Rázsochy sú ohrozené rušivými osobami. Heger sa zatiaľ Lengvarského meniť nechystá

Z plánu obnovy je pre slovenské zdravotníctvo vyčlenených 1,4 miliardy eur. No pri plnení míľnikov, ktoré musíme splniť, aby nám peniaze skutočne patrili, sa objavili problémy. Najmä v rámci výstavby neslávne "legendárnej" nemocnice Rázsochy, pri digitalizácii a reforme siete záchraniek.

26.01.2023 16:55
Heger Lengvarský Foto:
Eduard Heger a Vladimír Lengvarský.
debata (29)

Kým v prípade staníc záchrannej zdravotnej služby ide o desiatky miliónov eur, pri projekte novej Univerzitnej nemocnice Bratislava môže štát prísť o vyše štvrť miliardy eur.

Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) v stredu upozornila, že v prípade Rázsoch pôsobia na projekt rušivé vplyvy osôb, ktoré nie sú v oficiálnej štruktúre. Preto rezortu zdravotníctva navrhuje krízové opatrenia. "Aby došlo k maximálnej náprave, eliminácii rizika a včasnému a úplnému plneniu míľnikov a cieľov vyplývajúcich z plánu obnovy,“ upozornila NIKA.

Eduard Heger / Vladimír Lengvarský / Čítajte viac Heger s Lengvarským idú stavať nemocnice. Penta ich plánom neverí

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) zdôraznil, že ak sa nezmení spôsob manažovania niektorých projektov, časť z kľúčových investícií v rámci plánu obnovy môže byť ohrozená. Rezort podľa odvolaného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) o problémoch vie a rieši ich „za jazdy“. „S niektorými opatreniami sme súhlasili, aj sa už dejú, niektoré budú potrebovať zmenu,“ skonštatoval. V ich plnení nevidí závažný problém. Podotkol, že rezort dopredu vedel, že projekty sú „veľmi na hrane“.

„Budeme častejšie diskutovať o týchto veciach a budeme spolupracovať tak, aby sme všetky časové limity, ktoré máme, splnili,“ ubezpečil Lengvarský po stredajšom rokovaní vlády. Projekt štátnej koncovej nemocnice v hlavnom meste sa pritom ťahá už viac ako 30 rokov. Žiadna z vlád demokratického Slovenska nebola schopná vlajkovú loď slovenského zdravotníctva dokončiť. A len jedna z garnitúr dokázala chátrajúci skelet nemocnice zbúrať. Dosluhujúca Hegerova vláda si dala míľnik, že Rázsochy chce dokončiť do roku 2029.

Univerzitná nemocnica sv. Martina Čítajte viac Dá sa postaviť sedem nemocníc za štyri roky? Tá v Martine už mala byť otvorená VIDEO: Priestory po zbúraní nemocnice Rázsochy
Video

Výstavba Národnej univerzitnej nemocnice Rázsochy sa podľa Hegera uskutočniť musí. „Ide o najväčšiu špičkovú koncovú nemocnicu, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje. Momentálne je v procese zdržanie, ale financie z plánu obnovy na tento projekt zatiaľ ohrozené nie sú, čo však neznamená, že netreba zmeniť spôsob a mechanizmus, akým je proces manažovaný,“ vyhlásil. Zdôraznil, že rezort zdravotníctva musí výstavbe nových nemocníc venovať maximálnu pozornosť a najvyššiu prioritu. „Výmena ministra zdravotníctva nie je aktuálne na stole, premiér však pripomína, že ďalšie omeškania v termínoch už nie sú akceptovateľné,“ do­dal.

Ohrozené sú tieto investície a reformy:

  • 1. Výstavba a obnova staníc záchrannej zdravotnej služby
  • 2. Obnova vozového parku záchrannej zdravotnej služby
  • 3. Optimalizácia siete akútnej zdravotnej starostlivosti a nová definícia neodkladnej zdravotnej starostlivosti
  • 4. Rázsochy
  • 5. Digitalizácia v zdravotníctve
  • 6. Reforma integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti
  • 7. Investície v rámci všetkých zdravotníckych Komponentov 11, 12 a 13, kde sa výber prijímateľov realizuje prostredníctvom výziev na predkladanie žiadostí o poskytnutie prostriedkov mechanizmu

(ZDROJ: ÚV SR)

Bez projektu

Na výstavbu Rázsoch vlani v júli vláda vyčlenila 281 miliónov eur. V míľnikoch plánu obnovy sa ministerstvo zdravotníctva zaviazalo postaviť hrubú stavbu nemocnice do júna 2025. Čo však tá hrubá stavba znamená, rezort nespresnil.

