ONLINE: Kedy budú predčasné voľby? Poslanci rozhodnú až v utorok. Opozícia sa pokúsi pretlačiť skorší termín

Poslanci vo štvrtok rokovali o uznesení o predčasných voľbách, ktoré sa majú konať 30. septembra. Do rozpravy sa prihlásilo 13 poslancov a hlasovať sa bude v utorok o piatej podvečer. Smer a Hlas predložili pozmeňovacie návrhy - Robert Fico chce voľby 27. mája, Peter Pellegrini 24. júna.

26.01.2023 09:35 , aktualizované: 19:10
parlament, hlasovanie, predčasné voľby, zmena... Foto: ,
Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej a aj zmenu ústavy 92 hlasmi.
debata (23)
SR NRSR 78. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Predčasné voľby sú isté. V hre sú tri termíny, najväčšiu šancu má september: Sme rodina to skúsi s referendom
Video
Sulík: Dohoda sa dodržala, voľby majú byť v septembri

Aktualizované 19:09 Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok večer ukončili diskusiu k uzneseniu o skrátení volebného obdobia. Určí sa ním termín predčasných parlamentných volieb. Návrh uznesenia hovorí o 30. septembri, na čom sa dohodli strany bývalej koalície.

Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) zároveň ukončil 78. schôdzu. V piatok už poslanci nebudú rokovať. Hlasovať o uznesení budú podľa dohody v utorok o 17.00 h v rámci ďalšej riadnej schôdze. Na schválenie uznesenia treba 90 hlasov.

Aktualizované 18:45 V rámci diskusie odkázal šéf ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) opozícii, aby zabudla na termín predčasných volieb v máji alebo júni. Pripomenul, že september je výsledkom kompromisu strán bývalej koalície, keďže niektorí spočiatku odmietali aj predčasné voľby. Ak by nebol kompromis na septembri, nepodarilo by sa podľa neho schváliť zmenu Ústavy SR. Dodal, že jemu osobne by úradnícka vláda neprekážala.

Aktualizované 17:55 Poslanec Národnej rady (NR) SR Miloš Svrček (Sme rodina) chce zmeniť lehotu na vyhlásenie parlamentných volieb. K uzneseniu o skrátení volebného obdobia predložil pozmeňujúci návrh, ktorý by umožnil vyhlásiť voľby už 242 dní predo dňom ich konania. Predčasné voľby by sa podľa neho dali vyhlásiť od 1. februára.

Predložený návrh uznesenia hovorí o tom, že predseda NR SR má vyhlásiť voľby najskôr 130 dní a najneskôr 110 dní predo dňom ich konania. Zdôrazňuje potrebu dohodnúť sa na termíne volieb, pretože úradnícka vláda podľa neho nemá zdroj moci od občanov. Za ideálny termín považuje máj.

Svrčekov návrh prekvapil predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka (OĽANO). Ide podľa neho mimo rámca diskusií strán bývalej koalície. Pôvodný termín podľa neho zabezpečuje „fair play“ pre najbližšie aj skrátené voľby.

Aktualizované 17:50 Do diskusie k uzneseniu o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR a termínu volieb sa prihlásilo vo štvrtok popoludní ešte päť rečníkov ústne.

Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

Aktualizované 17:30 Pozmeňujúci návrh podal Boris Susko (Smer). Týka sa napríklad kontrolnej činnosti parlamentu vo vzťahu k dočasne poverenej vláde.

Suskov návrh hovorí o tom, že parlament si vyhradzuje právo prerokúvať návrhy právne záväzných aktov a iných aktov EÚ, ako aj schvaľovať stanoviská SR k týmto návrhom, o ktorých budú rokovať orgány EÚ. Navrhuje priebežné vykonávanie kontrolnej činnosti NR SR, výborov a poslancov vo vzťahu k dočasne poverenej vláde. Odôvodnil to tým, že odvolaná vláda nemôže rozhodovať o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky. To sa podľa neho týka aj rozhodnutí o čerpaní peňazí z eurofondov vrátane plánu obnovy.

Susko zároveň navrhuje, aby parlament požiadal poverenú vládu nerobiť zásadné zmeny napríklad v organizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, čím myslí aj rušenie nemocníc v regiónoch.

Aktualizované 16:26 V rozprave už vystúpili aj nezaradení poslanci Milan Mazurek a Miroslav Suja (obaja Republika), poslanec Smeru Ľuboš Blaha a nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas). V rozprave má ešte vstúpiť päť poslancov – Ladislav Kamenický (Smer), Stanislav Mizík (nezaradený, ĽS NS), Boris Susko (Smer), Miloš Svrček (Sme rodina) a Juraj Šeliga (nezaradený, Za ľudí).

