Na Chopku zúril orkán. Na D1 došlo k hromadnej zrážke asi 30 áut

Na Chopku bol v sobotu orkán. Priemerná rýchlosť vetra podľa Beaufortovej stupnice sily vetra dosiahla na Chopku silu orkánu, uviedol na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav. Krátko po 14:00 hod tam namerali rýchlosť vetra 33,6 m/s, čo je 121 kilometrov za hodinu.

04.02.2023 10:03 , aktualizované: 22:22
Dopravná nehoda Foto:
Dopravná nehoda na diaľnici D1 v úseku Spišský Štvrtok-Poprad 4. februára 2023
debata (23)

„V nižších polohách vietor trochu slabne, no na cestách na snehovej pokrývke stále spôsobuje výrazné komplikácie, najmä na severe a horských priechodoch,“ skonštatovali meteorológovia. Tretí stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách platí pre okresy Ružomberok, Tvrdošín, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

Tretí kalamitný stupeň na cestách v okrese Kežmarok a Poprad ostáva v platnosti aj v sobotu večer. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský potvrdil, že situácia sa mierne zlepšila, naďalej je však veľmi komplikovaná.

„Popoludní to bolo naozaj veľmi zlé, teraz trochu menej sneží a fúka, ubudlo aj trochu áut, ale meteorologická výstraha platí až do nedele do 10.00 h, takže sme v pohotovosti a všetky dostupné mechanizmy sú v teréne,“ uviedol Polomský.

Cestárom sa podarilo počas dňa sprejazdniť cestu I/18 z Popradu smerom na Levoču, ostáva však obojsmerne uzavretá diaľnica D1 Mengusovce – Spišský Štvrtok. Aktuálne sú podľa Polomského síce s ťažkosťami, ale zjazdné všetky cesty I. a II. triedy v regióne.

VIDEO: Katastrofálne počasie v Prešovskom kraji.

Video

Cestári však museli uzavrieť cesty III. triedy z Kežmarku do Rakús a Strání pod Tatrami. „Ospravedlňujem sa obyvateľom týchto obcí za komplikácie, ale nie je priestor na to, aby sme ich vyčistili, dostaneme sa k tomu až v nedeľu, kým trochu neutíchne vietor,“ skonštatoval Polomský.

Vodiči na sociálnej sieti upozornili na viaceré autá, ktoré skončili mimo vozovky. Autobus napríklad zapadol pri Starej Lesnej v smere z Veľkej Lomnice, cestárske auto skončilo mimo cesty medzi Lendakom a Výbornou.

V Žiline postupne upravili všetky úseky ciest

V Žiline postupne upravili všetky úseky ciest a situácia je stabilizovaná. Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej neevidujú závažné problémy. Doplnila, že v teréne je neustále dostupná technika a všetci pracovníci.

„Vzhľadom na predpoveď počasia na najbližšie dni (silné mrazy) sa snažíme v čo najväčšej miere opakovane upraviť všetky cesty, chodníky, zastávky mestskej hromadnej dopravy a schodiská,“ doplnila Zigová. Mimoriadnu situáciu vyhlásil krízový štáb mesta v dôsledku snehovej kalamity v piatok.

VIDEO: Víchor, záľahy snehu, chladno. Február ukáže svoju silu už cez víkend. Aké bude počasie po ňom?

Video

Okresný úrad v Žiline ešte skôr v sobotu vyzval občanov na severe Žilinského kraja, aby pre zlú situáciu vychádzali z domov a cestovali motorovými vozidlami iba v súrnych prípadoch. Vo Vysokých Tatrách zastavili prevádzku lyžiarske strediská v Tatranskej Lomnici, v Starom Smokovci a na Štrbskom plese.

107 mimoriadnych situácií i hromadná nehoda

Na diaľnici D1 v úseku Spišský Štvrtok-Poprad došlo k hromadnej dopravnej nehode približne 30 áut. O dopravnej nehode informovala polícia na sociálnej sieti. V opačnom smere na tom istom mieste je podľa polície taktiež dopravná nehoda, pri ktorej došlo k zrážke 7–8 áut. Dopravné nehody sa zatiaľ obišli bez vážnych zranení.

