Kľúčový deň. Poslanci schválili zmenu ústavy bez referenda. Prezidentka ju podpísala

Poslanci dnes rozhodli a 92 hlasmi schválili pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej a zmenu ústavy, v ktorej bude možnosť rozpustiť Národnú radu len uznesením. To by mali do parlamentu predložiť zajtra. Termínov na voľby bude viac, hlasovať sa bude o všetkých a voľby budú podľa toho, ktorý získa 90 hlasov. Sme rodina podporí všetky termíny.

25.01.2023 10:30 , aktualizované: 16:00
parlament, hlasovanie, predčasné voľby, zmena... Foto: , ,
Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej a aj zmenu ústavy 92 hlasmi.
debata (474)
  • situácia sa po začiatku schôdze zamotala, kým Heger v nedeľu oznámil, že má dohodu na termíne volieb a potrebných 90 hlasov, v utorok chýbala potrebná ústavná väčšina na strane koalície aj opozície
  • váhali niektorí nezaradení poslanci a podľa informácií Pravdy aj niektorí odídenci z OĽaNO
  • poslanci napokon zmenu ústavy schválili 92 hlasmi
Gábor Grendel, Peter Pčolinský, Marián Viskupič Čítajte viac Zvrat pred hlasovaním. Dokáže bývalá koalícia zmeniť ústavu? 90 nie je istá, o týždeň tu môžeme mať úradnícku vládu

Aktualizované 16:00 Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala schválenú zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude podľa novely možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Poslanci si vydláždili cestu k predčasným voľbám

Parlament v utorok schválil pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej, a tým aj zmenu ústavy. Skrátiť volebné obdobie si bude môcť parlament len uznesením

Fotogaléria
Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie...
Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie...
+14Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie...

Aktualizované 13:50 Smer navrhne ako termín volieb na 20. mája. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že sa bude postupne hlasovať o každom termíne a ktorý bude mať 90 hlasov, vtedy budú voľby. Sme rodina chce hlasovať za všetky. Smer podľa Roberta Fica podporí aj iný skorší termín pred 30. júnom v prípade, že ich návrh neprejde.

Aktualizované 12:44 Krátko pred hlasovaním vytiahli poslanci Smeru dve slovenské vlajky, ktoré rozprestreli nad seba a kričali „hanba“.

Video

Aktualizované 12:40 Parlament začne o termíne predčasných volieb rokovať zajtra o desiatej. Podľa Jany Bittó Cigánikovej by mohli hlasovať vo štvrtok alebo v piatok.

Aktualizované 12:38 Schválenie ústavnej zmeny vníma odvolaný premiér Eduard Heger ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. „Verím, že v čo najkratšom čase parlament určí aj konkrétny termín predčasných volieb,“ napísal na sociálnej sieti.

Aktualizované 12:28 Líder Hlasu Peter Pellegrini má po hlasovaní zmiešané pocity. Na jednej strane sa dosiahol podľa neho cieľ, po ktorom volajú ľudia, no na druhej strane nesúhlasí s tým, akým spôsobom sa môže volebné obdobie skrátiť. „Zajtra sa začne rokovať o uznesení o termíne predčasných volieb. Predložíme pozmeňujúci návrh, aby sa mohli voľby konať 24. júna,“ uviedol Pellegrini. Ak by jeho návrh neprešiel, o prípadnej podpore septembrového termínu sa poradia na klube.

Video
Pellegrini uviedol, že podá k uzneseniu o termíne volieb vlastný návrh, aby mohli byť voľby v septembri.

Aktualizované 12:07 Ako hlasovali poslanci?

Zmenu ústavy a pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej podporilo 92 poslancov:

  • OĽaNO (36)
  • SaS (20)
  • Sme rodina (17)
  • Za ľudí (3)
  • nezaradení (14) – ODP (10), Ján Mičovský, Martin Borguľa, Katarína Hatráková, Miroslav Kollár, Martin Klus, Tomáš Valášek

Pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej

  • Prítomných: 147
  • Hlasovalo: 147
  • ZA: 92
  • Proti: 52
  • Zdržalo sa: 3
  • Nehlasovalo: 0
  • Neprítomní: 3

Hlasovanie o návrhu na zmenu ústavy ako celku

  • Prítomných: 147
  • Hlasovalo: 147
  • ZA: 92
  • Proti: 44
  • Zdržalo sa: 11
  • Nehlasovalo: 0
  • Neprítomní: 3

Aktualizované 11:46 Poslanci schválili pozmeňovací návrh Márie Kolíkovej a zmenu ústavy bez referenda. Za bolo 92 poslancov. Uznesenie s 30. septembrom predložia do parlamentu zajtra, hlasovať sa bude zrejme v utorok.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie... Foto: Pravda, Ivan Majerský
parlament, hlasovanie, predčasné voľby, zmena ústavy, Igor Matovič, Mária Kolíková, Boris Kollár, Peter Pčolinský Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej a aj zmenu ústavy 92 hlasmi.

