Rokovania o júnovom termíne nevyšli. SaS bude hlasovať za september, Heger hovorí o cirkuse

Napriek dohode na 30. septembri Sme rodina tlačí vo svojich vyjadreniach na skorší termín volieb. Líder hnutia Boris Kollár, podpredseda parlamentu Peter Pčolinský aj minister práce Milan Krajniak viackrát uviedli, že budú hlasovať za všetky termíny. Liberáli cez víkend pripustili, že v prípade ďalších rokovaní by uvažovali aj o podpore júnového termínu. SaS nakoniec zahlasuje za september.

30.01.2023 14:00 , aktualizované: 15:40
Boris Kollár (vľavo) a Richard Sulík Foto: ,
Boris Kollár (vľavo) a Richard Sulík
debata (123)

Líder Sme rodina Boris Kollár preto inicioval na pondelok poobede a večer rokovania. „Dnes mám na túto tému rokovanie s pánom predsedom SaS Sulíkom. Pani predsedníčka Remišová odmietla akýkoľvek iný termín ako september a preto nechce o tejto veci rokovať,“ uviedol pre Aktuality.sk Kollár.

Aktualizované 15:38 Voľby budú zrejme v septembri, Sme rodia podporí aj skorší termín

Predčasné parlamentné voľby budú zrejme až v septembri, na inom termíne sa asi nepodarí nájsť potrebných 90 hlasov. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Boris Kollár po pondelkovom stretnutí so stranou SaS. Potvrdil, že o termíne volieb bude parlament hlasovať v utorok.

„S najväčšou pravdepodobnosťou bude termín až v septembri,“ uviedol Kollár vzhľadom na vyjadrenie SaS, ktorá nepodporí iný termín, ak sa bývalá štvorkoalícia nedohodne inak. „Áno, je to dlhé, ale lepšie ako rok,“ reagoval na otázku, akú legitimitu má čakať až do septembra s vládou, ktorá je len dočasne poverená. Ozrejmil tiež, že hnutie Sme rodina nebude otáčať a keď súhlasilo so septembrovým termínom a nevetovalo ho, tak ho aj podporí. Partnerom však podľa vlastných slov Kollár oznámil, že hnutie zahlasuje aj za skorší termín volieb.

Aktualizované 15:14 Dohodnutý termín volieb sa meniť nebude

Sulík však po krátkom stretnutí s Kollárom uviedol, že SaS keď urobí dohodu, tak ju dodrží. Šéf liberálov uviedol, že čakal, že na stretnutí budú aj lídri OĽaNO a Za ľudí, no neprišli. „Preto nebol dôvod o zmene rokovať,“ povedal Sulík. Kollár predtým uviedol, že s Matovičom by sa mal stretnúť v pondelok večer. „Nedá sa fungovať tak, že čo platilo včera, už neplatí zajtra. Aj preto to v koalícii haprovali, lebo neplatili dohody,“ povedal. Na žiadnej zmene termíne sa tak nedohodli.

Dodal, že sa na pôdoryse bývalej koalície sa dohodli na zmene ústavy a aj na termíne 30. septembra, čo bola podmienka OĽaNO, Za ľudí a aj desiatich odídencov z OĽaNO. „My sme netrvali na septembri, my sme sa na ňom dohodli,“ uviedol Sulík. „Nerozumiem, prečo by to mal byť cirkus, dať tomu ešte jednu šancu. Že to nazval Eduard Heger cirkusom ma prekvapilo,“ uviedol. „Pozrite si, akú drámu sme mali okolo rozpočtu tento rok. Schválený bol deň pred Štedrým večerom,“ uviedol Sulík na adresu štátneho rozpočtu.

Aktualizované 15:10 Pellegrini tlačí na Sulíka

Rozhodnutie o termíne predčasných volieb je výlučne v rukách SaS. „Vyzývam Richarda Sulíka a stranu SaS, aby uprednostnili záujem ľudí pred politickými záujmami Igora Matoviča a Eduarda Hegera a pomohli v utorok schváliť júnový termín predčasných volieb. S hlasmi SaS je za júnový termín minimálne 91 hlasov, bez potreby nechať sa vydierať Igorom Matovičom, Eduardom Hegerom či Veronikou Remišovou,“ uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini.