Video
Poslanci začali rokovať o uznesení k predčasným voľbám, hlasovať sa bude v utorok

Aktualizované 15:05 Pellegrini nechápe, prečo idú poslanci bývalej koalície hlasovať za 30. september. „Veď vláda padla, vláda nie je, nič už nie je,“ povedal s tým, že oceňuje postoj Sme rodina a nechápe SaS. „Nechápem, prečo chcete držať chrbát Igorovi Matovičovi až do 30. septembra,“ do­dal.

Aktualizované 14:56 Hlas predloží pozmeňujúci návrh, aby sa voľby konali 24. júna.

V rozprave vystupuje Peter Pellegrini. Strana Hlas predložila pozmeňujúci návrh, aby sa parlamentné voľby mohli konať 24. júna. „Čakal som, že pri tomto návrhu uznesenia budeme svedkami toho, že nám kolegovia z odvolanej, rozpadnutej, padnutej koalície ozrejmia, prečo majú byť voľby 30. septembra, lebo sme sa dodnes reálny argument nedozvedeli. To, čo tu predviedol Igor Matovič pred obednou prestávkou, nestojí za komentár. Ja jeho vystúpenia nesledujem, lebo z chorých ľudí sa nepatrí robiť si srandu,“ uviedol.

Aktualizované 14:15 Poslanci pokračujú v rokovaní, v rozprave vystupuje poslanec Smeru Richard Takáč.

Video
Fico v rozprave kritizoval, že parlament neumožnil skrátiť volebné obdobie aj referendom.

Aktualizované 13:00 Schôdzu prerušili do 14.00 hodiny.

Aktualizované 11:50 Svoju pozornosť obrátil Matovič na Miroslava Suju z Republiky. „Toto sú má byť vo vláde s nejakým Hlasom? Nejaký Suja, ktorý trénoval Černákových vrahov a ešte sa tým chváli?“ povedal Matovič, na čo sa Suja začal smiať. „Verím, že budeme minimalizovať toto riziko tým, že budú voľby čím neskôr,“ uviedol.

Video
Matovič je za septembrový termín preto, aby minimalizoval riziko návratu Smeru k moci

Voľby v septembri? Opozícia má pravdu, je to neskoro. Vypočujte si podcast denníka Pravda:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Aktualizované 11:45 Matovič označil v rozprave Smer za „skorumpovanú obludu“ a Hlas za „úchylnú obludu“. V rozprave zatiaľ nehovorí nič o termíne predčasných volieb, ale kritizuje Smer, ich vládnutie a stvorenie systému „našich ľudí“. Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú viackrát za „kravu“, ktorá za kabelku vydáva rozhodnutia. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský ho upozornil, aby miernil svoj jazyk a nepoužíval takéto výrazy. „Čo, vy nie ste zvyknutí hovoriť pravdu alebo čo?“ reagoval Matovič. „Dobre tak, pani Jankovská, ktorú by som nazval kravou, ale nenazvem,“ povedal.

Aktualizované 11:27 Po niekoľkých faktických poznámkach vystúpi za klub OĽaNO Igor Matovič. „Dovolím si na začiatok ešte raz vysloviť tú pravdu, ktorú tu zdôraznil skorumpovaný politik Robert Fico,“ začal. „Obrátil sa na nás v koalícii a povedal, že ak hovoríte o mafii, hovoríte o nás,“ zopakoval Ficove slová. „Ste organizovaná zločinecká skupina, ste mafia a vyšetrovanie zločinov organizovanej skupiny spadá pod orgány činné v trestnom konaní,“ uviedol.

Aktualizované 11:26 Ako uviedol za predkladateľov návrhu poslanec Lukáš Kyselica, predčasné voľby navrhujú na 30. septembra a predseda NR SR ich má vyhlásiť najskôr 130 dní a najneskôr 110 dní pred dňom ich konania.

Aktualizované 10:58 Smer navrhuje termín volieb na 27. mája

„Keďže neexistuje dôvod na predčasné voľby 30. septembra, keďže treba riešiť krízové situácie, my teraz predkladáme pozmeňujúci návrh na konanie volieb 27. mája, keďže už júnový termín je kompromisný,“ uviedol Fico, ktorý pôvodne hovoril o 20. máji.

Rokovanie 78. schôdze Národnej rady SR. 26.... Foto: Adriána Belej Majerčínová, Pravda
fico parlament Rokovanie 78. schôdze Národnej rady SR. 26. január 2023.

