Dzurinda predstavil „modré desatoro“. Chceme zastaviť chaos na Slovensku, ja neuhnem

Expremiér Mikuláš Dzurinda predstavil nový politický projekt – Modrú koalíciu. Ide podľa neho o zlúčenie jeho pripravovanej strany Modrí – Európska ľudová strana a strany Spolu. Dzurinda tiež povedal, že rokuje s KDH, ale rozhovory uzavreté nie sú.

27.01.2023 11:16
Modrá koalícia, Modrí, Dzurinda Foto: ,
Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový politický projekt s názvom Modrá koalícia. 27. január 2023.
debata (702)

Podľa Dzurindu začínajú s budovaním regionálnych štruktúr a vyzval najmä mladých ľudí, aby do jeho strany vstúpili. Ich základnými hodnotovými podmienkami budú vernosť príslušnosti Slovenska k západnej civilizácii a k Európskej únii a NATO, ochrana demokracie a právneho štátu, udržateľná a konkurencieschopná ekonomika.

VIDEO: Modrá koalícia – Dzurinda je späť. S Kollárom skladá volebný tím.

Video

Ja neuhnem

Ďalšou fázou budovania Modrej koalície bude podľa neho voľba lídra. Mikuláš Dzurinda priamo nehovorí, či bude kandidovať na predsedu Modrej koalície. Povedal, že slovo „uchádzať sa“ mu nepasuje, zároveň ale povedal, že „neuhne“ a tiež, že nečaká, že ho navrhnú na túto funkciu. „Uchádzať sa síce nechcem o nič, ale neuhnem,“ dodal. Pod hrozbou májových či júnových predčasných parlamentných volieb sa Dzurinda a Kollár rozhodli preskočiť zbieranie podpisov na vytvorenie novej politickej strany.

Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Modrá koalícia, Modrí, Dzurinda, Kollár Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový politický projekt s názvom Modrá koalícia. 27. január 2023.

Ako ďalej informoval dnes na tlačovej besede Dzurinda, Spolu-OD preto zmenili na stranu Modrá koalícia. „Dnešok je veľmi významným dňom, pôvodne sme mali začať zbierať podpisy na vznik politickej strany Modrí – Európska ľudová strana. Chceli sme založiť liberálno-konzervatívnu politickú stranu. To, že došlo k pádu vlády a hrozbe predčasných volieb, ma podnietilo k zvažovaniu, ako budeme ďalej postupovať,“ vysvetlil Dzurinda a zároveň predstavili aj tzv. modré desatoro.

Ďuriš Nicholsonová Čítajte viac Uspeje Jablko či Modrá koalícia? Čo nám ukazuje história o stranách s netradičnými názvami

Odmietame kultúrne vojny

Dzurinda rovnako neodpovedal priamo ani na to, voči komu sa vymedzuje. „Mňa vymedzuje môj životopis,“ uviedol Dzurinda s tým, že sa mu nepáči súčasná politika, kde jedného dňa sa ukazujem s tým a druhý deň s ďalším. Bývalý premiér uviedol, že pokračujú v rokovaniach s KDH. Predseda KDH navrhol dve trojčlenné delegácie a budeme sa ďalej zhovárať,“ povedal. „Keď liberáli a umiernení nenájdu k sebe cestu, je s touto krajinkou amen,“ uviedol.

Mikuláš Dzurinda (v popredí) a predstavitelia... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Modrá koalícia, Modrí, Dzurinda, Kollár, Mikuláš Dzurinda (v popredí) a predstavitelia Modrej koalície.

Nová strana sa bude podľa Dzurindu zameriavať na ukotvenie Slovenska v rámci EÚ a západnej civilizácie. Cieľmi Modrej koalície je podľa Dzurindu zastaviť úpadok a chaos a privodiť pozitívny obrat Slovenska. „Dnešná politická kultúra, predovšetkým v parlamente, je ďalej neudržateľná,“ poznamenal. Ďalej je to potreba novej kultúry vo vzťahu médií a politikov, rešpekt jedného voči druhému. Dzurinda zdôrazňuje „nie kultúrnym vojnám. „Konzervatívci nemôžu poraziť liberálov, liberáli nemôžu poraziť konzervatívcov,“ povedal Dzurinda a zároveň zdôraznil potrebu dialógu.

Boris Kollár si vie predstaviť spoluprácu

Predseda hnutia Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár si vie predstaviť spoluprácu s novým projektom expremiéra Mikuláša Dzurindu, teda s Modrou koalíciou. Uviedol to v piatkovom vyjadrení pre médiá. „Myslím si, že to je úplne v poriadku. Pred každými voľbami vznikajú nové subjekty,“ povedal Kollár. Projekt Modrá koalícia podľa jeho slov nie je nový subjekt, pretože vzniká premenovaním strany Spolu.

Video

„Rešpektujem to. Máme demokraciu, držím mu palce. Pevne verím, že keď vzniknú strany, ktoré budú mať možnosť ponúknuť niečo iné ako tie ostatné, tak ľudia budú mať väčší výber,“ povedal. Dzurinda v piatok predstavil základy strany Modrá koalícia a jej členov. Má ísť o liberálno-konzervatívnu stranu, ktorá vzniká nielen ako politická strana, ale aj platforma spolupráce.

© Autorské práva vyhradené

702 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Miroslav Kollár #Modrá koalícia #predčasné voľby 2023 #Modrí Most-Híd