Voľby budú v septembri. Čaputová: Na poslednú chvíľu. Chaos sa skončil, mieni Kollár

Predčasné voľby sa budú konať 30. septembra tohto roka. Vyplýva to z uznesenia o skrátení volebného obdobia parlamentu, ktoré poslanci odsúhlasili v utorkovom hlasovaní. Zo 148 prítomných podporilo návrh 92 poslancov, proti bolo 54, zdržali sa dvaja. Májový ani júnový termín neprešiel. Získal podporu zhodne 75 poslancov, čo nestačilo.

31.01.2023 13:00 , aktualizované: 22:08
Boris Kollár, parlament Foto: ,
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).
debata (435)

92 poslancov, ktorí hlasovali za september sú takmer všetci, ktorí hlasovali aj za zmenu ústavy. Pridali sa aj György Gyimesi z OĽaNO a nezaradený poslanec Martin Čepček, ktorí pôvodne hlasovali proti zmene ústavy.

VIDEO: Voľby budú 30. 9. Takto ich poslanci odhlasovali
Video

22:07 Poslanci sa vrátia do lavíc v stredu dopoludnia. Začne sa ďalšia riadna 83. schôdza, keďže v utorok sa nepodarilo schváliť program 81. schôdze. Rokovanie sa začne o 11.00 h hlasovaním o štyroch novelách zákonov. Následne by sa malo rokovať o programe približne 100-bodového programu. Po rokovaní poslaneckého grémia to oznámil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Keďže sme zablokovali 81. schôdzu, budem zajtra otvárať 83. schôdzu. Dohodli sme sa, že dva body odtiaľ vypadnú, je to sporný zákon Záborskej a bude tam odstránený ešte jeden, o majetkových pomeroch,“ priblížil Kollár.

Anna Záborská Čítajte viac Záborská si s interrupciami nedá pokoj. Cez Kollára ich chcela prepašovať do schôdze

V stredu v úvode schôdze bude plénum hlasovať o novele zákona o kybernetickej bezpečnosti, novele Exekučného poriadku, novele zákona o umeleckých fondoch a o novele zákona o obecnom zriadení. Ide o návrhy, ktoré sa už skôr prerokovali.

Kollár zároveň ozrejmil, že v stredu budú poslanci rokovať bez obednej prestávky. Ďalšie dni sa bude rokovať vo zvyčajnom režime, teda s obednou prestávkou a s hlasovaním o 11.00 h a 17.00 h. V piatok sa bude hlasovať o 11.00 h, ak sa poslanci nedohodnú inak.

20:55 To, že sa koalícia rozpadla, ale doviedla Slovensko k predčasným parlamentným voľbám je lepšie ako pokračovanie agónie a hádok, uviedol predseda Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. „Slovensku by bolo lepšie, keby zvolení politici vedeli vládnuť kvalitne, slušne a celé funkčné obdobie. Akokoľvek, v PS to berieme na vedomie a na predčasné voľby v septembri budeme pripravení. Sme odhodlaní brániť demokraciu, férovosť, spravodlivosť pre všetkých a jednoznačnú príslušnosť Slovenska k Európskej únii a Organizácii Severoatlantickej zmluvy," tvrdí Šimečka.

Dodal, že ľuďom chcú vrátiť nádej, že politika sa dá robiť inak. „Spravíme preto všetko, čo je v našich silách. Sme stabilné, dobre fungujúce hnutie, posilňujú nás ďalší špičkoví odborníci a odborníčky, namiesto hádok pracujeme na kvalitnom programe. Poučili sme sa z našich prehier, chceme nadviazať na úspechy," dodal predseda PS.

19:51 Zahlasovať za septembrový termín bolo súčasťou dohody a SaS tak postupovala, pretože si dohody ctí. Vyhlásil to šéf SaS Richard Sulík. Tvrdí, že to nie je neskoro oproti júnu.

„Vôbec to nie je až tak neskoro, lebo tam budú dva letné mesiace, keď vláda nerokuje, parlament nezasadá, čiže predĺženie bude len mierne. Je to v podstate jeden pracovný mesiac oproti júnu. Dôležité je, že takto bolo urobená dohoda,“ vysvetlil Sulík po hlasovaní.