Nová univerzitná nemocnica by mala stáť na území bratislavského Lamača, kde sa stavala pôvodná nemocnica, ktorá bola expremiérom Petrom Pellegrinim (nezarad. Hlas) čiastočne asanovaná v roku 2020. Objekt novej nemocnice bude paradoxne kopírovať pôdorys pôvodnej stavby. NIKA poukázala, že pri projekte Rázsoch chýba komplexný harmonogram a projektová dokumentácia a popisujú vážne pochybenia v príprave a realizácii jednotlivých komponentov plánu obnovy.

VIDEO: Rázsochy sa zmenili na hromadu trosiek
Video

Komplexnú projektovú prípravu výstavby v lokalite Rázsochy má podľa zmluvy zabezpečiť skupina dodávateľov Amberg Engineering Slovakia a CED Consulting. Nová nemocnica má mať 653 lôžok a možnosť jej dodatočného rozšírenia o ďalších 500 lôžok.

"Vizuálne stvárnenie projektu bude predstavené verejnosti po definitívnom sfinalizovaní a odsúhlasení navrhovaného riešenia projektu,“ reagovala pre Zdravotnícke noviny hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

počasie, teplo, sanitka, ambulancia, urgentný príjem, nemocnica Čítajte viac Krajina starne a vymiera. Slovensko čelí veľkému problému, reformu nemocníc potrebujeme

Najvyššia priorita ministerstva

Vo vedení projektového tímu novej Univerzitnej nemocnice Rázsochy mala NIKA identifikovať osoby, ktoré nie sú uvedené v štruktúre projektového tímu, no aj napriek tomu sa priamo podieľajú na riadení jednotlivých členov projektového tímu, ako aj dodávateľov.

Na zhotovenie nemocnie bola vlani vybral vybraná izraelská firma Assuta. Tá v Izraeli prevádzkuje niekoľko privátnych zdravotníckych zariadení. Taktiež poskytuje konzultačné služby ohľadne výstavby nemocníc.

„Projekt univerzitnej nemocnice Rázsochy je stále najvyššou prioritou ministerstva zdravotníctva a rezort vynakladá maximálne úsilie, aby boli dodržané všetky termíny,“ zdôraznila Lániková.

VIDEO: Ministerstvo zdravotníctva sa s ambulanciami nedohodlo
Video

Fatálne zlyhania projektového tímu

Projektový tím má však pozostávať len z jednej jedinej osoby. Preto aj meškajú dodania projektovej dokumentácie a chaoticky sa navyšuje celková podlahová plocha novej štátnej nemocnice. Vo finálnom návrhu nemocnice došlo k navýšeniu celkovej podlahovej plochy zo 120-tisíc m2 na 180-tisíc m2.

„Projektový tím pracuje voči verejnosti s iným harmonogramom, ako je zmluvne dohodnutý s dodávateľom projektovej dokumentácie. V tejto súvislosti upozorňujem aj na jeho poddimenzovanie. Výstavba nemocnice na Rázsochách sa môže okrem omeškania aj predražiť," upozornil člen zdravotníckeho parlamentného výboru Richard Raši (nezarad. Hlas). Upozornil aj na to, že celková plocha nemocnice sa má navýšiť o polovicu. "Heger s Lengvarským musia niesť zodpovednosť za tieto fatálne zlyhania v zdravotníctve, kde nám hrozí,“ dodal Raši.

„ Vláda sa pred šiestimi mesiacmi zaviazala postaviť iba hrubú stavbu nemocnice na Rázsochách. Nezaviazala sa dokonca ani poskytnúť financie na skolaudovanú budovu. Napriek tomu sa dozvedáme, že s prípravou plánu mešká už štvrť roka," skritizoval expert na zdravotníctvo z Progresívneho Slovenska Oskar Dvořák. Žiada preto vládu, aby jasne povedala, čo sa bude diať so stovkami miliónov z plánu obnovy a s novou univerzitnou nemocnicou v Bratislave. "Potrebujeme vedieť, akú zdravotnú starostlivosť budú Rázsochy poskytovať, aké iné štátne nemocnice nahradia a aký bude ich vzťah voči nemocnici Penty na Boroch,“ zdôraznil.

Od februára 2017 je projektovou manažérkou Univerzitnej nemocnici Bratislava Jana Kišková. Na starosti má aj projekt nemocnice Rázsochy. Kišková rokoch 2014 až 2017 pôsobila aj na príprave nemocnice Bory finančnej skupiny Penta.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rázsochy #Eduard Heger #Vladimír Lengvarský