Regióny majú smolu, nové sanitky za milióny dostanú len Bratislava a Košice

Obnova vozového parku záchranných služieb z plánu obnovy sa má podľa štátu sústrediť len na dve miesta. Z eurofondov má ísť do Bratislavy a do Košíc aspoň 22 miliónov na nákup nových sanitiek a v stredu chce vláda obom záchranným zdravotným službám priklepnúť ďalších 30 miliónov eur z plánu obnovy.

24.01.2023 17:46
LOZ, TK, lekári, výpovede, vyjednávanie, Foto:
Ilustračný obrázok.
debata (15)

Ministerstvo zdravotníctva v rámci optimalizácie siete nemocníc ráta so silnejšou sieťou záchranných služieb. Návrh na nákup nových sanitiek z vlastnej iniciatívy na vládu predkladá dočasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

Rezort zdravotníctva je zriaďovateľom dvoch poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. Tie pokrývajú 46 percent všetkých staníc. Preto rezort navrhuje Záchrannú zdravotnú službu Bratislava a Záchrannú službu Košice, ako priamo určených prijímateľov za účelom realizácie obnovy vozového parku v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.

„Tieto zdroje mali skvalitniť sanitky, ktoré zachraňujú život a zdravie pacientov volajúcich na linku 155 na celom Slovensku. Podľa dostupných informácií to však vyzerá tak, že väčšina obyvateľov Slovenska bude mať smolu a z obnovy vozového parku sanitiek z plánu obnovy nebudú mať nič,“ upozornil Matej Polák riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby.

testovanie Covid 19 Šamorín Čítajte viac Covid stráca na sile. Zmizla delta, zmizol omikron, zmizne aj kraken, tvrdí virológ Pastorek

V stredu má vláda schváliť návrh ministerstva zdravotníctva, aby peniaze z plánu obnovy dostali na nové sanitky len bratislavská a košická štátna záchranná zdravotná služba. „Tieto dve záchranky spolu nezabezpečujú ani len polovicu záchranárskych posádok na Slovensku iba 150 z takmer 330 záchranárskych posádok,“ podotkol Polák.

Pomôcť môže Európska komisia

Polák sa obáva, že ak v stredu návrh vláda schváli, obyvatelia mnohých veľkých okresov, ako napríklad Trnava, Trenčín, Spišská Nová Ves, Nové mesto Nad Váhom, Piešťany, Komárno, Dunajská Streda, Malacky, Senica, Lučenec, Detva, Veľký Krtíš, Kežmarok či Stará Ľubovňa sa nových sanitiek z plánu obnovy nikdy nedočkajú.

„Záchranky v týchto a ďalších mestách chce vláda z čerpania peňazí z plánu obnovy vylúčiť. Vláda týmto krokom obmedzí kvalitu záchrannej zdravotnej služby na väčšine územia Slovenska. S takouto diskriminačnou zmenou prichádza vláda bez akejkoľvek verejnej diskusie a až po tom, ako jej bola parlamentom vyslovená nedôvera,“ podotkol Polák.

VIDEO: Totálna drzosť. Neuhol sa sanitke a ešte ukázal vulgárne gesto
Video
Totálna drzosť. Neuhol sa sanitke a ešte ukázal vulgárne gesto

Štát chce pre Záchrannú zdravotnú službu Bratislava vyčleniť 13 779 765 eur bez DPH na obstaranie 74 vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci, 20 vozidiel rýchlej lekárskej pomoci, 21 rendez-vous vozidiel, a troch vozidiel rýchlej lekárskej pomoci s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky a 6 vozidiel určených na hromadnú prepravu osôb.

Záchranná služba Košice má získať indikatívnu výšku alokácie vo výške 8 428 707 eur bez DPH na obstaranie 46 vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci, 10 vozidiel rýchlej lekárskej pomoci, 9 rendezvous vozidiel, 5 vozidiel rýchlej lekárskej pomoci s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky a 3 vozidlá určených na hromadnú prepravu osôb.

Igor Matovič / Marek Krajčí Čítajte viac Kto môže za úmrtia cez pandémiu? Štát sa bráni proti kritickej štúdii platenej Pentou

„Rozhorčené záchranky, ktorých sa má diskriminácia týkať, spolu s predstaviteľmi miestnych samospráv už teraz avizujú, že pre diskrimináciu pri čerpaní zdrojov z plánu obnovy sa obrátia na Brusel,“ zdôraznil Polák.