Video

Vláda má podľa Sulíka obmedzené kompetencie, je pod kontrolou prezidentky Zuzany Čaputovej. „Systém bŕzd a protiváh je teraz omnoho silnejší,“ povedal. Deklaroval, že radšej bude mať náročnú dohodu s bývalými koaličnými partnermi ako s opozičnými stranami, pri ktorých nevie, o čo im ide.

Sulík tiež povedal, že súhlasili aj s júnovým termínom volieb, no dôležité bolo dodržať dohodu, ktorej súčasťou bola zmena Ústavy SR. Ubezpečil, že SaS bude do volieb konštruktívnou opozíciou. „Čo bude dobré, to podporíme,“ dodal. Myslí si tiež, že situácia sa nemusela skončiť predčasnými voľbami. Stačilo podľa neho, aby v OĽANO našli viac odvahy riešiť problém, ktorý spočíval v lídrovi hnutia Igorovi Matovičovi a jeho pôsobení vo vláde.

19:17 Poslanec a predseda Smeru Robert Fico tvrdí, že rozhodnutie o septembrovom termíne predčasných parlamentných volieb je na zápis do Guinnessovej knihy rekordov. „Budeme tu mať vládu, ktorá je z hľadiska odvolania členov vlády neodvolateľná. Nemôže sa voči nej vyvodzovať žiadna zodpovednosť. Vláda pre neschopnosť padla 15. decembra uplynulého roku, padla aj hlasmi strany Sloboda a Solidarita (SaS). Táto strana dala súčasnej vláde v demisii k dispozícii ďalších prakticky jedenásť mesiacov do konca októbra 2023 na vládnutie," tvrdí Fico.

Dodal, že koalícia toto obdobie bude chcieť využiť na kriminalizáciu opozície. „Máme interné informácie z prostredia Národnej kriminálnej agentúry a špeciálnej prokuratúry, kde pracujú ako včeličky na tom, aby lídri opozície boli do 30. septembra minimálne obvinení," dodal poslanec.

Zároveň tvrdí, že je výsmech a hanba, keď ľudia budú musieť čakať na predčasné voľby až do septembra. „Koho mohli, toho kúpili. Koho mohli, toho vydierali," povedal predseda Smeru-SD.

18:58 Prezidentka dátum rešpektuje, no dvíha varovný prst

„Rešpektujem, že ústavná väčšina sa zhodla na termíne predčasných volieb. Dnešné rozhodnutie parlamentu je nevyhnutným vyústením toho, že v decembri došlo k odvolaniu vlády a tá stratila legitimitu dovládnuť do konca riadneho volebného obdobia. Vzhľadom na to, že k rozhodnutiu parlamentu došlo do konca januára, hoci opäť na poslednú chvíľu, nateraz nepristúpim k vymenovaniu úradníckej vlády. Pripomínam však, že v prípade zásadných zlyhaní dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera, som pripravená kedykoľvek na zostávajúci čas do volieb vymenovať úradnícku vládu,“ uviedla v stanovisku.

18:46 Cirkus s referendami a termínmi volieb sa skončil. Skonštatoval to predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) po schválení termínu predčasných volieb. Deklaroval, že voľby vyhlási v zákonom stanovenom termíne a kandidátne listiny politických strán sa budú môcť podávať okolo 2. júla.

Video

„Dodržali sme, čo sme povedali,“ uviedol s tým, že poslanci Sme rodina podporili všetky navrhované termíny volieb. Mrzí ho „farizejstvo“ zo strany opozície. Poukázal na to, že najskôr sa hlasovalo o 27. máji, potom o 24. júni a ani pri jednom sa nenašlo 90 hlasov poslancov. Následne sa hlasovalo o septembrovom termíne, ktorý opozícia nepodporila. Podľa Kollára tak opozícia riskovala úradnícku vládu. „Som veľmi rád, že tento cirkus sa skončil, opozícia ho využívala len na to, aby znova vytvárala chaos,“ dodal.

Aktuálnu situáciu označil za neštandardnú, keďže koaličná zmluva zvyčajne prestáva platiť pol roka pred voľbami. Do tejto doby sa bude Sme rodina podľa jeho slov snažiť riadne fungovať s partermi.

Aktualizované 18:33 Strane SaS a jej predsedovi Richardovi Sulíkovi sa treba poďakovať za ďalšie mesiace marazmu a absolútneho rozvratu štátu. Uviedla v reakcii na schválenie septembrového termínu predčasných volieb strana Hlas „Bola to SaS, ktorá pomohla vysloviť nedôveru neschopnej vláde Eduarda Hegera a Igora Matoviča. Teraz nám SaS zabetónovala túto neschopnú vládu minimálne do konca septembra,“ uviedol Peter Pellegrini.

