Nová rana pre štát: Skúsení lekári a sestry hromadne odchádzajú. Láka ich súkromník

Najväčšie štátne zdravotnícke zariadenie opäť čelí kolapsu. Vláda síce na jeseň zasanovala platovú krízu, teraz sa však rozbieha nový a vážnejší problém. Vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) má na stole rastúcu hromadu výpovedí od lekárov a sestier, ktorých odlákala súkromná konkurencia.

07.02.2023 13:20 , aktualizované: 08.02.2023 10:53
univerzitna nemocnica bratislava, mickiewiczova, Foto:
Univerzitná nemocnica Bratislava - Staré Mesto.
debata (239)

Riaditeľ UNB Alexander Mayer priznal, že výpovede nepodávajú len zdravotnícki pracovníci, ale i zamestnanci ekonomických úsekov. Dôvodom za hromadnými odchodmi je otvorenie novej súkromnej nemocnice Bory. Finančná skupina Penta ju plánuje otvoriť už v marci. Nemocnica Bory patrí do siete Svet zdravia a bude jej prvou koncovou nemocnicou. „Mnoho zdravotníkov vníma Nemocnicu Bory ako poslednú šancu zotrvať v slovenskom zdravotníctve predtým, než definitívne odídu zo Slovenska alebo z tejto profesie,“ zdôraznila personálna riaditeľka Nemocnice Bory Jana Palenčárová.

„S blížiacim sa termínom otvorenia môže Nemocnica Bory potvrdiť vyšší záujem o prácu v nej. Ani zďaleka však nejde iba o zamestnancov UNB, naopak, hlásia sa lekári a sestry z celého Slovenska a zahraničia. V tomto momente je v pracovnom pomere už 300 ľudí, začiatkom marca nastúpi ďalších 150. Jedným z dôvodov rastúceho záujmu sú určite aj pozitívne referencie súčasných zamestnancov, ktorí nastúpili v ostatných mesiacoch,“ podotkol pre denník Pravda hovorca siete Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Nemocnica Bory momentálne nemá zmluvu so všetkými zdravotnými poisťovňami. Chýba jej zmluva so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá je na Slovensku najväčšia. Jej poistencami sú zhruba dve tretiny obyvateľov. Rokovania medzi súkromnou nemocnicou a štátnou poisťovňou naďalej prebiehajú, no predpovedať ich výsledok je predčasné. Nemocnica by však mohla fungovať aj bez zmluvy so štátnou poisťovňou. Zatiaľ nie je jasné ani to, do ktorej kategórie budú v rámci optimalizácie siete nemocníc spadať. Podľa ministerstva zdravotníctva je isté len to, že koncovou nemocnicou nebude. Nemocnica Bory by však mohla patriť do tretej úrovne, pričom niektoré programy medicíny by mohla vykonávať v štvrtej kategórii. Do spomínanej úrovne patria viaceré fakultné nemocnice naprieč Slovenskom, ako aj Univerzitná nemocnica Martin.

Nemocnica Bory

Nemocnica novej generácie bude súčasťou novovznikajúcej štvrte Bory.

Fotogaléria
Nemocnica novej generácie bude súčasťou...
Nemocnica novej generácie bude súčasťou...
+12Nemocnica novej generácie bude súčasťou...

Odchádzajú tí skúsení

„Väčšinou ide o vedúcich pracovníkov, skúsených doktorov, ktorí u nás pracovali dlhé roky. To isté sa týka vyškolených sestier, ktoré sa rozhodli odísť do iného zariadenia,“ podotkol riaditeľ UNB. Prácu univerzitnej nemocnice to podľa neho sťažuje v tom, že nemôžu plánovať. „Nevieme, koľko ľudí nám zostane v nemocnici, ani to koľko ich bude pracovať. Na poradách riešime zavedenie krízovej komunikácie, pretože to, do čoho sa rúti univerzitná nemocnica, je pre každého nové a nebude jednoduché sa s tým vysporiadať,“ spresnil.

Heger Lengvarský Čítajte viac Rázsochy sú ohrozené rušivými osobami. Heger sa zatiaľ Lengvarského meniť nechystá

Zdôraznil, že v takejto situácii chýba systém a obáva sa, že viac nebudú schopní poskytovať zdravotnú starostlivosť. Priznal, že žiadal štát o stabilizačný príspevok, no neúspešne. Pre sestry a pôrodné asistentky žiadalo 20-tisíc eur, pre zdravotníckych asistentov 15-tisíc eur, pre sanitárov desaťtisíc eur a pre pomocné profesie sedemtisíc eur. Celkovo mali stabilizačné príspevky pre UNB vyjsť na 46 miliónov eur.