Aktualizované 10:56 „Vy neviete viesť normálny demokratický boj. Som zvedavý, čo budete robiť, keď budete chodiť medzi ľudí,“ povedal Fico a opäť sa sťažoval, že koalícia sa snaží opozíciu kriminalizovať a zlikvidovať. Komentoval aj paragraf 363. „Prečo ste vy nepodali návrh na preskúmanie paragrafu? Prečo ste to nechali na prezidentku?“

Aktualizované 10:51 Šéf Smeru opäť kritizuje, že zmena ústavy prešla bez možnosti skrátiť volebné obdobie referendom. Po vláde sa terčom kritiky stala opäť aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Postavila sa na vašu stranu, na stranu klamárov, keď ovedala, že je spokojná aj s tým, keď budú voľby 30. septembra a nie v júni,“ uviedol. „Uvedomte si, že od nás pýtate bianco šek,“ uviedol Fico a kritizoval, že odvolaná vláda chce, aby opozícia súhlasila s tým, že dovládnu do 31. októbra.

Aktualizované 10:39 V rozprave vystupuje líder Smeru Robert Fico, ktorý chce hovoriť bez emócií. „Nachádzame sa v istom míľniku slovenských dejín,“ uviedol s tým, že vždy sa volebné obdobie skracovalo ústavným zákonom a nikdy s tým nebol problém. „Vychádzali sme zo základnej ústavnoprávnej premisy, že ústavu môžeme meniť ústavným zákonom.

Aktualizované 10:23 Kyselica v mene koalície navrhuje predčasné voľby 30. septembra. Ústavnoprávny výbor o uznesení nerokoval, keďže nebol uznášaniaschopný. Rozprava je otvorená, písomne sa do nej prihlásilo 13 poslancov. Za Smer vystúpi Robert Fico, za OĽaNO Igor Matovič.

Rokovanie 78. schôdze Národnej rady SR. 26.... Foto: Adriána Belej Majerčínová, Pravda
parlament Rokovanie 78. schôdze Národnej rady SR. 26. január 2023.

Aktualizované 10:20 Návrh uznesenia v parlamente predkladá Lukáš Kyselica. „Očakávam, že aj keď je prihlásených v rozprave veľa ľudí, bude konštruktívna. Nechcem, aby sme sa vracali k rozprave, ktorá sa týkala zmeny ústavy,“ uviedol. Poslanci Smeru sa nahlas bavia. „Koho to nebaví, nech tu nie je," povedal Kyselica. „Uvádzajte návrh, nie svoje myšlienky,“ upozornil ho Kollár, poslanci Smeru sa začali smiať. „Ja viem, ani mňa to nebaví, keď sa vykecávajú, ale zbytočne naťahujete čas,“ dodal Kollár.

Rokovanie 78. schôdze Národnej rady SR. 26.... Foto: Adriána Belej Majerčínová, Pravda
parlament matovič šipoš Rokovanie 78. schôdze Národnej rady SR. 26. január 2023.

Aktualizované 10:13 O termíne volieb sa bude hlasovať v utorok o piatej. Dnes sa začne rokovať o uznesení, v ktorom bude septembrový termín volieb. Aj keby sa rozprava skončila dnes, hlasovať sa bude až v utorok. Viacerí poslanci po hlasovaní namietali, aj keď za návrh hlasovalo 131 zo 132 prítomných. Jane Vaľovej nefungovalo hlasovacie zariadenie, no chcela hlasovať za. „Ja hovorím jasne, artikulujem jasne, zrejme bude chyba v inom prijímači,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár po námietkach.

Aktualizované 10:01 Schôdza sa o malú chvíľu začne, no opäť s meškaním. Väčšina poslancov už je v sále.

Aktualizované 9:45 Líder OĽaNO Igor Matovič výčitku o 30. septembri ako zlom termíne volieb v súvislosti s prípravou štátneho rozpočtu nepovažuje za opodstatnenú. „Rokovania s ministrami budú prebiehať tak či tak, a najmä tvorba rozpočtu je v rukách odborníkov, ktorí tam pracujú niektorí 30 rokov,“ povedal s tým, že ide o falošný argument.

Aktualizované 9:35 Poslanci majú schôdzu začať o desiatej. Ak by sa nepodarilo schváli ani jeden termín, Kollár pripomína, že voľby by boli v riadnom termíne vo februári 2024 a dovtedy by na Slovensku vládla úradnícka vláda. Aktuálne je to však veľmi nepravdepodobná možnosť. Predseda parlamentu predpokladá, že hlasovanie o termíne volieb bude v utorok o 17.00, niektorí poslanci hovoria o hlasovaní vo štvrtok alebo v piatok. V piatok bude rokovanie do 14.00 a v pondelok parlament nezasadá.

