Na NAKA vypovedali Brhel s Kaliňákom. Obvinení sú z podplácania

Obvinenie Jozefa Brhela st. považuje jeho advokát Michal Mandzák za nezmyselné a za zaťahovanie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) do politického boja. Po ňom aj Robert Kaliňák.

03.02.2023 10:52
Jozef Brhel Foto: ,
Jozef Brhel na súde v Banskej Bystrici
debata (49)

Brhel mal vypovedať k najnovšiemu obvineniu z podplácania. Podľa vyšetrovateľky si kupoval lojálnosť bývalého šéfa daniarov Františka Imreczeho. Spolu s ním obvinili aj Roberta Kaliňáka, ktorý by mal v piatok tiež vypovedať.

VIDEO: Robert Kaliňák prichádza na výsluch.

Video

Brhel bol na policajnom prezídiu len necelú hodinu. O 11. hodine predvolali na výsluch aj jeho spoluobvineného Kaliňáka. Ten pri príchode nechcel povedať ku svojmu obvineniu a výsluchu nič. „Príďte na tlačovku, tam sa všetko dozviete,“ odkázal a po bezpečnostnej kontrole odišiel vypovedať.

VIDEO: Kaliňák o svojom obvinení z podplácania

Video

Na tlačovej besede Kaliňák svoje obvinenie z korupcie päť označil za absurdné. „Je to jedno z najznásilne­nejších uznesení, aké som kedy čítal,“ skonštatoval Kaliňák.

Jeho advokát David Lindtner uviedol, že vypovedať bude až po prečítaní spisu. Zároveň si ponechali lehotu na podanie sťažnosti proti obvineniu.

Advokát poznamenal, že majú ťažkú pozíciu, pretože musia vyvracať niečo, čo sa podľa nich nestalo. Obvinenie je podľa neho založené na jednej vete a jednej výpovedi exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho.

„Je to rovnako povrchné, nezákonné, arbitrárne uznesenie, s akým sme sa stretli už v kauze Súmrak. Mysleli sme si, že po kauze Súmrak už väčšie právne dno nenastane, a tu musím povedať, že ide o skutočne absolútnu absenciu zdravého rozumu,“ poznamenal Lindtner.

Líder Smeru Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii opätovne zopakoval, že ide o politicky motivovaný proces, ktorého cieľom je zlikvidovať predstaviteľov opozície. Kritizuje postup polície, i vyšetrovateľku Moniku Barčákovú, ktorá podľa neho nie je nestranná.

Postup NAKA označil za nezákonný. Za šokujúce považuje, že nepoznajú meno dozorujúce prokurátora, odmietajú im ho vraj prezradiť. Nepoznajú ani mená svedkov. Absurdné politické obvinenie je podľa neho nezmyslené a vymyslené, bez akýchkoľvek dôkazov.

Kaliňák poznamenal, že prípad má všetky atribúty politického procesu. Hovorí o „vystrašenej“ vyšetrovateľke, o podvádzaní, falšovaní i vymýšľaní dôkazov. „Majú strach z pravdy. Držia pod krkom všetkých kajúcnikov,“ odkázal. Potvrdil, že v piatok išli po spis k obvineniu.

Robert Kaliňák Čítajte viac Kaliňák považuje svoje obvinenie za absurdné a smiešne. Z polície nám chodia obálky s USB kľúčmi a fotografiami

Obvinenie je aj podľa advokáta Michala Mandzáka nezmyselné, pretože exšéf finančnej správy František Imrecze vypovedal o úplatku v júni 2021. „Pokiaľ by to bol trestný čin, už vtedy by mali orgány činné v trestnom konaní vo veci vzniesť obvinenie. Čiže to znamená, že je to číry nezmysel,“ povedal advokát. Ďalej tvrdí, že Imrecze nebol odkázaný na dorovnanie platu, lebo podľa neho pôsobil v rámci zločineckej skupiny Daniari a tá organizovanú trestnú činnosť páchala od roku 2012.

Robert Kaliňák, obvinenie Čítajte viac Kaliňák s Brhelom obvinení za 1,1 milióna eur na úplatkoch. Je to úplná blbosť, hovorí Kaliňák

Mandzák priblížil, že podľa obvinenia mal Jozef Brhel st. dávať 200 000 eur ročne Františkovi I. za to, že mu občas priniesol zoznam daňových kontrol. „Je to čistý nezmysel. Načo je môjmu klientovi zoznam daňových kontrol pre celé Slovensko,“ poznamenal.

NAKA obvinila v stredu exministra vnútra Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela st. pre zločin podplácania. Podľa polície sú obvinení podozriví z poskytnutia úplatku osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR. Kaliňák považuje svoje obvinenie z podplácania za nezákonné a nezmyselné.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #NAKA #Jozef Brhel