Atmosféru v nemocnici reflektuje aj to, že stabilizačný príspevok vo výške päťtisíc eur v hrubom, ktorý štát poskytol zdravotníkov plošne, využilo len 54 percent zdravotníkov, ktorí naň mali nárok. Pri stabilizačnom príspevku sa musel zamestnanec zaviazať, že nasledujúce tri roky v nemocnici odslúži.

počasie, teplo, sanitka, ambulancia, urgentný príjem, nemocnica Čítajte viac Krajina starne a vymiera. Slovensko čelí veľkému problému, reformu nemocníc potrebujeme

„Môžeme dúfať, že nám neodídu všetky sestry, alebo že neodíde polovica. Nevieme na čom sme,“ skonštatoval Mayer. „Zdôraznil, že nových ľudí prijímajú, no odliv je väčší. Aktuálne číslo výpovedí však povedať nevedel. "Každý deň stojíme pred otázkou, koľko výpovedí nám na stole pristane,“ dodal. UNB sa skladá z piatich budov naprieč hlavným mestom. Časom sa však vzhľadom na nedostatok personálu budú musieť jednotlivé zariadenia zlučovať. „Do budúcna budeme prinútení zlučovať jednotlivé pracoviská. K tomu dôjde, každý týždeň na to na poradách upozorňujeme,“ podotkol. Podľa jeho slov je to výsledok situácie v ktorej sa UNB nachádza. „V prvom rade sa musíme postarať o pacienta,“ uzavrel Mayer.

Lengvarský indície zatiaľ nemá

Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) je o situácii v UNB informovaný, zatiaľ však nemá indície o hromadnom odchode. „Situáciu však, samozrejme, sledujeme,“ uistil minister pred stredajším rokovaním vlády.

„S pánom riaditeľom UNB som v intenzívnom kontakte, mám informácie aj o tom, že vyše polovice zdravotníkov nevyužilo stabilizačný príspevok. Zatiaľ však nemám indikované, že by malo prísť k hromadným odchodom,“ uviedol minister.

Je si vedomý toho, že situáciu ovplyvňuje chystané otvorenie Nemocnice Bory. „Ešte však nevieme, v akom režime to bude, nie je podaná žiadosť o zazmluvnenie,“ upozornil Lengvarský.

Ak by hrozil výrazný výpadok personálu UNB, minister je pripravený situáciu riešiť. „Verím tomu, že dospejeme k výsledku, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť,“ povedal.

Univerzitná nemocnica v Bratislave Čítajte viac Nemocnice sa topia v dlhoch. Na úrokoch preplatia milióny eur

Riešením mala byť koncová nemocnica Rázsochy. Projekt má však problémy. Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) upozornila, že v prípade Rázsoch pôsobia na projekt rušivé vplyvy osôb, ktoré nie sú v oficiálnej štruktúre. Preto rezortu zdravotníctva navrhuje krízové opatrenia. "Aby došlo k maximálnej náprave, eliminácii rizika a včasnému a úplnému plneniu míľnikov a cieľov vyplývajúcich z plánu obnovy,“ upozornila NIKA.

VIDEO: Priestory po zbúraní nemocnice Rázoschy
Video

Nie je to len o platoch

Nemocnica Bory od marca plánuje otvoriť ambulancie, rádiodiagnostické pracovisko, radiačnú onkológiu a pracovisko nukleárnej medicíny. Potom pribudnú operačné sály a lôžková časť. Na jeseň ako posledný otvoria urgentný príjem či pracovisko dialýzy.

V čase otvorenia plánuje mať nemocnica 400 zamestnancov, no nábor personálu potrvá až do roku 2024. Bory plánujú, že nemocnica bude mať 1 500 zamestnancov. Z toho 329 lekárov, 440 sestier, 470 ostatných zdravotníckych pracovníkov a 270 administra­tívnych a prevádzkových zamestnancov. Svet zdravia priznáva, že nevedia, koľko zdravotníkov bude z UNB.

Riaditeľ Mayer zdôraznil, že univerzitná nemocnica nevie zamestnancov poskytnúť vyššie platy, ako tabuľkové. No Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú Bory patria kontruje, že ich nemocnica zdravotníkov nepreplatí. Súkromník im podľa jeho slov skôr prinesie lepšie pracovné prostredie, modernejší manažment pacienta a možnosti kariérneho rastu.

Nemocnica Bory bude podľa Kráľa poskytovať plánovanú i akútnu zdravotnú starostlivosť, ktorá bude plne hradená z verejného zdravotného poistenia. V rámci predregistrácie o služby v Nemocnici Bory prejavilo záujem takmer 90-tisíc pacientov, z toho 35-tisíc poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Zo zdravotnej poisťovne Dôvera je to 45-tisíc poistencov a zo zdravotnej poisťovne Union osemtisíc poistencov. „Nemocnica Bory bude dostupná pre každého bez rozdielu,“ dodal generálny riaditeľ nemocnice Ľuboš Lopatka.

Správu aktualizujeme.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #hromadné výpovede #Univerzitná nemocnica Bratislava