Bývalého šéfa operatívcov NAKA Kučerku zadržali v Bosne

V Bosne a Hercegovine zadržali hľadaného bývalého šéfa operatívcov NAKA Mariána Kučerku.

01.02.2023 17:35 , aktualizované: 18:55
Marián Kučerka Foto:
Marián Kučerka
debata (34)

Informoval o tom miestny denník Dnevni avaz a neskôr potvrdil aj advokát Martin Bezák s tým, že sa na políciu dostavil dobrovoľne.

„Náš klient sa dostavil pred policajné orgány Bosny a Hercegoviny dobrovoľne po tom, ako zistil, že na neho bol vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz. V súčasnosti prebieha konanie o tom, či bude alebo nebude na základe tohto zatýkacieho rozkazu vydaný na Slovensko," ozrejmil.

Marián Kučerka Čítajte viac Kučerka z kauzy Očistec dostal 11 rokov

Polícia SR potvrdila, že Kučerku zadržali príslušníci policajných orgánov Bosny. „Bližšie informácie o stave extradičného konania budú k dispozícii v najbližších dňoch po obdržaní informácie z kompetentného súdu Bosny a Hercegoviny,“ priblížila na sociálnej sieti.

„Policajti Federálnej policajnej správy, konajúci na základe medzinárodného zatykača, našli a zatkli občana Slovenska K. M. narodeného 18. 3. 1983,“ uvádza Dnevni avaz. Tento dátum sa zhoduje s dátumom narodenia Kučerku uvedenom v informačnom systéme pátrania rezortu vnútra.

Pochybnosti o Klimentovi a Repovi

Pri rozhodovaní o vydaní treba podľa neho zohľadniť, že ho vydal sudca Juraj Kliment. Bezák poukázal na to, že ten podľa právoplatného nálezu Ústavného súdu SR nie je v trestnej veci zákonným sudcom. „Jeho príbuzenský vzťah k prokurátorovi Ondrejovi Repovi je takej povahy a intenzity, že objektívne vyvoláva pochybnosti o jeho nestrannosti nielen u osoby nášho klienta, ale aj u akéhokoľvek nestranného pozorovateľa, čo môže viesť až k strate dôvery občanov v spravodlivosť,“ skonštatoval.

Kučerka sa viackrát odmietol postaviť pred najvyšší súd a zatiaľ posledné pojednávanie s ním bolo pôvodne vytýčené už na štvrtok 2. februára 2023. Expolicajt sa na zasadnutia v minulosti opakovane nedostavil. Neúčasť na tohtotýždňovom verejnom zasadnutí zdôvodnil svojím zdravotným stavom, ktorý mu nedovoľuje vycestovať z Bosny a Hercegoviny.

kučerka Čítajte viac Na expolicajta Kučerku vydali európsky zatykač

Na expolicajta vydali len v piatok 20. januára tohto roka európsky zatykač. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránke Ministerstva vnútra.

Prvostupňový súd Kučerku pôvodne uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve, uložil mu trest 11 rokov väzenia. Prípad je v súčasnosti na Najvyššom súde.

Kučerka čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25 000 eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200 000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #NAKA #Marián Kučerka