Poslancom Tisova ulica neprekáža. Obciam pri názvoch nechali voľné ruky

Obce nebudú povinné zmeniť neprípustný názov ulice alebo iného verejného priestranstva. Poslanci Národnej rady odmietli v stredajšom hlasovaní novelu zákona o obecnom zriadení, ktorá bola v druhom čítaní. Predložil ju nezaradený poslanec Tomáš Valášek.

01.02.2023 12:53 , aktualizované: 18:39
Varín, Tiso Foto: ,
Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne.
debata (30)

Valášek chcel, aby sa názov ulice alebo iného verejného priestranstva zmenil, pokiaľ je ulica pomenovaná po exponentoch zločineckých režimov. Argumentoval, že pri súčasnej právnej úprave nemajú obce povinnosť zmeniť neprípustný názov ulice alebo iného verejného priestranstva, pokiaľ k jeho určeniu došlo pred 1. decembrom 2020.

Poslanec tvrdil, že návrh napĺňa zmysel pôvodnej novely z roku 2020. „Tá síce zakázala pomenovanie ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch fašistických či komunistických režimov, ale umožnila tým obciam, ktoré už mali pomenované ulice v minulosti, si tie pomenovania ponechať. Aj Varín argumentuje, že si nemusia Tisovu ulicu meniť,“ skonštatoval ešte pred časom.

varín, tiso Čítajte viac Referendum o ulici Tisu vo Varíne je neplatné

Poslankyňa Romana Tabák v rozprave uviedla, že ako členka Matice Slovenskej tento zákon nepodporí. Dodala, že je nevykonateľný a nie dobre spracovaný.

Hanba a svinstvo

Poslanec György Gyimesi (OĽaNO) považuje tento zákon za „hlúpy a škodlivý“. Ako povedal v pléne, problém pomenovania jednej ulice vo Varíne po Tisovi sa podľa neho dá vyriešiť aj inak, „ako zrušiť všetkých, ktorí sa čo i len obtreli o roky 1939 a vyššie. Vy idete rušiť napríklad aj Jánosa Esterházyho, o ktorom všetci vieme, že bol presným opakom Tisa a zachránil tisíce Židov.“ „Je hanba a svinstvo, že po prezidentovi fašistického štátu sú v demokratickej Slovenskej republike pomenované nejaké verejné priestranstvá,“ povedal poslanec SaS Ondrej Dostál.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR je z postoja poslancov pri hlasovaní sklamaný. Apeluje na tých, ktorí hlasovali proti alebo sa zdržali, aby sa nezúčastňovali na pietnych spomienkach pri pamätníkoch obetiam holokaustu či pri pamätníkoch partizánom padlým v Slovenskom národnom povstaní. Vyzvali ich, aby sa nezúčastňovali na spomienkach na civilné obete vypálených slovenských obcí či na obete boja proti komunizmu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #názvy ulíc #Tisova ulica