Kaliňák s Brhelom obvinení za 1,1 milióna eur na úplatkoch. Je to úplná blbosť, hovorí Kaliňák

Rok a pol po kľúčovom svedectve začali trestné stíhanie. Bývalý prezident Finančnej správy František Imrecze už predvlani v lete vypovedal, že mu na popud exministra vnútra Roberta Kaliňáka boli vyplácané stovky tisíc eur ročne. Peniaze vraj dostával od podnikateľa Jozefa Brhela, ktorý si tým mal zaistiť vplyv na Finančnú správu. Kaliňák stíhanie označil za vymyslené a tvrdí, že ide o politický proces motivovaný snahou vlády o zdiskreditovanie Smeru pred predčasnými voľbami.

02.02.2023 08:25 , aktualizované: 13:45
Robert Kaliňák, obvinenie
Robert Fico na tlačovej besede ukazuje fotografiu z kamier pri sídle strany Smer v Bratislave. Obvinenie Robertovi Kaliňákovi podľa neho priniesli príslušníci NAKA v kuklách.
debata (907)
Video

Brhelovi a Kaliňákovi bolo vznesené obvinenie z podplácania, za ktoré im v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov. „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol dňa 1. februára 2023 obvinenie osobám Robert K. a Jozef B. st. pre zločin podplácania,“ informovala polícia vo štvrtok na sociálnej sieti.

Obvinenie je založené na svedectve Imreczeho. Ten vypovedal, že podnikateľ Jozef Brhel starší mu mal doplácať tieto peniaze k platu prezidenta Finančnej správy. Imrecze je v tomto prípade ako spolupracujúci obvinený, kajúcnik, vylúčený na samostatné konanie.

Imrecze mal pred svojím nástupom do funkcie v roku 2012 zarábať v súkromnom IT biznise zhruba 15-tisíc eur mesačne. Plat prezidenta mu ale vyniesol len zhruba 4-tisíc eur. Rozdiel mu mal byť podľa jeho slov kompenzovaný práve oligarchom Brhelom starším. Za tieto peniaze mal zas na revanš Brhel získať vplyv pri obsadzovaní pozícií vo Finančnej správe.

Robert Kaliňák Čítajte rozhovor Kaliňák považuje svoje obvinenie za absurdné a smiešne. Z polície nám chodia obálky s USB kľúčmi a fotografiami

Kaliňák: Je to úplná blbosť

Imrecze sa podľa vlastných slov sám spojil s Kaliňákom prostredníctvom ich manželiek, ktoré boli kamarátky. Pýtal sa na nejakú manažérsku pozíciu v štátnej správe. Kaliňák mu mal preto ponúknuť funkciu prezidenta Finančnej správy.

Takýto spôsob kompenzácie vraj navrhol samotný Kaliňák. „Po nástupe na túto pozíciu mal s Robertom Kaliňákom rozhovor o jeho platových podmienkach v spoločnosti SAP Slovensko v porovnaní s platovými podmienkami v pozícii prezidenta Finančnej správy,“ opisuje uznesenie o obvinení Kaliňáka.

VIDEO: Robert Kaliňák o svojom obvinení. Robert Fico o doručení obvinenia kukláčmi: „Keby vám zaklopal niekto na dvere a mal na hlave kuklu, aby vám doručil obvinenie, kde vám hrozí 15 rokov trestu odňatia slobody, posrali by ste sa všetci – a vy sa rehlíte,“ povedal Fico novinárom.

Video

Imrecze mu povedal, že zarobil ročne 280-tisíc eur v hrubom. „Na to mu Robert Kaliňák povedal, aby si išiel urobiť dohodu o kompenzácii mzdy s Jozefom Brhelom st. a že si má dohodnúť kompenzáciu na úrovni 200-tisíc eur ročne k výplate,“ pokračuje uznesenie.

„Uvedené kompenzácie mu boli vyplácané osobne Jozefom Brhelom st. vždy v hotovosti,“ zdôrazňuje vyšetrovateľ. „O tejto dohode, o kompenzácii mzdy s Jozefom Brhelom, aj následne Kaliňákovi povedal,“ dodáva uznesenie. Imrecze tak mal podľa polície medzi rokmi 2012 a 2018 dostať okrem platu aj úplatky v celkovej výške 1,1 milióna eur.

Kaliňák takýto priebeh udalostí odmieta. „Je to úplná blbosť,“ zdôraznil Kaliňák, ktorý si na žiadne takéto odporúčanie Imreczemu nespomína. „Ja si na to nemusím ani spomínať, lebo to sa, samozrejme, nestalo. V logickej súvahe tomu odporujú aj všetky základné okolnosti v uznesení,“ povedal Kaliňák v rozhovore pre denník Pravda s tým, že ide o „politicky motivované trestné stíhanie“.

Michal Suchoba Čítajte viac Kauza Mýtnik: Imrecze hovorí o vplyve Brhela na Kažimíra. Suchoba o "férovom Kalim"

Imrecze: Nie som na to hrdý

Aj vlani v novembri tento systém opísal Imrecze v rozhovore pre diskusnú reláciu RTVS Pod povrchom. „Bol tu taký systém kompenzácií mzdy. Nie je to nič, na čo som hrdý a vôbec ma neteší, že to tak bolo,“ uviedol vtedy. Nepoprel ani skutočnosť, že Brhel v podstate vďaka týmto úplatkom v podstate riadil Finančnú správu a s ním spriaznené spoločnosti z toho profitovali.

Robert Kaliňák ešte pred dvoma mesiacmi čelil obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Strávil dokonca aj tri týždne vo vyšetrovacej väzbe, z ktorej ho prepustil až Najvyšší súd.

Spolu s ním bol od polovice apríla 2022 obvinený aj expremiér a predseda Smeru Robert Fico. Táto skupina podľa polície mala byť okrem finančného zisku zameraná na upevnenie moci strany Smer a jej zvýhodnenie v politickom boji nezákonnými prostriedkami, na ktoré využívala vlastných nominantov najmä v polícii.

Spolu s policajným exprezidentom Tiborom Gašparom a podnikateľom Norbertom Bödörom boli obvinení aj z ohrozenia daňového tajomstva. Toho sa mali dopustiť v súvislosti s údajnými daňovými podvodmi exministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a exprezidenta Andreja Kisku.

Obvinenie im ale bolo 29. novembra 2022 zrušené. „Bolo konštatované porušenie zákona v neprospech obvinených,“ vyhlásil generálny prokurátora Maroš Žilinka.

fico-kalinak-bodor-gaspar Čítajte viac Žilinka paragrafom 363 zastavil stíhanie Fica, Kaliňáka a spol. Zrušil aj celé vyšetrovanie

© Autorské práva vyhradené

907 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #podplácanie #Robert Kaliňák #František Imrecze #NAKA #Jozef Brhel