Slovensko je podľa jeho slov v najväčšej kríze v histórii, ľudia každým dňom chudobnejú a bude tu vládnuť odvolaná vláda bez mandátu a právomocí takmer rok po svojom odvolaní. „To je absolútne pohŕdanie demokraciou, to je napľutie do očí ľuďom,“ doplnil.

Hlas navrhol júnový termín volieb. „Na schválenie tohto termínu chýbali iba hlasy SaS. Namiesto zodpovednosti voči ľuďom na Slovensku schválili ďalšie tri tučné platy pre končiacich poslancov a ministrov, tri a pol milióna eur pre politické strany od štátu navyše, možnosť pre orgány činné v trestnom konaní pokračovať v pohone na opozíciu a dostatok času na vznik nových politických stranách,“ konštatoval Pellegrini a tým, že SaS uprednostnila záujem politických strán pred záujmom ľudí a „stratila akékoľvek právo ešte niekedy vziať do úst slovo zodpovednosť“.

Aktualizované 18:20 Predvolebná kampaň bude zásadná, všetci v nej budeme bojovať za záchranu demokracie, povedal líder OĽANO Igor Matovič. Považuje za „veľmi dobré“ vyhnúť sa prijímaniu populistických opatrení ako súčasti kampane.

„Bolo by veľmi dobré, aby sme sa vyhli tomu, že sa začnú prijímať 15., 16., 19. dôchodky, bude si niekto populizmom robiť predvolebnú kampaň, lebo veľmi rýchlo by nám to spočítali ratingové agentúry, všetci by sme na to doplatili miliardami eur na úrokoch,“ povedal novinárom Matovič.

Matovič verí, že sa budú vedieť dohodnúť s lídrom Sme rodina Borisom Kollárom a šéfkou Za ľudí Veronikou Remišovou na džentlmenskej koaličnej dohode a budú do volieb fungovať tak ako doteraz. Zopakoval, že od septembra 2022 po odchode SaS bol na koaličnej rade pokoj. „Tento dobrý vzťah medzi sebou sa budeme snažiť zachovať,“ povedal. Predpokladá, že o návrhoch budú so stranou SaS rokovať „ad hoc“.

Aktualizované 18:01 Predčasné voľby rozhodnú o osude Slovenska. Budú o tom, či sa krajina vydá cestou korupcie a postupného úpadku alebo bude bojovať za spravodlivosť, slobodu a prosperitu. Vyhlásila to predsedníčka Za ľudí a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová.

„Predčasné voľby Slovensku nikdy nič dobré nepriniesli, ale po povalení vlády SaS, Smerom/Hlasom a extrémistami a po odmietnutí SaS podporiť novú vládu, je to, žiaľ, jediná schodná cesta,“ uviedla Remišová.

Slovensko podľa nej potrebuje víziu, aby mali ľudia vyššiu životnú úroveň a bolo úspešnou a prosperujúcou krajinou. „Drvivá väčšina politikov rozmýšľa veľmi obmedzene pár mesiacov dopredu, prípadne navrhuje zvyšovanie nejakých sociálnych dávok. Sociálna pomoc je dôležitá v čase krízy, ale energetická kríza aj inflácia postupne skončia a politika nemôže byť neustále v zakliatí kríz,“ dodala.

**Aktualizované 17:23 Poslanci schválili septembrový termín predčasných volieb. Za bolo 92 poslancov.

Aktualizované 17:22 Poslanci neschválili ani dva procedurálne návrhy Borisa Suska zo Smeru.

Aktualizované 17:21 Poslanci neschválili ani júnový termín, ktorý navrhol hlas. Za bolo tiež 75 poslancov.

Aktualizované 17:20 Poslanci neschválili májový termín, ktorý navrhol Smer. Za bolo 75 poslancov.

Aktualizované 17:19 Za program hlasovalo 148 poslancov. Poslanci tak budú hlasovať. Návrh uviedol Dominik Drdul. „Dnes nám nenadávajte,“ upozornil ho Kollár.

Aktualizované 17:18 Kollár otvoril 82. schôdzu. Prítomných je 144 poslancov, parlament je uznášaniaschopný. Z rokovania sa ospravedlnili Marek Hattas (SaS) a Peter Kremský (OĽaNO). 