Tvrdí, že ak tak urobia, ich šanca na úspech je vysoká. „Podobne postupovali súkromné nemocnice, keď štát chcel obmedziť zdroje z Plánu obnovy len na štátne nemocnice. Súkromné nemocnice sa obrátili na Európsku komisiu a Slovensku hrozilo zastavenie čerpania zdrojov z plánu obnovy. Ministerstvo zdravotníctva nakoniec muselo ustúpiť a diskrimináciu súkromných nemocníc odstrániť. Teraz podobný problém hrozí pri záchrankách,“ spresnil.

Záchrannú zdravotnú službu na Slovensku zabezpečuje 14 poskytovateľov, ktorí prevádzkujú 328 staníc na 236 miestach.

Veľká časť ambulancií záchrannej zdravotnej služby v súčasnosti využívaných štátnymi poskytovateľmi je podľa rezortu v nevyhovujúcom stave. Okrem samotného veku vozidiel, pričom niektoré sú staršie ako desať rokov, majú neprimeraný nájazd kilometrov, často viac ako 500-tisíc. V praxi sú stále používané aj vozidlá s nájazdom viac ako trištvrte milióna kilometrov.

Bratislavská a košická záchranka však majú pre svoje posádky 151 nových sanitiek značky Ford, ktorých vek nedosahuje v priemere ani štyri roky.

„Zároveň tieto dve záchranky podpísali zmluvu na nákup ďalších 100 nových sanitiek s termínom dodania v roku 2023. Teraz z plánu obnovy majú nakúpiť ďalších 188 sanitiek. Načo je dvom záchrankám, ktoré dokopy prevádzkujú 151 posádok záchranky, potrebné vlastniť spolu 439 sanitiek, nie je vo vládnom materiáli vôbec vysvetlené. Ak zajtra vláda návrh z dielne ministerstva zdravotníctva schváli, ďalší prešľap v oblasti záchrannej zdravotnej služby bude na svete,“ uzavrel Polák.

No nie sú to jediné európske peniaze, ktoré bratislavská a košická záchranka majú dostať. Deväť z trinástich poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby, ktorí žiadali o finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu, získali spolu viac ako 28 miliónov eur na nákup vozidiel. Najviac získali štátne záchranky. Záchranná zdravotná služba Košice dostane 30 sanitiek za 12 miliónov eur a Záchranná zdravotná služba Bratislava dostane 30 vozidiel za 10 miliónov.

nahrada-nakladov-lekar-doktor-liecba-clanok Čítajte viac Ambulancie sú pripravené vypovedať zmluvy. Pacient si tak zaplatí za všetko. Aké riešenie ponúkajú politici?

Vypustite rybičky, šetríme

No slovenskí záchranári dostávajú od vedenia a štátu neustále polená pod kolená. Napríklad záchranári v Košiciach dostali stabilizačné príspevky naraz a z toho dôvodu museli platiť tzv. milionársku daň. Vodiči sanitiek stabilizačné príspevky nedostali vôbec. Nemajú potrebné vzdelanie, ktoré je uvedené v zákone o poskytovateľoch zdravotnej služby.

Bratislavskí záchranári musia od nového roka riešiť absurdné šetriace opatrenia. Pre vysoké ceny energií dostali od vedenia nezvyčajný príkaz. Nadriadení nakázali, aby sa zbavili akvárií, ktoré majú na pracoviskách. Rybičky mali na pracovisku v rámci psychohygieny. Tí, ktorí príkaz neuposlúchli mali údajne prísť o príplatky na tri mesiace. Nepomohlo ani riešenie, že by akvária hradili zo svojho. Prevádzka zhruba 700 litrového akvária stojí mesačne približne 10 eur.

Riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby Bratislava mal pred Vianocami vydať nariadenie v zmysle šetrenia energií. V ňom sa spomínalo, že na staniciach platí príkaz regulovať teplotu vykurovania pričom maximálna teplota môže byť 19 až 20 stupňov.

prostrednik Čítajte viac Video: Totálna drzosť. Neuhol sa sanitke a ešte ukázal vulgárne gesto

Záchranná zdravotná služba Bratislava reagovala, že sa riadi uznesením vlády k návrhu opatrení na zníženie spotreby energií vo verejných budovách.

„Problematiku prevádzkovania akvárií na staniciach bude ďalej riešiť vedenie našej organizácie výlučne interne,“ pre denník Pravda ozrejmila Darina Schreková vedúca oddelenia komunikácie bratislavskej záchranky.

Podotkla, že otázku rušenia akvárií je potrebné vnímať v celistvosti. „Akákoľvek prítomnosť zvierat a živočíchov na pracovisku, podlieha v každej organizácii vopred dohodnutým pravidlám,“ zdôraznila. Informácia, že si zamestnanci nemôžu v práci nabíjať telefóny, rovnako ako tvrdenie, že boli zamestnancom odobraté osobné príplatky, sa podľa nej nezakladá na pravde.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #ministerstvo zdravotníctva #sanitky