach v prepise komunikácie Threema znalec Mikulaj reagoval s tým, že sa tam nachádza viacero notifikácií o doručení súborov, ktorých obsah však nemožno určiť.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsová. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

kočner Čítajte viac Kauza Kuciak: Vyšetrovateľ Juhás opísal, ako sa dostal ku Kočnerovým telefónom
7 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #ŠTS #vražda novinára Jána Kuciaka #threema #príprava vrážd prokurátorov