Od štvrtka je možné sa prihlásiť na očkovanie proti koronavírusu novými vakcínami

Ministerstvo zdravotníctva SR umožňuje od štvrtka 26. januára prihlásiť sa na očkovanie proti COVID-19 novými vakcínami. Záujemcovia o očkovanie tak môžu urobiť cez stránku korona.gov.sk alebo telefonicky na callcentrum Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

26.01.2023 14:49
vakcíny očkovanie covid Foto: ,
Vakcíny proti ochoreniu COVID-19
debata (11)

Naďalej je možné využiť aj očkovanie bez registrácie. Ministerstvo zdravotníctva upozornilo na to, že očkovanie je stále najúčinnejším nástrojom proti ochoreniu COVID-19 a je obzvlášť dôležité pre seniorov a ľudí s chronickými ochoreniami. Očkovanie sa začne od pondelka 30. januára tohto roka vo vybraných vakcinačných centrách.

Nové vakcíny, s ktorými ministerstvo zdravotníctva začína očkovať, sú od výrobcov Sanofi Pasteur, Moderna a Pfizer/BioNTech. Ide o vakcíny VidPrevtyn Beta od spoločnosti Sanofi Pasteur pre osoby staršie ako 18 rokov, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4–5 pre osoby staršie ako 18 rokov a Comirnaty Original/Omicron BA.4–5 pre deti vo veku 5 až 11 rokov, ktoré budú dostupné iba ako posilňujúce dávky.

Vakcína Comirnaty pre dojčatá a deti vo veku od 6 mesiacov až 4 rokov sa bude podávať v základnej očkovacej schéme. Okrem aplikácie posilňujúcich dávok je stále možné očkovanie základnej schémy – teda podanie prvej a druhej dávky pôvodnými vakcínami proti COVID-19.

Igor Matovič / Marek Krajčí Čítajte aj Kto môže za úmrtia cez pandémiu? Štát sa bráni proti kritickej štúdii platenej Pentou
11 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie #koronavírus #Covid-19