Dědečka na slobodu nepustili. Odpustite mi, odkázal vodič auta smrti zo Zochovej

Bývalý športový funkcionár Dušan Dědeček vošiel do pojednávacej miestnosti mlčky. Po vynesení verdiktu povedal svoje jediné slová: Odpustite mi. Dozorový prokurátor avizoval, že vyšetrovanie bude za zhruba mesiac ukončené.

25.01.2023 12:28 , aktualizované: 13:15
debata (7)

VIDEO: Tragická nehoda na Zochovej. (október 2022)

Video

Dušan Dědeček, ktorý čelí hrozbe doživotného trestu, sa voči dnešnému verdiktu odvolal a rozhodovať tak v celej veci bude Krajský súd v Bratislave. Exfunkcionár je obvinený zo všeobecného ohrozenia a vo vyšetrovacej väzbe je už viac ako tri mesiace. Žiadal preto o preskúmanie dôvodov väzby, ktoré podľa neho už pominuli.

VIDEO: Ako rozhodnutie súdu komentovali prokurátor a obhajca?

Video

Sudca zamietol aj Dědečkovu žiadosť o náhradu väzby probačným dohľadom súdneho úradníka. „Máme za to, že nie sú splnené dôvody na väzobné stíhanie,“ uviedol obhajca obvineného Jiří Kučera v reakcii na stredajšie rozhodnutie. Z nového znaleckého posudku podľa jeho slov vyplýva, že obvinený nie je závislý na alkohole a ani ho nadmerne nepožíva.

Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
+24Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...

Prípravné konanie do piatich týždňov

„Je to jedna zo skutočností, ktoré sú obsiahnuté vo vyšetrovacom spise. Ale dôkazy sa hodnotia jednotlivo a vo vzájomných súvislostiach,“ reagoval prokurátor a hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Juraj Chylo. Priblížil, že prípravné konanie by mohlo byť ukončené do štyroch až piatich týždňov. Čaká sa ešte na niektoré znalecké posudky.

K tragickej nehode došlo v nedeľu večer 2. októbra 2022 po 22.20 hodine v centre Bratislavy. Auto značky Škoda Superb idúce rýchlosťou zhruba 100 km/h narazilo do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova, kde v tom čase čakalo približne 20 ľudí.

Na mieste zomreli štyria ľudia, piata osoba podľahla zraneniam v nemocnici. Išlo o študentov dvoch bratislavských univerzít. Vodič mal v tom čase v krvi 1,69 promile alkoholu. Toxikologické vyšetrenie v tele obvineného okrem alkoholu odhalilo aj hypnotiká.

Dušan Dědeček Čítajte viac Na Dědečkovu robotu sa pozrú úrady. Toto boli jeho príjmy v roku 2022

Pôvodne bratislavská krajská prokuratúra v prípade tragickej nehody v centre Bratislavy viedla trestné stíhanie pre skutok usmrtenia.

Ten bol napokon prekvalifikovaný a Dědečkovi vyšetrovateľ napokon vzniesol obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. Za ten mu hrozí v prípade dokázania viny trest od 20 do 25 rokov odňatia slobody alebo až doživotie.

Sľub syna

Dědeček je vo väzbe od 14. októbra, kedy Krajský súd v Bratislave zvrátil predchádzajúce rozhodnutie okresného súdu zo 6. októbra. Kým ten na väzbu nenašiel zákonné dôvody, krajský uznal dôvodnosť obavy, že by Dědeček mohol pokračovať v trestnej činnosti.

Nepomohlo mu ani to, že dobrovoľne odovzdal svoj cestovný pas a jeho syn sľúbil, že mu nepožičia žiadne auto. Trestnému stíhaniu, súdnym pojednávaniam ani samotnému trestu sa vraj vyhýbať nebude.

„Strašné ma mrzí, čo sa stalo,“ vyhlásil vtedy Dědeček. „Bol to tak hrozný zážitok, že už nikdy nebudem riadiť žiadne vozidlo. To, čo som spravil, je ten najhorší spôsob ako sa odnaučiť požívať alkohol," povedal súdu.

Dedeček Dědeček Čítajte viac Dědeček prosí rodiny obetí o odpustenie. Vodič auta smrti zo Zochovej prvýkrát prehovoril

Obavu z pokračovania v trestnej činnosti podľa súdu zakladá aj jeho predchádzajúce správanie. Z dôkazov prezentovaných na rozhodovaní o jeho väzbe Dědeček za ostatných 11 rokov spáchal až 16 dopravných priestupkov, z toho päť za prekročenie rýchlosti.

Za žiadny z nich ale nedostal pokutu vyššiu ako 100 eur. Nikdy tiež nebol trestaný či pokutovaný za požívanie alkoholu. Žiadny záznam nemal ani v registri trestov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #tragická nehoda na Zochovej #Dušan Dědeček