KDH stále rokuje s Hegerom o spolupráci. Dvojka na kandidátke? Nedôstojné, tvrdí Matovič

Mimoparlamentné hnutie KDH naďalej rokuje s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) o spolupráci v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami. Hovorkyňa hnutia Lenka Halamová potvrdila, že Heger dostal ponuku druhého miesta na kandidátke. Šéf OĽaNO Igor Matovič to považuje za nedôstojné.

04.02.2023 12:45
Milan Majerský, KDH, Eduard Heger, OĽaNO Foto:
Líder KDH Milan Majerský už rokoval s Hegerom niekoľkokrát.
debata (41)

„Potvrdzujeme, že Eduard Heger od nás dostal ponuku na druhé miesto na kandidátke. S premiérom Hegerom rokovania pokračujú ďalej a finálne rozhodnutie o spolupráci nepadlo,“ uviedla Halamová. Matovič v uplynulom týždni reagoval, že sa mu ponuka pre Hegera od KDH zdá nedôstojná, keďže ide o mimoparlamentný subjekt.

Video
Voľby budú 30. 9. Takto ich poslanci odhlasovali

KDH otvorilo kandidátku

Odvolaný premiér Heger však o svojej budúcnosti stále mlčí a nateraz to nekomentuje podobne, ako ďalší členovia predsedníctva OĽaNO či poslanci. KDH na sociálnej sieti zdôraznilo heslo „najprv krajina, potom strana a až potom líder“. Kresťanskí demokrati koncom januára a aj po rokovaniach s Mikulášom Dzurindom z Modrej koalície uviedli, že v tejto chvíli sa pripravujú na voľby samostatne.

Eduard Heger, Igor Matovič, OĽaNO Čítajte viac Týždne rokovaní v OĽaNO zatiaľ bez výsledku: Čaká sa na Hegera, no ten stále mlčí

„Predsedníctvo prijalo rozhodnutie, že otvoríme kandidátnu listinu pre vybrané demokratické subjekty a osobnosti,“ uviedol na sociálnej sieti Milan Majerský, ktorý toto stanovisko niekoľkokrát zopakoval. Finálne rozhodnutie o postupe vo voľbách prijme KDH na zasadnutí Celoslovenskej rady KDH.

Matovič reagoval s obavami, že na to ide hnutie presne opačne. „Naozaj si prajem, aby hlasy 130-tisíc voličov KDH vo voľbách opätovne neprepadli. To však vyžaduje, aby ste sa dali s niekým dokopy, prípadne k sebe pritiahli zaujímavých ľudí s výtlakom,“ odkázal v diskusii na sociálnej sieti. Dodal, že KDH s nikým ísť nechce.

Eduard Heger, Igor Matovič, úrad vlády Čítajte viac Rozísť sa, aby získali hlasy? Nonsens, tvrdí politológ. To môže napadnúť len Hegerovi a Matovičovi

Dvojka na kandidátke? Nedôstojné

„A ako neparlamentné hnutie dáte bez hanby úradujúcemu premiérovi ponuku na dvojku na kandidátke,“ napísal s tým, že by to chcelo viac pokory a zdravého úsudku. KDH tvrdí, že je oň záujem. „Každý deň dostávame ponuky na spoluprácu a hlásia sa k nám aj odborníci, ktorí predtým spolupracovali s vami,“ reagovalo hnutie na Matoviča.

Líder OĽANO v uplynulom týždni uviedol, že s Hegerom sa rozprávajú o jeho budúcnosti priateľsky. Hovorí o diskusii v záujme toho, aby „mafiu“ nepustili k moci. KDH zároveň vo štvrtok (2. 2.) rokovalo s expremiérom Mikulášom Dzurindom, ktorý je tvárou projektu Modrá koalícia. „Na postoji KDH sa nič nemení a na voľby sa pripravujeme samostatne. Modrá koalícia musí predstaviť svoje programové tézy, hodnotový rámec a personálne obsadenie. Nasledujúce obdobie ukáže, či sú medzi nami vôbec nejaké prieniky,“ skonštatovala hovorkyňa hnutia.

Mikuláš Dzurinda, Milan Majerský Čítajte viac KDH rokovalo s Modrou koalíciou. Majerský trvá na svojom, Dzurindovi dal domácu úlohu

Bývalá predstaviteľka KDH Anna Záborská, ktorá v súčasnosti vedie neparlamentnú Kresťanskú úniu (KÚ), uviedla, že jej strana s KDH priamo nerokuje. „Je predčasné vyjadrovať sa k rôznym možnostiam, ako bude Kresťanská únia postupovať vo voľbách. Do odovzdania kandidátok ostáva viacero mesiacov. V súčasnosti kandidovať v predčasných voľbách chcem,“ uviedla Záborská, ktorá je poslankyňou parlamentu v klube OĽaNO. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať 30. septembra. Rozhodli o tom poslanci schválením uznesenia o skrátení volebného obdobia.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Eduard Heger #Milan Majerský