Slovenskí lekári jej odporučili spísať závet. Dnes sa radšej lieči v Česku

Ria je 57-ročná zdravotná sestra a onkologická pacientka. Popri ochorení sa stará o chorú mamu a tri deti. Po vyše polroku návštev slovenských nemocníc, čakania na stanovenie diagnózy a začatia liečby sa znechutená rozhodla odísť liečiť do susednej Českej republiky. „Ľutujem ľudí, čo nemajú možnosť odísť za zdravotnou starostlivosťou do inej krajiny,“ podotkla Ria. Jej meno redakcia zmenila, pretože si želala ostať v anonymite.

05.02.2023 10:00
debata (137)

Vzhľadom na situáciu v slovenskom zdravotníctve mnohí lekári podľa Rie rezignovali a niektorí sa stali surovými. „Ako keď kováč kuje železo, berú vás ako vec,“ ozrejmila.

Tento problém sa netýka len jej, do Českej republiky sa odchádza liečiť mnoho onkologických pacientov zo Slovenska. Často ich to stojí nemalé finančné prostriedky.

Do Česka Ria odišla na začiatku novembra minulého roku, v priebehu jedného mesiaca jej urobili všetky potrebné vyšetrenia a stanovili liečbu. V súčasnosti dostáva starostlivosť v pražskej fakultnej nemocnici Bulovka.

Má dlhodobo problémy s kolenami, lekár jej odporučil schudnúť, čím sa mala zbaviť bolestí kolien. To sa jej aj podarilo, počas liečenia zhodila desať kíl. Po strate hmotnosti však na sebe spozorovala, že jeden z jej prsníkov bol menší ako druhý. Podozrenie padlo na asymetrické chudnutie a doktor ju poslal na ultrazvuk. Výsledok v marci minulého roku však neodhalil žiadne anomálie. Napriek tomu chcela podstúpiť mamografické vyšetrenie.

ILUSTRAČNÉ FOTO: SHUTTERSTOCK Čítajte viac Otrasné príbehy slovenských onkopacientov a ich zložitá cesta k liečbe

Na prvý pokus ju sestrička vyhodila so slovami, že zo zákona má na mamografiu nárok iba raz za dva roky. Ten mala mať až koncom mája 2022. Mamografické vyšetrenie absolvovala v júni, jeho výsledok bol rovnako negatívny, aj napriek viditeľnej zmene na prsníku.

Lekár ju preto poslal do Východoslovenského onkologického centra v Košiciach, tam sa dostala až na konci augusta, začiatkom septembra podstúpila vyšetrenie. Trvalo teda viac ako pol roka, kým sa dostala na špecializované onkologické vyšetrenie.

Dlhé čakacie lehoty na špecializované onkologické vyšetrenia potvrdzuje aj Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Podľa centra môže v súčasnosti trvať až šesť mesiacov, kým sa dostane pacient na Slovensku s podozrením na nádorové ochorenie k adekvátnej liečbe. To bol aj prípad Rie, pri nádorových ochoreniach však môže byť každý deň bez liečby rozhodujúci.

Onkologické vyšetrenie Čítajte viac Slovensko má dáta staré desaťročie. Onkologickým pacientom má pomôcť projekt za 11 miliónov

Zdravý hypochonder

Prvé vyšetrenia, ktoré Ria absolvovala, boli negatívne, pred lekármi si preto pripadala ako hypochonder, ktorý si vymýšľa, hoci sa zdravotne necítila dobre. Navyše ďalej chudla, hoci, ako sama uviedla, takáto strata na hmotnosti už nebola jej cieľom. Od apríla 2022 až doteraz prišla o viac ako 30 kilogramov.

Septembrové vyšetrenie punkciou prsníka a odobratie vzoriek na histologické vyšetrenie vo Východoslovenskom onkologickom ústave už odhalilo, že má karcinóm na prsníku s tým, že mala ísť na ďalšie testy. Tie dokonca potvrdili, že má metastázy po celom tele.

„Najprv mi dva mesiace tvrdili, že som zdravý hypochonder, a teraz, že som celá „zmetastázovaná“,“ spresnila Ria, pričom sa pýta, ako mohlo v priebehu takého krátkeho času dôjsť k takej radikálnej zmene jej zdravotného stavu.

V priebehu septembra podstúpila v inej košickej nemocnici zákrok, pri ktorom jej vybrali z oblasti slabín hrčku. Lekár, ktorý jej ju vyoperoval, vyslovil vtedy podozrenie, že mohlo ísť o nádor, preto boli potrebné ďalšie testy.

