Slovenské nebo ochráni aj 14 maďarských Gripenov

Maďarsko sa zapojí do ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Uviedol to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v piatok po stretnutí s maďarským rezortným kolegom Kristófom Szalayom-Bobrovniczkým v Budapešti.

27.01.2023 14:58
debata (93)

Maďarsko disponuje jednou letkou švédskych strojov Gripen C/D, čo predstavuje 14 stíhačiek, a uvažuje o kúpe druhej letky.

Naď pripomenul, že od minulej jesene ochraňujú slovenský vzdušný priestor Poľsko a Česká republika. Po zapojení Maďarska po podpise príslušných zmlúv tak podľa neho pôjde o „reálny projekt“ Vyšehradskej skupiny (V4). „To preukazuje, že Vyšehradská štvorka je naďalej veľmi dôležitým aktérom pre všetky naše strany,“ zdôraznil.

Video
Stíhačky či drony. Nakúpi Naď v Južnej Kórei zbrane za desiatky miliónov?

Ministri tiež podľa Naďa hovorili o posilňovaní krajín na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Zhodli sa, že základnou úlohou NATO je ochrániť územie svojich členských štátov, preto budú robiť kroky smerujúce k posilňovaniu východného krídla Aliancie.

ukrajina Čítajte viac Vojna vstupuje do rozhodujúcej fázy. Ukrajina do konca roku vyhrá, tvrdí analytik

Čo sa týka situácie na Ukrajine, obaja ministri sa zhodli na tom, že tak ako bude Maďarsko rešpektovať slovenskú pozíciu, Slovensko bude rešpektovať maďarskú, povedal Naď. „Spoločne budeme hľadať také pragmatické riešenia, ktoré budú pomáhať Ukrajine tak, aby odolala ruskej agresii,“ dodal.

Blízki spojenci

Szalay-Bobrovniczky v súvislosti s vojnou na Ukrajine povedal, že stanovisko Maďarska zostáva nezmenené. Stojí na strane mieru a želá si, aby sa čo najskôr začali mierové rokovania.

„Samozrejme, odsudzujeme agresiu Ruska voči susednej krajine a podporujeme územnú integritu Ukrajiny,“ povedal.

nad zelensky Čítajte viac Húfnice, vrtuľníky, transportéry aj S-300. Aký je slovenský účet za vojenské dary pre Ukrajinu?

Maďarský minister zdôraznil, že Slovensko je jedným z najbližších spojencov Maďarska, pričom obe krajiny sú zaviazané k pravidelnému dialógu. „Sú témy, na ktorých sa úplne zhodujeme a na niektorých nie, ale to neznamená, že o nich netreba diskutovať, práve naopak, v nich sa musíme dohodnúť,“ dodal.

Ministri sa dotkli aj situácie na západnom Balkáne a v tejto súvislosti Szalay-Bobrovniczky vyjadril Slovensku vďaku za vyslanie policajtov na južnú hranicu Maďarska.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Jaroslav Naď #ochrana vzdušného priestoru