Pokračovanie článku: Slovensko čaká ostrá kampaň. Čaputová varuje Hegera, Fico sa oháňa NAKA a Matovič zasa Sulíkom

Nové strany a nové OĽaNO

Už teraz je jasné, že predvolebná kampaň bude drsná. Niektoré strany už začali, niektoré sa na to ešte len chystajú, a tie ďalšie sa snažia zjednotiť. Na Slovensku vzniklo od volieb 2020 šesť politických strán a ďalších šesť ešte len zbiera podpisy. Na politickej scéne by sa tak mali objaviť tieto projekty – Alternatíva pre Slovensko, Maďarská Regionálna Strana, Prosperita a rozvoj – občanov, Dobrý deň Slovensko a tiež strana Nevakcinovaní – Sapere aude.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Čítajte viac Ďuriš Nicholsonová pre Pravdu: Zakladám stranu a budem líderkou. Prispôsobím sa aj predčasným voľbám

Na Slovensku funguje vyše 160 politických strán a hnutí, z toho viac ako 90 je v likvidácii. Medzi vznikajúcimi stranami je projekt europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej s názvom Jablko. Europoslankyňa ešte v polovici januára pre denník Pravda potvrdila, že sa chystá zakladať stranu. Komunikuje pritom s viacerými politikmi vrátane Jána Budaja (OĽaNO), Mikuláša Dzurindu a Miroslava Kollára (nezaradený, Spolu).

Práve poslední dvaja menovaní stoja za najnovším, aj keď staronovým, prírastkom na politickej scéne. Je ním Modrá koalícia. Keďže predčasné voľby urýchlili procesy viacerých projektov, aj bývalý dvojnásobný premiér Dzurinda sa rozhodol nezakladať nový projekt, ale spolu so šéfom Spolu Kollárom podpísali memorandum a stranu premenovali.

Video
Modrá koalícia - Dzurinda je späť. S Kollárom skladá volebný tím

Na takmer hodinovej tlačovke predstavil Dzurinda tzv. modré desatoro a odmietol sa akokoľvek vymedzovať či odpovedať na kľúčové otázky. Práve modrí by mali byť kľúčovým hráčom v ďalšom spájaní napríklad s KDH, s ešte stále nerozhodnutým odvolaným premiérom Hegerom, ale aj s menšími stranami, ako je Šanca, ODS Pavla Macka alebo s odídencami z OĽaNO združenými v Občiansko-demokratickej platforme, ktorú vedie Ján Budaj.

Niekde medzi týmito rokovaniami visí aj strana Dobrá voľba a Umiernení, ktorá sa jasne vymedzila voči OĽaNO a Smeru. Väčšina z malých strán nedosahuje v prieskumoch ani jedno percento a spoluprácu vylúčila najmä so stranami Smer, ĽS NS a Republika. Líder Sme rodina Kollár uviedol, že si vie predstaviť spoluprácu s Dzurindovou stranou.

Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Modrá koalícia, Modrí, Dzurinda Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový politický projekt s názvom Modrá koalícia. 27. január 2023.

Veľkou neznámou ostáva aj samotné OĽaNO, ktoré v pondelok zmenilo svoj názov. Vypadli z neho Kresťanská únia, Zmena zdola aj Nova, čo naznačuje možný odchod viacerých ľudí z hnutia vrátane Budaja, Hegera či Jaroslava Naďa. „Ide o čisto technickú zmenu, aby pred začiatkom rokovaní o predvolebnej spolupráci boli všetci naši doterajší partneri úplne slobodní,“ uviedol pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Odchod Hegera a Naďa je istý na 70 až 80 percent, čo potvrdil premiér, ale aj Igor Matovič. Podľa Šipoša by rozdelenie mohlo znamenať vyšší zisk vo voľbách. Heger však stále svoj prípadný odchod, založenie novej strany alebo spojenie sa s niektorým z existujúcich subjektov zahmlieva.

Všetko by sa malo rozhodnúť na rokovaní predsedníctva, ktoré je vzhľadom na aktuálnu situáciu stále vo hviezdach. Práve na Hegerovo rozhodnutie čaká viacero subjektov vrátane modrých či KDH. Medzi lídrom kresťanských demokratov Milanom Majerským a Hegerom prebehlo viacero rokovaní, no KDH sa chystá do volieb samostatne, svoju kandidátku však plánuje otvoriť podobne ako Mackova ODS. Či sa vytvorí veľký tzv. „demokratický blok“, o ktorom viacerí snívajú, alebo sa hlasy voličov rozdrobia medzi viaceré malé strany, ukážu najbližšie predvolebné mesiace.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #september #Richard Sulík #Igor Matovič #Boris Kollár #Zuzana Čaputová #predčasné voľby 2023