Žiarsku chatu pre hroziace lavíny uzatvorili, rýchlosť vetra dosiahne 135 km/h

Horskú chatu v Žiarskej doline v Západných Tatrách pre veľké riziko pádu lavín dočasne uzavreli. Opatrenie platí predbežne do nedele 5. februára. Okrem Západných Tatier je veľké lavínové nebezpečenstvo aj vo Vysokých Tatrách. Počas piatka a soboty sa navyše v polohách od 1 400 metrov nad morom očakáva víchrica. Horskí záchranári o tom vo štvrtok večer informovali na sociálnej sieti.

02.02.2023 22:41
Žiarska chata Foto:
Žiarska chata
debata

„Silný vietor bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu. Na hrebeňoch hôr bude vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, to je silná až mohutná víchrica,“ priblížili horskí záchranári.

Počas poslednej periódy sneženia pripadlo v Západných a Vysokých Tatrách od 30 do 70 centimetrov snehu. Veľké nebezpečenstvo hrozí najmä na záveterných stranách hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch, kde je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení. „Na týchto miestach sa tvoria nestabilné krehké dosky, vankúše a preveje z vetrom ubitého snehu. Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych, prevažne prachových lavín,“ dodali záchranári.

V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Horská záchrana služba z dôvodu vysokého rizika pádu lavín a silného vetra neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne ani v podhorí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žiarska dolina #lavínové nebezpečenstvo