Ďalší krok strany Spolu. Po memorande s Dzurindom oznámil Kollár nový názov

Strana Spolu mení svoj názov na Modrú koalíciu. Predseda strany Miroslav Kollár a podpredseda strany Pavel Nechala podali v utorok na ministerstve vnútra žiadosť o registráciu zmeny stanov strany s novým názvom. Zmenu oznámili deň po podpise memoranda s Mikulášom Dzurindom.

24.01.2023 10:40
Miroslav Kollár, Pavel Nechala, Modrá koalícia,... Foto:
Pavel Nechala (vľavo) a Miroslav Kollár.
debata (56)

Zmenu názvu strany odsúhlasili delegáti mimoriadneho snemu strany Spolu v pondelok 23. januára. Strana zároveň včera podpísala aj memorandum o spoločnej politickej budúcnosti s bývalým premiérom Mikulášom Dzurindom. Jeho bývalá strana SDKÚ mala takisto logo v modrej farbe a v kampani používala skladbu Modrá je dobrá.

miroslav kollár dzurinda Čítajte viac Strana Spolu podpísala s Dzurindom memorandum o spoločnej budúcnosti

Zo Spolu bude Modrá koalícia

Zmenu názvu oznámil predseda strany na sociálnej sieti Instagram. „Ide o ďalší avizovaný krok v spájaní niekdajšej strany Spolu s projektom dvojnásobného expremiéra Mikuláša Dzurindu a v príprave širšej stredopravej platformy pre najbližšie parlamentné voľby,“ uviedol. Kollár v pondelok tiež podpísal s Mikulášom Dzurindom Memorandum o spolupráci.

Video
Dzurinda na sneme Spolu o svojom projekte: Moje osobné motívy nehrajú žiadnu rolu

„Podpisom memoranda sme aj formálne potvrdili záujem a spoluprácu na založení spoločnej politickej platformy, ktorá bude spájať programovo blízke politické strany a hnutia – najmä na báze členov Európskej ľudovej strany (EPP) a bude otvorená pre odborníkov a autority z rôznych oblastí verejného života,“ upresnil v súčasnosti nezaradený poslanec.

Podľa Miroslava Kollára je cieľom široká a dlhodobá spolupráca, a to nielen pre blížiace sa predčasné voľby. Dzurinda deklaroval záujem o širokú spoluprácu, ktorá má za cieľ zlepšiť pomery na Slovensku a udržať jeho euroatlantickú orientáciu. „Tento cieľ sa dá dosiahnuť len spájaním a spoluprácou existujúcich demokratických politických zoskupení,“ podčiarkol. „Aj nových politikov, ktorí majú záujem pomôcť Slovensku zbaviť sa populizmu a extrémizmu a vrátiť sa na trajektóriu rozvoja,“ dodal Kollár. Na ďalšom sneme v prvej polovici februára má strana prijať formálne kroky vyplývajúce zo spájania s Dzurindovým projektom.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #spolu #Miroslav Kollár #Modrá koalícia #predčasné voľby 2023