Poslanci si vydláždili cestu k predčasným voľbám

Parlament v utorok schválil pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej, a tým aj zmenu ústavy. Skrátiť volebné obdobie si bude môcť parlament len uznesením

Fotogaléria
Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie...
Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie...
+14Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie...

Aktualizované 9:30 Najväčšiu šancu má september

Keďže sa bývalej, aj keď rozhádanej, koalícii podarilo 92 hlasmi zmeniť ústavu a všetci sú za termín 30. septembra, aktuálne majú predčasné voľby na jeseň najväčšiu šancu. Líder Hlasu Peter Pellegrini chce predložiť pozmeňovací návrh k uzneseniu s termínom 24. jún, líder Smeru Robert Fico sa pokúsi pretlačiť 20. máj. OĽaNO a SaS nebudú hlasovať za iný ako septembrový termín, rovnako ani poslanci Občiansko-demokratickej platformy a ďalší nezaradení poslanci. Sme rodina plánuje zahlasovať za všetky tri termíny.

Video
Sme rodina zahlasuje za všetky tri termíny

Aktualizované 9:25 Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský (Sme rodina) predloží v parlamente návrh, aby volebné obdobie bolo možné skrátiť aj referendom. Predseda parlamentu a zároveň šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár očakáva od opozície, že tento návrh podporí. „Nech tu opozícia nevyskakuje, ja som za to, aby to tam bolo, tak nech sa páči, môžu nám za to zahlasovať. My na to dáme našich 18 hlasov a keď sa nazbiera v pléne 90 demokratických poslancov, tak to bude platiť,“ povedal Kollár.

Aktualizované 9:40 Prezidentka Zuzana Čaputová zmenu ústavy podpísala ešte včera poobede.

Kolíkovej návrh prešiel, Matovič je hrdý na „prepašovanie“ svojej podmienky

Volebné obdobie NR SR bude možné skrátiť uznesením. Vyplýva to z novely ústavného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci. Za hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 44 a zdržalo sa 11 poslancov. Zároveň sa bude nová právna úprava vzťahovať aj na práve prebiehajúce volebné obdobie, teda bude možné skrátiť aj ôsme volebné obdobie. Predkladateľmi návrhu sú poslanci hnutia Sme rodina Miloš Svrček a Petra Hajšelová.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie... Foto: Pravda, Ivan Majerský
parlament, hlasovanie, predčasné voľby, zmena ústavy, Igor Matovič, Mária Kolíková, Boris Kollár, Peter Pčolinský Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej a aj zmenu ústavy 92 hlasmi.

Poslanci Sme rodina v návrhu požadovali, aby sa volebné obdobie mohlo skrátiť i referendom. Takáto možnosť však nebude možná, keďže plénum schválilo pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej (SaS), Michala Šipoša (OĽaNO), Miloša Svrčeka (Sme rodina) a nezaradeného poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí), na ktorom sa v nedeľu 22. januára dohodli bývalí koaliční partneri. Za pozmeňujúci návrh hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 52 a zdržali sa traja poslanci.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie... Foto: Pravda, Ivan Majerský
parlament, hlasovanie, predčasné voľby, zmena ústavy, Igor Matovič, Mária Kolíková, Boris Kollár, Peter Pčolinský Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej a aj zmenu ústavy 92 hlasmi.

„Navrhujeme, aby toto skrátenie nešlo ani cez ústavný zákon, ani cez referendum, ale cez uznesenie NR SR, na ktoré bude potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov. Poistkou, aby sa takéto uznesenie politicky nezneužívalo, je, že podanie takéhoto návrhu bude môcť podať len skupina poslancov, ktorých je najmenej jedna pätina, čiže 30 poslancov,“ uviedla Kolíková. V samotnom uznesení sa bude určovať i presný termín vykonania volieb a súčasťou bude i obdobie, v ktorom bude predseda NR SR vyhlasovať parlamentné voľby. Účinnosť nadobúda dňom vyhlásenia.

Video
Poslanci Smeru rozvinuli pred hlasovaním slovenskú zástavu

Schválený pozmeňujúci návrh zároveň obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia a jedného volebného obvodu v ústave. Na zmenu volebného systému bude tým pádom potrebná ústavná väčšina, čiže 90 hlasov poslancov namiesto súčasných 76. Matovič uviedol, že je hrdý na „prepašovanie“ ochrany volebného systému do Ústavy SR. Smer, Hlas a Republika sa podľa neho dohodli, že po nasledujúcich voľbách zmenia volebný systém 76 poslancami.

Ostatné pozmeňujúce návrhy neprešli. Poslanci rokovali o zmene ústavy po tom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Richard Sulík #koalícia #Hlas #Boris Kollár #termín #predčasné voľby 2023