Na takomto cirkuse sa Remišová nebude podieľať

Líderka Za ľudí Veronika sa na dnešných rokovaniach nezúčastní. „Na rokovania s Borisom Kollárom o predčsných voľbách neprídem, na takomto cirkuse sa už podieľať nebudem,“ uviedla pre denník Pravda Remišová. „Dohoda s partnermi sa urobila pred schválením zmeny Ústavy SR, neustále porušovanie dohôd zo strany SaS a Sme rodina je len zvyšovaním ďalšieho chaosu. Naše hlasy na dohodu so Smerom a fašistami strana Sme rodina ani SaS nepotrebujú,“ dodala.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a... Foto: TASR, Jakub Kotian
Veronika Remišová, Juraj Šeliga Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a poslanec NR SR Juraj Šeliga

Heger nerozumie lídrom, prečo spochybňujú dohody

Odvolaný premiér Eduard Heger sa k avizovaným rokovaniam vyjadril na sociálnej sieti. „Prestaňte s tým cirkusom,“ začal slovami svoj status. Žiadne stretnutie k voľbám neplánuje organizovať. „Od víkendu dostávam množstvo otazok či plánujem zorganizovať ďalšie stretnutie k termínu volieb. Určite nie!“ napísal a zopakoval, že pôdoryse bývalej vládnej koalície sa dohodli na termíne predčasných volieb na 30. septembra, pričom išlo o kompromis a jediný termín s možnosťou získania 90 hlasov.

„Nerozumiem politickým lídrom, prečo spochybňujú dohody a robia ďalší zo série cirkusov. Možno niektorí majú veľa času na premýšľanie, keďže už nenesú priamu zodpovednosť za krajinu. Ja tento luxus nemám, dennodenne riešim problémy, napríklad, aby dosahy energetickej krízy na ľudí boli čo najmenšie,“ dodal s tým, že si ctí dohodu, ktorú dosiahli a verí, že tak urobia aj bývalí kolegovia.

Liberáli pripustili skorší termín predčasných volieb

Večer sa má Kollár stretnúť aj s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Podľa našich informácií sú liberáli nalomení tomu, aby hlasovali aj za jún. Ak by sa tak stalo, je reálna šanca, že júnový termín prejde. Liberáli cez víkend uviedli, že ak vznikne dohoda partnerov na júnovom termíne, budú s ním súhlasiť. „My rešpektujeme dohodu, ktorá vznikla na úrovni bývalých koaličných partnerov. Termín 30. september bol kompromisom, s ktorým súhlasila aj pani prezidentka a všetci partneri. Preto budeme hlasovať za septembrový termín,“ uviedli liberáli.

Mal by júnový termín podporu 90 hlasov, ak by ho SaS podporila?

  • Sme rodina (17)
  • SaS (20)
  • Smer (27)
  • Hlas (11)
  • nezaradení poslanci (5): Martin Borguľa, Tomáš Taraba, Štefan a Filip Kuffovci, Slavěna Vorobelová
  • Republika (5)
  • ĽSNS (7)
  • ak by za júnový termín zahlasovala Sme rodina, Smer, nezaradení poslanci za Hlas, Republiku a ĽS NS a niektorí ďalší, mohol by získať podporu až 92, teda rovnakú, aká aktuálne existuje za september
  • a ak by sa pridali aj Ján Krošlák a Patrick Linhart, za jún by mohlo hlasovať až 94 poslancov

Reagovali na Kollárove vyjadrenia, v ktorých uviedol, že septembrový termín si prial Sulík a zopakoval, že preferuje voľby v máji alebo júni. Líder Sme rodina a predseda parlamentu zároveň uviedol, že plánuje podať pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zaviedlo pravidlo, že po páde vlády by sa museli konať predčasné voľby napríklad do pol roka.

„Vyzývame preto Borisa Kollára, ktorý najskôr súhlasil so septembrovým termínom a teraz dáva najavo svoju nespokojnosť, aby namiesto nariekania v médiách, inicioval rokovania na zmenu termínu. SaS je na takéto rokovania pripravená,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Pre Hegera je termín volieb irelevantný

Odvolaný premiér Eduard Heger cez víkend uviedol, že verí, že poslanci dohodu na septembrovom termíne dodržia. Zároveň však dodal, že rozhodnutie je v rukách poslancov a pre neho je termín irelevantný a prispôsobí sa mu.

Video

Upozornil, že finálne rozhodnutie je tak či tak v rukách poslancov Národnej rady SR, rešpektuje v tejto súvislosti i to, že sa hlasovať bude až v utorok. Priznal však, že oddialenie hlasovania po ukončenej rozprave k bodu nepovažuje za šťastné. „Ak poslanci dorokovali, mohli to odhlasovať hneď. Nie je to dobrá vizitka ani parlamentu, ani koalície,“ uviedol.

Parlament v stredu (25. 1.) schválil zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Vo štvrtok (26. 1.) viedli poslanci diskusiu, v hre je viacero termínov. Hlasovať o nich budú v utorok (31. 1.) o 17.00 h.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Boris Kollár #termín volieb #predčasné voľby 2023