V noci môže byť do -15 stupňov, cez deň sa očakáva výrazné sneženie i vietor

V pondelok môže silnejšie zafúkať na horách, ako aj na juhozápade Slovenska. Výraznejšie sneženie očakávajú meteorológovia najmä na Kysuciach a Orave. Výstrahy vydali aj pred nočnými nízkymi teplotami až do mínus 15 stupňov Celzia a snehovými jazykmi. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

29.01.2023 20:03
debata (3)

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia na týždeň, v ktorom sa január preklápa do februára.

Video

Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí od polnoci do pondelka 8.00 h. Teplota môže klesnúť na mínus 15 stupňov Celzia v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno, Spišská Nová Ves a Rožňava. SHMÚ upozorňuje na potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. „Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia,“ uviedli meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec a na väčšine územia Trnavského kraja. Trvať má od 14.00 h až do utorka. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 75 kilometrov za hodinu.

Vietor na horách v polohách približne nad 1500 metrov očakáva SHMÚ od 9.00 h v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Martin, Ružomberok, Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku aj horolezectvo.

Výraznejšie sneženie očakáva SHMÚ v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Výstraha prvého stupňa tam trvá od 15.00 h až do utorka rána. Spadnúť môže desať až 15 centimetrov nového snehu.

Snehové jazyky a záveje môžu potrápiť celý Žilinský kraj, niekoľko okresov Trenčianskeho a Prešovského kraja a tiež okresy Banská Bystrica, Brezno. Výstraha prvého stupňa platí najmä pre horské priechody, a to od 16.00 h až do utorka večera.

Naďalej tiež platí pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy výstraha druhého stupňa pred povodňou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #sneženie