Aktualizované 11:32 Porada klubov skončila, s procedurálnym návrhom vystúpil Fico. Prednesie záverečné stanovisku strany Smer pred hlasovaním. Cituje čl. 2 ústavy. Podľa lídra Smeru je pozmeňujúci návrh Kolíkovej protiústavný, keďže oberá ľudí o možnosť rozhodnúť o skrátení volebného obdobia v referende. „Neznamená to, že nemáme riešenie,“ uviedol s tým, že majú svoj „Ak sa prijme návrh, ktorý predložila Mária Kolíková, ľudia na Slovensku budú opľutí,“ dodal.

Aktualizované 11:12 Fico požiadal o 15-minútovú prestávku na rokovanie klubov. 90 hlasov tak zrejme stále nie je istých napriek podpore poslancov ODP.

Aktualizované 11:10 Poslanci stále nehlasujú. Predseda parlamentu obieha poslanecké kluby. Rozprával s Petrom Pellegrinim a Erikom Tomášom z Hlasu, s poslancami z Republiky aj z ĽSNS. György Gyimesi bol pri Martinovi Čepčekovi.

Aktualizované 11:07 S procedurálnym návrhom ešte pred hlasovaním vystúpi Robert Fico.

Aktualizované 10:45 Odídenci z OĽaNO združení v Občiansko-demokratickej platforme (ODP) je ochotná podporiť zmenu ústavy a septembrový termín volieb. Kristián Čekovský zopakoval, že poslanci ODP nepovažujú predčasné voľby za riešenie a kritizoval, že krízy viedli k pádu vlády. „Rozklad vzťahov je už na takej úrovni, že aj naša platforma ako posledná skupina stráca nádej na dokončenie riadneho volebného obdobia,“ uviedol Čekovský. Na tlačovke s nimi bol aj nezaradený poslanec Ján Mičovský. Šanca na zmenu ústavy stúpla.

Aktualizované 10:25 Čo sa môže stať?

Zatiaľ by sa malo rozhodovať len o jednom pozmeňujúcom návrhu, a to po dohode koalície. Koalícia však môže pred hlasovaním prísť s ďalším.

1. Zmena ústavy neprejde

  • Ak by neprešiel pozmeňujúci návrh a následne ani návrh ako celok predložiť návrh v tej istej veci budú môcť poslanci až o pol roka. Prezidentka v takom prípade vymenuje úradnícku vládu. Jej postoj je však jasný. „Jasne som povedala, že treba predčasné voľby vzhľadom na to, že máme vládu s obmedzenými právomocami,“ uviedla. Vyhlásiť termín predčasných volieb či prijať primerané rozhodnutia je podľa nej potrebné najneskôr do 30. januára. „Inak zostavím úradnícku vládu,“ doplnila hlava štátu.
  • „Keď nebude 90 hlasov na zmenu ústavy, tak je po predčasných voľbách. Potom je to otázka na Fica a Pellegriniho, prečo nepodporia predčasné voľby, keď ich tak túžobne chcú a organizovali referendum,“ uviedol Sulík. „Ten, kto nepodporí zmenu ústavy, chce úradnícku vládu,“ dodal jeden z predkladateľov zákona za Sme rodina Miloš Svrček.
Poslanci dnes debatovali o zmene ústavy. Na...
Poslanci dnes debatovali o zmene ústavy. Na...
+17Poslanci debatovali o zmene ústavy. Na snímke...

2. Zmena ústavy prejde

  • Ak prejde Kolíkovej pozmeňujúci návrh, ústava sa zmení a poslanci si budú môcť skrátiť volebné obdobie uznesením. Zakotví sa aj súčasný volebný systém, na ktorého zmenu bude potrebných 90 hlasov a termínom predčasných volieb bude 30. september. Ak by predložila svoj návrh aj opozícia, prešiel by len s podporou hlasov SaS, liberáli však za skorší termín hlasovať nebudú.

3. Bude sa hlasovať o dvoch (alebo viacerých) pozmeňujúcich návrhoch, neprejde ani jeden a hlasovanie o zákone ako celku odložia, aby ešte hľadali podporu medzi poslancami.

Video
Kolíková predložila pozmeňujúci návrh

Aktualizované 10:15 S podporou pozmeňujúceho návrhu váha napríklad nezaradená Katarína Hatráková (exOĽaNO), ktorá si nemyslí, že predčasné voľby sú riešením. Miroslav Kollár (Spolu), Tomáš Valášek (PS) aj Martin Klus (exSaS) zmenu plánujú podporiť.

Má Heger 90 poslancov alebo nie?

