Diaľnicu pod Tatrami po viac ako dni sprejazdnili. Vyhlásených bolo 108 mimoriadnych situácií

Ministerstvo vnútra eviduje 108 vyhlásených mimoriadnych situácií z dôvodu snehovej kalamity. Diaľnicu D1 v úseku Mengusovce - Spišský Štvrtok pod Tatrami po sobotňajších hromadných nehodách a kalamite v nedeľu po viac ako 24 hodinách sprejazdnili.

05.02.2023 13:33 , aktualizované: 17:44
Sneženie / Kalamita / Foto:
Jedna z ciest v okolí Tatier v sobotu 4. februára 2023
debata

O sprejazdnení diaľnice informovala polícia na sociálnej sieti s tým, že obojsmerne je tam znížená rýchlosť na 100 kilometrov za hodinu. Sprejazdniť sa podarilo i cestu medzi Starou Lesnou a Veľkou Lomnicou a tiež z Vrbova do Žakoviec v Kežmarskom okrese.

Polícia tiež informovala, že ostávajú naďalej neprejazdné cesty medzi Žakovcami a Huncovcami, okres Kežmarok, medzi Mlynicou a Veľkým Slavkovom pri Poprade a tiež z Kežmarku do Strání pod Tatrami. Informácie o prejazdnosti jednotlivých ciest bude polícia priebežne aktualizovať.

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča naďalej platí prvý kalamitný stupeň. Cestári sa po nepriaznivom počasí a viacerých kolíziách snažia rozšíriť a dočisťovať cesty naprieč celým regiónom. Počas víkendu bola jazda na viacerých úsekoch komplikovaná a cesty boli ťažko zjazdné, na čo upozorňovali aj vodiči na sociálnej sieti.

V sobotu sa na diaľnici pod Tatrami stalo viacero hromadných nehôd, pri tej najväčšej sa zrazilo až 30 áut.

Dopravná nehoda Čítajte viac Na Chopku zúril orkán. Na D1 došlo k hromadnej zrážke asi 30 áut

108 mimoriadnych situácií

Ministerstvo vnútra eviduje 108 vyhlásených mimoriadnych situácií z dôvodu snehovej kalamity. Vyzýva tiež vodičov na zvýšenú opatrnosť na cestách. Horskí záchranári varujú pred lavínami, informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Mimoriadna situácia pre celý okres vyhlásená prednostom okresného úradu platí naďalej v Čadci, v ostatných prípadoch platia mimoriadne situácie na úrovni obcí a miest, ktoré vyhlásili starostovia alebo primátori,“ priblížila hovorkyňa.

Pripomína, že husté sneženie a vietor počas uplynulých dní sužovali hlavne severnú a severozápadnú časť Slovenska. Mimoriadne situácie boli vyhlásené pre nezjazdnosť miestnych komunikácií, sťažený prístup do obydlí, obchodov, zdravotných stredísk či zastávok hromadnej dopravy alebo sťažené zásobovanie. V niekoľkých obciach boli prerušené dodávky elektrickej energie, poukázala hovorkyňa.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a dobrovoľní hasiči zasahovali počas uplynulej soboty 300-krát. Najviac zásahov (71) evidujú hasiči v Žilinskom kraji. Hasiči podľa Eliášovej odstraňovali popadané stromy z ciest, zo železničnej trate, z vozidiel, vyťahovali uviaznuté autá zo závejov, zasahovali pri dopravných nehodách či odstraňovali uvoľnené plechy na strechách.

„Ďakujem všetkým zložkám rezortu vnútra za nasadenie. Rovnako ďakujem aj ďalším, ktorí aktívne počas uplynulého víkendu pomáhali zvládať kalamitnú situáciu,“ povedal dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Horská záchranná služba upozorňuje turistov a lyžiarov na riziko pádu lavín, platia preto aj výstrahy. Lyžiarom zároveň dôrazne neodporúča v lyžiarskych strediskách opúšťať otvorené zjazdové trate a skúšať lyžovať vo voľnom teréne. „Mnohé lyžiarske strediská majú v mapách tzv. freeridové zóny, do ktorých zásadne neodporúča akýkoľvek vstup,“ podotkla Eliášová.

