Ignorovanie histórie vedie k opakovaniu tragédií, uviedla prezidentka a uctila si obete holokaustu

Ak bude spoločnosť slepá voči historickým faktom, bude odsúdená na opakovanie tragických momentov. Pri príležitosti piatkového pietneho aktu na pamiatku obetí holokaustu to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

27.01.2023 10:05 , aktualizované: 12:54
SR Bratislava Čaputová Holokaust Pripomenutie BAX Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku holokaustu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave 27. januára 2022.
debata (19)

Upozornila, že napriek ôsmim desiatkam rokov, ktoré uplynuli od hrôz holokaustu počas druhej svetovej vojny, sa i v súčasnosti objavujú pokusy popierať a bagatelizovať jeho zverstvá. „Rovnako sme svedkami otvorenej nenávisti, verbálnej i fyzickej, voči Židom i iným menšinám,“ upozornila. I preto je podľa nej potrebné si nielen pripomínať históriu, ale brať si z nej poučenie.

Úctu pamiatkam obetí holokaustu vyjadrili na rovnakom mieste aj predseda parlamentu SR Boris Kollár (Sme rodina) a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Heger: Od nenávisti k ohavným skutkom nie je ďaleko

Holokaust pripomína, aké ľahké je prejsť od nenávistných slov k ohavným skutkom, uviedol na piatkovej pietnej spomienke v Bratislave Eduard Heger.

„Pretože ľudská pamäť je krátka, musíme si tieto hrôzy neustále pripomínať. Z úcty k obetiam máme povinnosť odmietnuť nenávisť už v jej zárodkoch a namiesto hnevu a nevraživosti sa zameriavať na dialóg, rešpekt a vzájomné porozumenie,“ zdôraznil.

Upozornil pritom na fakt, že i „konečné riešenie židovskej otázky“ nevzniklo zo dňa na deň, ale systematickými a tolerovanými prejavmi nenávisti, ktoré presiakli do celej spoločnosti.

Na snímke vľavo dočasne poverený predseda vlády... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Heger Holokaust Na snímke vľavo dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger počas pietneho aktu k Pamätníku holokaustu 27. januára 2022.

Podľa Kollára je dôležité si pripomínať históriu, aby sa neopakovali tragédie, ktoré sa v minulosti udiali. „Za osobitne dôležité považujem edukovať mládež a upozorňovať ju, že súčasná sloboda nie je samozrejmosťou. Udalosti na Ukrajine sú toho, žiaľ, dôkazom,“ upozornil. V tejto súvislosti vníma i dôležitosť pietnych aktov a pripomínaní si tragických momentov histórie, vrátane ich kauzálnych súvislostí.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu nasvietia v piatok večer Bratislavský hrad. Tragické memento histórie bude svetelný dekor pripomínať od 18.00 do 23.00 h. Informovala o tom Kancelária Národnej rady SR.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Emma Čaputová