Vo Vysokých a Západných Tatrách je vyhlásené veľké lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých a Západných Tatrách je vyhlásené veľké lavínové nebezpečenstvo, teda 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webstránke. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšene lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň.

03.02.2023 09:49
debata (1)

Počas poslednej periódy sneženia pripadlo veľké množstvo nového snehu, najviac v Západných a Vysokých Tatrách, a to od 30 do 70 centimetrov. Sneh je navyše vplyvom veľmi silného severozápadného prúdenia naviaty najmä na južné, východné a juhovýchodné orientácie. Veľké nebezpečenstvo hrozí najmä na záveterných stranách hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých svahoch strmejších ako 30 stupňov.

Ako upozorňujú horskí záchranári, uvoľnenie lavín je tam pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení. Na týchto miestach sa tvoria nestabilné krehké dosky, vankúše a preveje z vetrom ubitého snehu. Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych lavín prevažne prachových z nového snehu. Pohyb vo vysokohorskom teréne sa neodporúča návštevníkom bez znalosti lavínovej problematiky a potrebného výstroja.

Územím Slovenska bude v silnom prúdení aj naďalej postupovať od západu až severozápadu frontálny systém. Bude oblačno až zamračené, očakáva sa výdatné sneženie najmä na severných a severozápadných návetriach hôr. Fúkať bude veľmi silný vietor s rýchlosťou 25 až 29 metrov za sekundu, čo je už silná až mohutná víchrica. Tá na hrebeňoch hôr môže v nárazoch dosahovať aj 38 až 44 metrov za sekundu (135–160 km/h). Teplota na horách sa bude pohybovať od –4 až do –12 stupňov Celzia.

Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Málo stabilné sú krehké vetrom ubité dosky, v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Na náveterných stranách je sneh sfúkaný do tvrdého podkladu. V stredných polohách je sneh prachovitý. Snežiť bude pri nízkych teplotách aj naďalej, čoho dôsledkom sú jednotlivé vrstvy medzi sebou zle previazané. Na miestach s nižšou snehovou pokrývkou vplyvom nízkych teplôt dochádza k tvoreniu kritických vrstiev hranatozrnného sne­hu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Lavíny #lavínové nebezpečenstvo