Pokračuje, že v týchto dňoch napadlo v niektorých horských oblastiach viac ako 100 až 150 centimetrov snehu, čo spôsobilo veľké lavínové nebezpečenstvo. Následne sa pridal silný vietor s rýchlosťou do 150 kilometrov za hodinu. „Vplyvom silného vetra sa premiestnilo veľké množstvo snehu. Vytvorili sa vankúše, preveje a dosky z vetrom previateho snehu,“ vysvetlila hovorkyňa.

V horách očakáva HZS veľké a stredne veľké lavíny, ktoré sa môžu uvoľniť samovoľne alebo len pri malom dodatočnom zaťažení. Doplnila, že nebezpečné budú rovnako aj miesta, kde sa lavíny bežne nevyskytujú alebo neočakávajú, napríklad v strmých lesných porastoch. Veľký problém môžu podľa Eliášovej spôsobiť aj malé lavíny s krátkou dráhou, končiace v terénnych pasciach.

14-tisíc odberných miest bez elektriny

Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) zaevidovala počas extrémne nepriaznivého počasia od soboty rána do nedele rána 19 porúch na vysokonapäťovej úrovni a 64 ďalších porúch na nízkonapäťovej úrovni.

Hovorkyňa VSDE Andrea Danihelová ďalej uviedla, že vplyvom počasia padali vyvrátené stromy a zlomené konáre na elektroenergetické vedenia a poškodili ich.

"Víchrice, výdatné sneženie a nízke teploty zasiahli podľa predpovedí meteorológov aj východné Slovensko, čo je vymedzené distribučné územie VSD.

Video
Katastrofálne počasie v Prešovskom kraji

Stav v distribučnej sústave kopíroval extrémy počasia, preto najviac zasiahnutými lokalitami boli podtatranské a tatranské obce, stredný Spiš, severovýchod Slovenska, okolie Košíc a Rožňavy. Celkovo to na distribúcii elektriny pocítilo približne 14-tisíc odberných miest," uviedla Danihelová.

Na odstraňovaní porúch v distribučnej sústave intenzívne pracovali posilnené tímy dispečerského riadenia a priamo v teréne rovnako posilnené tímy prevádzky sieti VSD. Podarilo sa im podľa hovorkyne znížiť počet porúch na aktuálne tri na vysokonapäťovej úrovni a päť na nízkonapäťovej úrovni. V tejto súvislosti zostalo elektrinou nezásobených už len necelých 100 odberných mi­est.

Bez elektriny zostáva približne 1 100 odberných miest

V Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji zostáva vplyvom nepriaznivého počasia bez elektriny približne 1 100 odberných miest spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD), potvrdil hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že mimo prevádzky je zhruba 50 trafostaníc a poruchy riešia na 25 vedeniach vysokého napätia. „Okrem toho sme zaznamenali asi 70 porúch na úrovni nízkeho napätia. Vo väčšine prípadov ide o poruchy, ku ktorým sa naši elektrikári v sobotu nevedeli dostať pre zasnežený terén a neprejazdné cesty,“ uviedol.

Ide o obce v okresoch Púchov a Považská Bystrica smerom na Česko, horské oblasti na Liptove, ale aj okolie Zvolena, Banskej Štiavnice a niekoľko obcí v okresoch Prievidza a Revúca. "Prerušenie dodávky elektriny tu spôsobili opäť najmä popadané stromy.

Tímy elektrikárov zo SSD sú stále v pohotovosti a aj počas dnešného dňa urobia všetko, čo im náročné podmienky dovolia, aby poruchy odstránili. Pozitívom je, že prestalo fúkať, snežiť a začalo mrznúť. Pevné podložie je totiž dôležité pri presune ťažkej techniky," dodal hovorca SSD.

Na západnom Slovensku je v nedeľu stabilizovaná situácia v súvislosti s výpadkami elektriny. Do rána sa podarilo odstrániť takmer všetky poruchy. Bez elektrickej energie zostalo približne 30 odberných miest, uviedla hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová.

Elektrikári nepretržite pracujú na odstránení porúch. „Vzhľadom k tomu, že sa nachádzajú na nedostupnom teréne, môže obnovenie elektrickej energie trvať dlhšie,“ poznamenala Dobošová.

debata chyba
Viac na túto tému: #výpadky elektriny #elektrická energia