Aktualizované 17:09 Najprv by sa malo hlasovať o návrhu Smeru (27. máj), potom by mal prísť na rad návrh Hlas na 24. jún a potom samotné uznesenie s 30. septembrom.

Aktualizované 17:04 Hlasovanie sa odkladá o 12 minút do 17.15. „Aby sme nemuseli robiť obštrukciu, počkáme päť minút. Požiadali ma z opozície. Niektorí poslanci sú ešte na ceste,“ povedal Kollár.

Aktualizované 16:58 Poslanci sa už pomaly zbiehajú v sále. O pár minút by mali hlasovať o termíne predčasných volieb.

Video
Poslanci o predčasných voľbách: Od mája až do septembra

Aktualizované 16:24 Pellegrini dodal, že vládna koalícia zrejme nemá 90 hlasov na september. Ak by sa potrebná ústavná väčšina nenašla, Pellegrini plánuje podať vlastne uznesenie. „Verím, že už by sa našla podpora na skorší termín,“ uviedol.

Aktualizované 16:16 Podľa poslanca Ondreja Dostála z klubu SaS nebola schôdza otvorená kvôli tomu, že predseda parlamentu Boris Kollár porušil rokovací poriadok. „Prečo nebol schválený program schôdze NR SR: Porušenie rokovacieho poriadku a predbiehanie populistov. Stručná odpoveď znie, že preto, lebo predseda NR SR Boris Kollár pri zostavovaní návrhu programu parlamentnej schôdze porušil zákon o rokovacom poriadku pri zaraďovaní návrhu pani poslankyne Záborskej a spol. a zároveň zneužil svoju pozíciu predsedu parlamentu na zvýhodnenie svojej strany Sme rodina v populistických pretekoch s Hlasom,“ napísal nasociálnej sieti.

Aktualizované 16:00 Pellegrini označil dianie v parlamente za nedôstojné. „Nie je hodné normálneho fungovania NR SR. Bolo to prvýkrát v histórii, čo si ja pamätám, že nebol schválený program schôdze, ktorá musela následne skončiť. Myslím si, že aj to je jeden z dôkazov, že dnes neexistuje väčšina v parlamente, ktorá by vedela doviesť Slovensko k voľbám až o deväť mesiacov,“ uviedol líder Hlasu s tým, že zahlasujú za voľby v máji, v júni, ale za september nie.

Aktualizované 15:32 Program schôdze podporilo len 60 poslancov zo 127 prítomných, proti boli 17 a 48 sa zdržali. Dvaja poslanci nehlasovali. Za hlasovali poslanci OĽANO, Sme rodina i členovia strany Za ľudí. SaS sa pri hlasovaní zdržala, poslanci okolo Petra Pellegriniho a členovia Smeru-SD sa zdržali alebo boli proti. Program odmietli aj nezaradení poslanci z ĽSNS, mimoparlamentnej Republiky, aj Tomáš Valášek.

Video
Poslanci neschválili program schôdze, popoludní bude mimoriadne rokovanie

Aktualizované 15:25 Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) kritizuje postup SaS, ktorá nepodporila program 81. schôdze Národnej rady (NR) SR. Upozornil, že parlament mal prerokovať dôležité dokumenty súvisiace s protivzdušnou obranou SR. Postoj liberálov označil za nezodpovedný, keďže dôležité dokumenty zablokovali pre administratívno-technické dôvody. Šéfka klubu SaS Anna Zemanová vysvetlila, že odmietnutím programu reagovali na postup predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) pri zaradení potratových návrhov zákonov do programu schôdze.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď Foto: SITA, Diana Černáková
Jaroslav Naď, parlament Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď

Naď skonštatoval, že v utorok mal predložiť dva dôležité návrhy zákonov. „Aj mandát na to, aby napríklad Taliani mohli prísť so systémom protivzdušnej obrany na Slovensko, čo sme sa zaviazali urobiť do 31. januára,“ podčiarkol. Dodal, že vzhľadom na obštrukciu bude musieť informovať rezortných kolegov z Talianska a USA o tom, že nevie, kedy sa potrebné dokumenty prijmú. Predpokladá, že sa zvolá ďalšia schôdza, na ktorej sa o tom bude rokovať, no už sa to nestihne v stanovenom termíne.