Aj keď Heger v nedeľu oznámil, že našli dohodu na predčasných voľbách 30. septembra a má aj podporu 90 poslancov bývalej koalície, v utorok to už neplatilo. Ústavnú väčšinu nemala ani jedna strana. Opozícia na čele so Smerom a Hlasom odmieta podporiť zmenu ústavy. Požaduje totiž, aby sa volebné obdobie mohlo skrátiť aj referendom. Koaličný návrh, ktorý predložila Mária Kolíková obsahuje len možnosť skrátenia volebného obdobia uznesením.

Na snímke zľava poslanec NR SR Michal Šipoš,... Foto: TASR, Jakub Kotian
Eduard Heger, Igor Matovič, Michal Šipoš Na snímke zľava poslanec NR SR Michal Šipoš, predseda vlády SR Eduard Heger a predseda hnutia OĽANO a poslanec Igor Matovič (všetci OĽaNO).

Argument SaS je, že ide o najjednoduchšiu cestu, ako volebné obdobie skrátiť. Uznesenie by mala navrhnúť minimálne pätina poslancov, teda 30 zákonodarcov. Podľa opozície sa vláda bojí ľudí a demokracie. Koaliční lídri a poslanci zas nerozumeli správaniu Roberta Fica a Petra Pellegriniho, keďže silou mocou chcú predčasné voľby, no za zmenu nezahlasujú.

Problémom je nielen forma, akou je možné skrátiť volebné obdobie, ale aj samotný termín volieb, ktoré bude obsahovať až uznesenie po prípadnom schválení zmeny ústavy. Koalícia sa zhodla na 30. septembri, Pellegrini chce pretlačiť 24. jún a poslanec Smeru Ladislav Kamenický hovoril v pléne o 30. júni. Aktuálne je však väčšia šanca na podporu 30. septembra a zmenu ústavy bez referenda, za ktorú by mohlo teoreticky hlasovať 92 alebo 93 poslancov.

Sme rodina podporí júnový aj septembrový termín

Hnutie Sme rodina podporí jeden aj druhý pozmeňujúci návrh. Pčolinský reagoval, že hnutie Sme rodina je ochotné hlasovať aj za to, aby bola v ústave možnosť referenda. A podporí aj skorší termín predčasných volieb. „My určite nebudeme prekážkou toho, aby takáto úprava bola. Prispôsobíme sa väčšinovému názoru,“ skonštatoval.

Poslanci dnes debatovali o zmene ústavy. Na... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parlament, rokovanie, Peter Pčolinský, Milan Mazurek Poslanci dnes debatovali o zmene ústavy. Na snímke Milan Mazurek (vľavo) a Peter Pčolinský.

Kolíková nevidí dôvod, prečo by sa 90 hlasov medzi koaličnými poslancami nemalo nájsť. „Neviem, odkiaľ sú tieto informácie, pretože na základe dohody bývalých koaličných partnerov by tých 90 hlasov malo byť,“ uviedla s tým, že o tom svedčí aj to, že pod pozmeňujúcim návrhom sú podpísaní zástupcovia Za ľudí, Sme rodina, SaS aj OĽaNO. Návrh by mal byť podľa nej prijateľný aj pre odídencov z OĽaNO.

Čaputová zatiaľ nevidí dôvod chodiť na rokovania vlády

Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nevidí dôvod chodiť na rokovania dočasne poverenej vlády. Ako vysvetlila, rozhodovanie o bodoch, ku ktorým sa má vzhľadom na obmedzené právomoci kabinetu vyjadriť, sa deje ešte pred tým, ako vláda zasadne. „Ten súhlas alebo nesúhlas, ktorý udeľujem vláde, sa musí udiať vopred. Ja som dopredu oboznámená s podkladmi a s bodmi, ku ktorým sa mám vyjadriť. Buď sa k nim vyjadrím súhlasne, alebo nesúhlasne, následne to vláda už len sprocesuje,“ priblížila Čaputová.

Video
Čaputová pohrozila: Dohodnite sa na predčasných voľbách a vládnite profesionálne, inak menujem úradnícku vládu

Dočasne poverená vláda by až do predčasných volieb mala pokračovať v režime, ktorý sa začal v decembri jej odvolaním. „Nie je to najšťastnejšie, je to vláda, ktorá je odvolaná, a z povahy veci vyplýva, že jej právomoci sú limitované. To je aj dôvod, pre ktorý som hovorila o potrebe predčasných volieb už v júni,“ podotkla prezidentka.

Ako pripomenula, niektoré právomoci nemôže vláda vôbec vykonávať a časť právomocí môže vykonávať s jej súhlasom. „Pokiaľ ide o nejaké úvahy o tom, že by sa právomoci, ktoré vykonávať nesmie, dali obchádzať, nie je to celkom tak, pretože nie všetko sa dá schváliť cez zákon v parlamente, čo je jediná cesta, ktorou môže vláda realizovať závažnejšie kroky,“ myslí si hlava štátu.

© Autorské práva vyhradené

474 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #hlasovanie #Sme rodina #zmena ústavy #Peter Pčolinský #predčasné voľby 2023