Sekcia krízového riadenia rezortu vnútra v sobotu eviduje 107 vyhlásených mimoriadnych situácií. V Žilinskom kraji je vyhlásených 99 mimoriadnych situácií a v Prešovskom osem.

„Obce situáciu zvládajú svojimi silami a prostriedkami. Na nasadenie civilnej ochrany alebo ťažkej techniky zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru neboli vznesené žiadne požiadavky,“ priblížilo tlačové oddelenie. Dodalo, že odvolaná bola mimoriadna situácia v Bytči.

Mimoriadne situácie boli vyhlásené najmä pre nezjazdnosť miestnych komunikácií, sťažený prístup do obydlí, obchodov, zdravotných stredísk či zastávok hromadnej dopravy. Môže ísť aj o sťaženie zásobovania, hromadenie snehu v obciach, v niekoľkých z nich boli prerušené dodávky elektrickej energie, uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

V zasiahnutých regiónoch by mali zrážky pozvoľna ustávať až v priebehu večerných a nočných hodín. Denné úhrny zrážok sa na väčšine územia pohybovali od 10 do 20 milimetrov.

VIDEO: Husté sneženie medzi Banskou Bystricou a Donovalmi v piatok.

Video

Situácia bude podľa SHMÚ nebezpečná najmä v kombinácii so silným vetrom. V nižších polohách na juhozápade a pod Tatrami zaznamenali meteorológovia prudký až búrlivý vietor, s nárazmi 70 až 100 kilometrov za hodinu, pričom takto silný vietor očakávajú aj na juhovýchode a na južných svahoch pohorí.

„Vietor môže spôsobiť aj väčšie škody, napríklad poškodené/strhnuté strechy a iné predmety, spadnuté stromy, elektrické vedenie, pričom v aktuálnej situácii môžu stromy padať ľahšie pod váhou väčšieho množstva snehu, ktoré napadlo v uplynulých dňoch,“ upozornili.

Dopravná situácia na cestách spôsobená hustým...
Situácia na cestách v meste Poprad v piatok 3....
+9Dopravná situácia na cestách spôsobená hustým...

Vlaková doprava je pre nepriaznivé počasie prerušená na viacerých miestach. Vlaky na diaľkových trasách meškali desiatky minút, na južnej trase okolo dvoch hodín, potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Pre popadané stromy na tratiach boli viaceré vlaky odrieknuté alebo meškali. Železničná spoločnosť Slovensko informovala, že na viacerých úsekoch bola doprava prerušená. Pre padnutý strom bola od 7.45 h prerušená doprava v úseku Smolenice – Dúbrava.

Doprava bola prerušená od 08.00 h v úseku Medzibrodie – Oravský Podzámok od 9.20 h ju obnovili, potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová. Situáciu komplikuje aj silné sneženie. Železnice preto zaviedli opatrenia, ako frézovanie a odpratávanie snehu.

kalamita Čítajte viac Zima udrela na Slovensko, kalamitu hlási celý sever. Polícia: Necestujte. V sobotu príde orkán

Silný vietor spôsobil na západnom Slovensku výpadky elektriny

Silný vietor spôsobil počas soboty a piatka na západe Slovenska výpadky elektrickej energie. Celkovo sa týkali 11-tisíc odberných miest, v sobotu dopoludnia 5-tisíc. „Od piatka 18.00 h bol vyhlásený mimoriadny stav v oblasti Senica a od soboty 6.00 hod pre oblasti Trenčín, Dunajská Streda, Komárno, Trnava, Nitra,“ priblížila hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová..

Poruchy sa podľa nej darilo priebežne odstraňovať počas piatkovej noci. „Na odstraňovaní porúch nepretržite pracujeme, práce však komplikuje stále silný vietor, preto môže v niektorých prípadoch trvať obnovenie dodávky elektriny dlhšie,“ uviedla. Príčinou sú podľa nej najmä pováľané stromy na vedeniach a roztrhané vodiče.