Hovorí o politikárčení na úkor záujmov vlastnej krajiny. Zdôraznil, že nie je proti tomu, aby poslanci riešili, akým spôsobom šéf parlamentu riadi rokovania a či porušil rokovací poriadok. Dalo sa to však podľa neho urobiť inak, napríklad nesúhlasom s konkrétnym návrhom zákona. „Veď to je nezodpovedné voči tejto krajine,“ podotkol. Podľa Zemanovej svojím postojom poslanci SaS ukázali, že nebudú podporovať takéto správanie šéfa parlamentu. „Nedal hlasovať o zaradení bodu poslankyne Záborskej, ktorý nespĺňa šesťmesačnú lehotu. Rokovací poriadok hovorí jednoznačne, že síce to môže navrhnúť, ale bude zaradený až po schválení plénom, to bolo kľúčové,“ povedala.

Aktualizované 13:50 Poslanci neschválili program 81. schôdze Národnej rady SR. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) rokovanie ukončil. Avizoval zvolanie mimoriadnej schôdze ešte v utorok popoludní, aby na nej poslanci rozhodli o termíne predčasných volieb. „Zvolám mimo harmonogram novú schôdzu s jedným bodom programu, bude to o 17.00 h a bude sa hlasovať o uznesení o možnosti predčasných volieb,“ uviedol.

Nezaradení poslanci Tomáš Valášek (PS) a... Foto: SITA, Diana Černáková
Tomáš Valášek, Miroslav Kollár, parlament Nezaradení poslanci Tomáš Valášek (PS) a Miroslav Kollár (Spolu)

Po hlasovaní má byť polhodinová prestávka a následne sa má zísť grémium. Dohodnúť sa podľa jeho slov majú na tom, ktoré body z 81. schôdze zaradia na novú schôdzu a pokúsia sa ju otvoriť na ďalší deň. Dôvodom neschválenia programu bolo, že poslancovi za PS Tomášovi Valáškovi z programu schôdze vyškrtli jeho bod, ktorý sa týkal interrupcií. Na protest kvôli tomu SaS za program nehlasovala a takúto obštrukciu urobil aj zvyšok opozície. Za program schôdze tak hlasovalo len 60 zo 127 prítomných poslancov.

Aktualizované 13:39 Okrúhly stôl demokratov sa presúva

Minulý týždeň avizovala Občiansko-demokratická platforma (odídenci z OĽaNO) na 1. februára zvolanie okrúhleho stola demokratov a strán, ktoré sa hlásia k demokratickému, proeurópskemu, antikorupčnému a reformnému smerovaniu Slovenska. Vzápätí prišlo v NR SR k presunutiu hlasovania o predčasných voľbách. „Zajtrajší termín preto viacerí pozvaní považujú za predčasný. Pokiaľ sa nerozhodne otázka predčasných volieb, politické subjekty nemajú jasno vo svojom ďalšom postupe. Ešte nejasnejšou môže byť situácia, pokiaľ by sa na dnešnom hlasovaní neprijalo žiadne uznesenie o termíne predčasných volieb. Preto iniciátori dialógu demokratov za okrúhlym stolom odkladajú jeho zvolanie na vhodnejší termín, na ktorom bude zhoda,“ uviedli platforma.

Z OĽaNO napokon odišlo ďalších desať... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR, OĽaNO, Kristián Čekovský, Ján Budaj, ODP, platforma BAX Z OĽaNO napokon odišlo ďalších desať nespokojných poslancov, ktorí sa združili do platformy ODP (Občiansko-demokratická platforma). Na snímke poslanci (zľava) Kristián Čekovský, Monika Kozelová a minister životného prostredia SR Ján Budaj prichádzajú na tlačovú konferenciu s názvom Spoločný postup demokratov po páde vlády 19. decembra 2022.

Aktualizované 12:54 Ak by sa poslanci dnes nedohodli ani na jednom termíne, môžu opäť predložiť podobný návrh. Na uznesenie sa totiž nevzťahuje to, čo na zmenu ústavy, teda že by mohli taký návrh podať až o pol roka. V každom prípade by nesplnili ultimátum prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá viackrát zopakovala, že ak sa poslanci nedohodnú, 1. februára vymenuje úradnícku vládu.

