Slovensko vyslalo do Turecka 15 hasičov a záchranárov vyškolených na vyhľadávanie osôb v troskách

Slovensko posiela do zemetrasením postihnutého Turecka desať hasičov a piatich horských záchranárov. Uviedli to dočasne poverení premiér Eduard Heger (OĽaNO) a minister vnútra Roman Mikulec, ktorí v noci z pondelka na utorok hasičov a záchranárov odprevadili na misiu z Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

07.02.2023 07:20
heger mikulec hasiči Foto:
debata

„Od skorých ranných hodín sme vstúpili do intenzívnej komunikácie s Tureckom aj Sýriou a okamžite sme ponúkli pomoc. Výsledkom je, že po 12 hodinách môžeme vyslať hasičov a záchranárov, ktorí sú okamžite pripravení po pristátí nastúpiť a ísť zachraňovať ľudské životy," uviedol Heger. Mikulec dodal, že sú vyslaní hasiči a záchranári vybavení tak, aby boli autonómni a sebestační.

Ako uviedol, vyslaní sú zatiaľ na desať dní, pričom všetko závisí od situácie, a v prípade potreby sú pripravení poslať aj ďalší tím. „Verím, že pomôžu zachrániť z trosiek čo najviac ľudí. Chcem im zaželať, aby tá misia, na ktorú cestujú, bola rovnako úspešná, ako boli predchádzajúce a dúfam, že sa vrátia v poriadku za svojimi rodinami," uviedol Mikulec.

Ako informoval prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek, do Turecka odchádza 10 príslušníkov HaZZ, ktorí sú vyškolení na vyhľadávanie osôb v troskách a ruinách v mestskom prostredí. Ide o príslušníkov zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Vybavení sú všetkým potrebným pre vyhľadávanie a záchranu osôb z trosiek – vyslobodzovacím náradím, náradím na rozoberanie konštrukcií. Členovia Horskej záchrannej služby vypomôžu pri hľadaní osôb svojimi psami a štrbinovými kamerami. Igor Žiak z HZS informoval, že na misii sa zúčastňuje päť horských záchranárov s tromi psami špeciálne vycvičenými na vyhľadávanie v rumoviskách a suťoviskách.

V dôsledku silného zemetrasenia v Turecku a Sýrii, ktoré v pondelok skoro ráno zasiahlo región a rúcalo budovy na oboch stranách hranice, zahynulo viac ako 4 360 ľudí. Očakáva sa, že počet obetí ešte porastie, keďže stovky ľudí uviazli pod troskami a mnohí ďalší sú zranení. Otrasy zrútili tisícky budov vo viacerých mestách od sýrskeho Aleppa a Hamá po turecký Diyarbakır viac ako 330 kilometrov na severovýchod.

Turecko Sýria Zemetrasenie Silné Obete Čítajte viac Turecku poslalo pomoc 65 krajín, vyše 7800 obetí. WHO očakáva 20-tisíc mŕtvych
debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #záchranári #zemetrasenie v Turecku a Sýrii