Čaputová napadla na Ústavnom súde paragraf 363

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podala vo štvrtok na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi.

26.01.2023 15:47 , aktualizované: 17:50
Prezidentka Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (246)

Argumentuje, že terajšie znenie paragrafu a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Nezávislosť súdnej moci je podľa Čaputovej potrebné strážiť. „O to viac v mladej demokracii, akou je Slovensko. Zákonné dôvody relativizácie rozhodovacej činnosti súdov preto musia byť reštriktívne, jasné a vyvážené. V prípade terajšieho znenia paragrafu 363 takáto proporcionalita chýba,“ zdôraznila.

Vladimír Pčolinský, bývalý riaditeľ SIS: 11....
Zoroslav Kollár, podnikateľ a konkurzný...
+9Jaroslav Haščák, finančník: 1. decembra 2020...

Oslabenie hlasu súdov rozhodujúcich v konkrétnych veciach tým, že iný orgán verejnej moci – generálny prokurátor – je oprávnený svojimi rozhodnutiami popierať význam rozhodovania súdov, má podľa prezidentky nezanedbateľný vplyv na kvalitu právneho štátu a ochranu práv občanov SR.

Poukázala na to, že rozhodnutie generálneho prokurátora podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nie je preskúmateľné a toto ustanovenie neprimerane a nedôvodne preferuje nepreskúmateľný právny názor jednej osoby v reťazci oprávnených orgánov, teda súdov.

lipšic úšp Prokurátor Ladislav Masár, Vladimír Kuruc, Ondrej Repa  Matúš Harkabus Čítajte aj Prokurátori vystúpili proti Žilinkovi: Cez 363 pomáha vplyvným. Generálny prokurátor tvrdí, že Lipšic klame

SaS víta podanie prezidentky, Smer v tom vidí pomoc vláde

Opozičná SaS víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej podať na Ústavný súd (ÚS) SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Naopak, opozičný Smer-SD to kritizuje a vidí v návrhu pomoc dočasne poverenej vláde. Šéf parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) by bol radšej, keby Čaputová podporila návrh OĽANO a SaS v tejto veci.

SaS dúfa, že návrh prezidentky urýchli rozhodnutie o návrhu, ktorý inicioval poslanec Alojz Baránik (SaS) a podal ho na ÚS so 42 podpismi poslancov ešte v decembri 2021. Žiadali pozastavenie platnosti paragrafu 363 a tiež to, aby ÚS posúdil jeho súlad s ústavou. „Generálny prokurátor ho totiž už vtedy a aj doteraz používa spôsobom, ktorý môže byť protiústavný,“ uviedol v stanovisku Baránik. Ústavný súd je podľa neho jediný, ktorý dáva cestu k náprave zneužívania paragrafu v prospech mocných.

Vetrák je rád, že prezidentka dospela k názoru, že nadužívanie paragrafu 363 zasahuje do nezávislosti súdnej moci. Myslí si však, že jej návrh rozhodnutie ÚS v tejto veci oddiali. „Oveľa lepšie ako podanie samostatného návrhu v tejto veci by bola jej podpora identického konania podaného poslancami OĽANO a SaS v roku 2021. Ňou podaný návrh totiž rozhodnutie Ústavného súdu v tejto veci len oddiali,“ uviedol v stanovisku.

Smer tvrdí, že Čaputová sa týmto krokom otvorene pridala k „odhodlaniu odvolanej vlády nezákonne pozatvárať opozičných predstaviteľov, aby nezavadzali pri najbližších parlamentných a prezidentských voľbách.“ Strana ju kritizuje aj za to, že súhlasí so septembrovým termínom predčasných volieb.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavný súd SR #Zuzana Čaputová #paragraf 363