Eduard Heger / Boris Kollár / Richard Sulík / Čítajte viac Cirkus pred hlasovaním o termíne predčasných volieb: Kollár jún nepretlačil, Sulík nechce obísť Matoviča

Aktualizované 12:52 Fica nezaujíma, čo spraví prezidentka Čaputová, ak dnes neprejde ani jeden termín. „Ona urobí to, čo jej povedia na americkej ambasáde,“ povedal Fico. Ona je nesvojprávna, čo sa týka politických rozhodnutí. Čo si myslíte, že príde a zajtra vymenuje úradnícku vládu? Tak bude veľmi rýchla reakcia parlamentu a voľby budú 27. mája,“ uviedol.

Aktualizované 12:43 Smer nepodporí septembrový termín, potvrdil líder strany Robert Fico. „Ak neprejde termín 27. máj ani 24. jún a náhodou neprejde ani 30. september, môžeme rokovať zajtra, pozajtra. Veď žiadny problém,“ povedal Fico a jesenný dátum označil za „koalíciou vymyslený“.

Foto: Pravda, Ivan Majerský
parlament, rokovanie, Robert Fico

Aktualizované 12:40 Niektorí poslanci stále nie sú podľa Denníka N rozhodnutí. Ohroziť septembrový termín by mohli aj ospravedlnenia poslancov. Poslanec SaS Marek Hattas je na pracovnej ceste v Kolumbii. Hlasovanie bude o 17.00, ešte predtým začnú poslanci novú januárovú schôdzu.

Aktualizované 12:30 Podľa politológov je najvhodnejším termínom predčasných volieb jún. Politológovia Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave, Michal Cirner z Prešovskej univerzity a Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave pre Pravdu odpovedali, ako vnímajú chaos krátko pred hlasovaním a kedy by sa podľa nich mali konať predčasné voľby. Viac si prečítate v článku.

Peter Pellegrini, parlament Čítajte viac Politológovia o predčasných voľbách: Najlepší termín je jún. Lídri sa snažia zo septembra vyhovoriť

Cirkus pred hlasovaním, na júni sa nedohodli

Nadšenie niektorých politických strán z dohody na skorších voľbách, než v pôvodne plánovanom septembri, sa začalo šíriť cez víkend. Netrvalo však dlho. Po krátkom pondelkovom stretnutí Sulíka a Kollára bolo jasné, že júnový termín podporu liberálov nezíska. Ich šéf argumentoval tým, že za jún by hlasovali, len ak by išlo o dohodu všetkých štyroch lídrov bývalej koalície. Na stretnutí však chýbali predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová aj líder OĽaNO Igor Matovič. Odvolaný premiér Eduard Heger aj Remišová hovorili v reakciách na rokovanie o cirkuse.

V popredí Veronika Remišová a Eduard Heger, v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parlament, rokovanie, odvolávanie, heger, remišová, kollár V popredí Veronika Remišová a Eduard Heger, v pozadí Boris Kollár a Peter Pčolinský v NR SR, 13.12.2022.

Liberáli vyzvali hnutie Sme rodina na iniciovanie rokovaní po tom, čo Kollár cez víkend uviedol, že práve sulíkovci trvali na septembrovom termíne. Líder Sme rodina zároveň dodal, že plánuje podať pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zaviedlo pravidlo, aby sa predčasné voľby museli konať napríklad do pol roka po páde vlády.

Video
Pre Hegera je irelevantné, kedy budú predčasné voľby

„Nebol dôvod o čomkoľvek diskutovať, lebo pokiaľ zmenu neurobíme všetci štyria, tak platí, čo sme dohodli minulú nedeľu,“ uviedol Sulík s tým, že na zmene ústavy a aj na termíne 30. septembra sa dohodli aj preto, lebo šlo o podmienku najmä OĽaNO, Za ľudí a aj desiatich odídencov z OĽaNO. „My sme netrvali na septembri, my sme sa na ňom dohodli,“ uviedol Sulík.

Na žiadnej zmene termínu sa tak nedohodli a po Sulíkovi to potvrdil aj predseda parlamentu. „S najväčšou pravdepodobnosťou bude termín predčasných volieb v septembri,“ uviedol Kollár s tým, že len na tento termín je dostatok hlasov. Ak by liberáli súhlasili s júnovým termínom, je veľká pravdepodobnosť, že by sme k urnám pristúpili ešte pred letom.

© Autorské práva vyhradené

435 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #hlasovanie #Richard Sulík #Boris Kollár #termín volieb