Na D1 pod Tatrami sa zrazilo niekoľko áut

Polícia na sociálnej sieti informovala, že cesta I/18 z Popradu smerom na Janovce je uzatvorená v oboch smeroch z dôvodu nulovej viditeľnosti, silného vetra a hustého sneženia. Na diaľnici pod Tatrami sa zrazilo niekoľko áut.

„Cesta od Kežmarku v smere do Huncoviec a ďalej do Žakoviec je taktiež neprejazdná, vzhľadom na poveternostné podmienky až do odvolania. Rovnako je uzavretá cesta z Vrbova do Huncoviec,“ uvádza polícia. Vodiči na sociálnej sieti upozornili aj na uzavretú cestu zo Spišského Štvrtka, okres Levoča do Hrabušíc v Spišskonovoveskom okrese.

V diaľničných tuneloch Šibeník a Branisko je z dôvodu hustého sneženia znížená rýchlosť obojsmerne až do odvolania. Polícia tiež informovala, že na diaľnici D1 v smere od Popradu na Prešov je hlásená zrážka ôsmich vozidiel. „Na miesto sa aktuálne presúvajú záchranné zložky. Z doposiaľ získaných informácií ide o nehodu bez vážnych zranení,“ dodávajú policajti.

Turistom zakázali vstup do poľských Tatier

Pre silné sneženie a vysoké riziko pádu lavín zakázali turistom stup do celého poľského Tatranského národného parku (TPN). Poľská tatranská horská služba (TOPR) v sobotu ráno uviedla, že pokračujúce husté sneženie v kombinácii so silným vetrom zvýšilo riziko pádu lavín.

Na poľskej strane Tatier aktuálne platí štvrtý lavínový stupeň na päťstupňovej škále. V horských oblastiach na juhu Poľska intenzívne sneží už od piatka. Rýchlosť vetra v oblasti poľského Tatranského národného parku môže dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu a hĺbka snehu v niektorých lokalitách už presiahla 155 centimetrov.

Horskí záchranári z oblastného strediska Západné Tatry pomáhali v piatok hľadať poľského skialpinistu, ktorý sa stratil pod Pilskom. V lokalite Bystrej doliny pátrali aj za pomoci snežných skútrov a terénnej štvorkolky. „O tretej hodine nadránom našli zablúdeného muža poľskí záchranári na slovensko-poľskej hranici. Bol bez zranení a v sprievode záchranárov zišiel do údolia,“ uviedla Horská záchranná služba.

Doplnila, že počas záchrannej akcie zablúdený skialpinista odmietol pomoc horských záchranárov, pretože nebol poistený na zásah v horách. „Záchranári pokračovali v pátraní vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé podmienky, prognózu počasia, slabo nabitý mobilný telefón nezvestného muža (zostávajúcich sedem percent) a vyhodnotenie situácie, že oznamovateľ je ohrozený na zdraví alebo živote,“ uviedla Horská záchranná služba.

Horská záchranná služba Apeluje na návštevníkov horských oblastí, aby dodržiavali jej upozornenia a pokyny. „Pri odchode z domu do hôr dbajte na dobre nabitý mobilný telefón, prípadne si so sebou vezmite powerbanku, ktorá môže byť v nepriaznivom počasí veľmi užitočná,“ zdôraznila.

Veľké riziko pádu lavín

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

„Najväčším problémom ostáva vetrom previaty sneh v kombinácií s novým snehom. Snehová pokrývka je vplyvom veľmi silného severozápadného vetra transportovaná na južné, východné a juhovýchodné orientácie. Obzvlášť nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch (nad 30 stupňov). Tu je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení upozornil,“ Beťko.

Zdôraznil, že sa očakáva výskyt stredných aj veľkých spontánnych lavín, prevažne prachových z nového snehu. Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí, ohrozenom lavínovými svahmi, sa neodporúča.

Na horách je v sobotu oblačno až zamračené, snežiť má najmä na severných a severozápadných návetriach hôr. Za posledných 24 hodín pripadlo najviac zrážok v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách v priemere od 20 do 50 centimetrov. V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre od päť do 20 centimetrov nového prevažne prachovitého snehu. Fúkať bude veľmi silný vietor, ktorý bude dosahovať 110 až 120 kilometrov za hodinu, ojedinele v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu, dodal Beťko.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kalamita