Chlebodarca, pani Edita, Kráľovský Chlmec Čítajte viac Príbeh: Obaja synovia majú nádory

Namiesto liečby odporúčanie ísť za právnikom

V tom čase jej už lekárka z košickej nemocnice odporučila, aby sa išla liečiť do Česka. Keďže má Ria dvojaké občianstvo a trvalý pobyt v Česku, dala na jej slová. „Pre deti je to ešte horšie ako pre mňa,“ povedala s tým, že im zabezpečila internátne školy.

Medzitým ju telefonicky skontaktovala lekárka, ktorá pracovala na onkologickej poradni v košickej nemocnici v Šaci. Mala jej povedať, že v jej prípade bude najlepšie, ak navštívi právnika a zabezpečí svoje deti.

Spomenutá lekárka Riu pritom nikdy nevyšetrovala, ani s ňou nekonzultovala jej zdravotný stav. Lekárka v priebehu rozhovoru nemala podľa Rie záujem navrhnúť nejakú alternatívu. To, ako sa o nej dozvedela a na základe čoho ju kontaktovala, nevie dodnes. Po tejto skúsenosti sa definitívne rozhodla odísť do Česka.

Neetické, neprofesionálne

Asociácia na ochranu práv pacientov takéto správanie lekára hodnotí ako neetické a neprofesionálne. Podľa nej sú všetci zdravotnícki pracovníci zo zákona povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedeli v súvislosti s výkonom svojho povolania.

Týka sa to osobných údajov pacienta, anamnestických údajov, priebehu ochorenia, ako aj vykonaných diagnostických postupov. Zdravotníckeho pracovníka môže zbaviť mlčanlivosti pacient, takéto povolenie však Ria nikomu nedala.

Radmila Strejčková z asociácie upozorňuje, že „lekár môže poskytovať údaje o pacientovi ďalším lekárom alebo zdravotníckym pracovníkom, ale len tým, ktorí sa bezprostredne podieľajú na poskytovaní zdravotnej starostlivosti danému pacientovi“. Lekárka, ktorá Riu telefonicky kontaktovala v súvislosti s jej zdravotným stavom, ňou nebola.

„V takýchto prípadoch odporúčame pacientom, ktorí sa stretli s neetickým správaním zdravotníckych pracovníkov, aby požiadali štatutárneho zástupcu dotknutého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o prerokovanie celej veci v etickej komisii a o prijatie zodpovedajúcich nápravných opatrení,“ dodala Strejčková.

ILUSTRAČNÉ FOTO: SHUTTERSTOCK Čítajte viac Štát rezignoval na práva onkologických pacientov. Mnohí sa včas nedostanú k diagnostike ani liečbe

Zlyháva systém aj jednotlivci

Ria tvrdí, že na Slovensku sú aj ochotní a dobrí lekári, podľa nej zlyhávajú jednotlivci a systém. Pred jej definitívnym odchodom do Česka jej v Košiciach ponúkali aj liečbu inovatívnymi liekmi. Tá však mala byť schválená len po dobu dvoch mesiacov s tým, že budú žiadať, aby bola predĺžená. Žiadosti o predĺženie liečby inovatívnymi liekmi však poisťovňami bývajú často zamietnuté. Cena týchto liekov sa pritom môže vyšplhať aj na tisícky eur.

Preto je aj na internete toľko transparentných účtov, kde ľudia prosia o peniaze na lieky, ktoré si sami nemôžu dovoliť uhradiť. „Ľutujem ľudí, ktorí nemajú možnosť odísť za zdravotnou starostlivosťou inam,“ uzatvára Ria. Čoraz viac Slovákov odchádza za liečbou do zahraničia.

Ilustračné foto Foto: SHUTTERSTOCK
Sestra lekar nemocnica zdravotnictvo Ilustračné foto

Od roku 2013 majú Slováci možnosť liečiť sa v inom členskom štáte EÚ bez súhlasu svojej zdravotnej poisťovne. Je však určená zdravotná starostlivosť, ktorá musí byť na účely uhradenia vopred schválená zdravotnou poisťovňou.

Podľa hovorkyne Všeobecnej zdravotnej poisťovne Evy Peterovej mnohí Slováci, ktorí žijú v blízkosti hraníc, sa z rôznych dôvodov odchádzajú liečiť do susedných krajín. Pohraničné regióny pritom tvoria 65 percent územia Slovenskej republiky (z 25 regiónov je až 17 pohraničných).

Možnosti, ktoré ponúka smernica EÚ, využívajú v praxi pacienti najmä v pohraničných regiónoch. Tento trend má pritom s výnimkou pandemických rokov stúpajúcu tendenciu.

infúzia, chemoterapia, rakovina, onkologické ochorenie, terapia Čítajte viac Takmer dvojnásobné rozdiely v úmrtnosti na rakovinu v Európe. Slovensko je na treťom mieste

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #onkologické ochorenia #slovenské zdravotníctvo