Vláda bez dôvodu odvolala dlhoročného IT experta. Remišová: Štandardné rozhodnutie

Po 18 mesiacoch skončil vo funkcii štátneho tajomníka pre informatizáciu Ján Hargaš. Stalo sa tak na žiadosť vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí).

08.02.2023 15:14
Veronika Remišová, Ján Hargaš Foto: ,
Na snímke Veronika Remišová a Ján Hargaš.
debata (51)

Hargaš mal na ministerstve informatizácie na starosti problematiku IT, ako expert v tejto oblasti pôsobil na poste štátneho tajomníka od júla 2021. O jeho odchode sa začalo špekulovať na začiatku februára, spomínalo sa jeho možné spájanie so stranou Progresívne Slovensko (PS). V mimovládnej organizácii Slovensko.Digital podobne ako Hargaš pôsobil podpredseda PS Michal Truban. Ten bol i jedným zo spoluzakladateľov.

VIDEO: Remišová k odvolaniu štátneho tajomníka
Video

„Bolo to štandardné manažérske rozhodnutie. O tomto kroku som informovala pani prezidentku, povedala som jej dôvody a ona ich akceptovala,“ uviedla Remišová. Aké boli dôvody tohto štandardného manažérskeho rozhodnutia však odmietla komentovať. „Za toto volebné obdobie sa vymenilo 30 štátnych tajomníkov,“ priblížila Remišová.

Podľa Hargaša bol jedným z dôvodov prečo bol z ministerstva odvolaný, že dočasne poverená ministerka Remišová si chcela pripísať jeho úspechy. „Poviem to preto celkom otvorene. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že nemalou motiváciou kroku pani Remišovej je snaha priamejšie si tieto výsledky pred nadchádzajúcimi voľbami pripísať. A to je pre mňa veľkým sklamaním,“ napísal na sociálnej sieti.

Podľa Remišovej je tento dôvod „nezmyselný“. „Zodpovednosť za chod ministerstva, za dobré aj zlé veci má minister. Za dobré veci sme sa mu poďakovali, dobré veci sme prezentovali spolu,“ ozrejmila odvolaná ministerka.

Či je za tým otázka jeho politickej budúcnosti priblížiť nechcela. „Bolo to štandardné manažérske rozhodnutie, chcem aby sa niektoré veci pohli rýchlejším tempom. Chcem aby sme niektoré projekty dokončili a je právo ministra nastaviť si tím, taký aký považujem za potrebné,“ uzavrela a odišla.

Hargaša vo funkcii štátneho tajomníka nahradí Jozef Granačka. Nový štátny tajomník pôsobil ako finančný riaditeľ v Slovensko IT a podľa Remišovej má v oblasti informatiky bohaté skúsenosti.

Granačka pôsobil od roku 2021 na viacerých pozíciách na ministerstve investícií a informatizácie. V auguste sa stal aj finančným riaditeľom a členom predstavenstva štátnej firmy Slovensko IT. Granačka takmer 12 rokov strávil vo firme SkyToll. Spoločnosť je dodávateľom mýtneho systému, pri ktorom existujú dlhodobé podozrenia z predraženia.

Ministri potom, ako bola vláde 16. decembra vyslovená nedôvera nemôžu samovoľne predkladať na rokovania vlastné materiály. Tie najskôr musia zaslať do prezidentskej kancelárie a pani prezidentka Zuzana Čaputová ich musí odobriť. Napríklad taký odvolaný minister zahraničných vecí Rastislav Káčer má takto povinnosť hlásiť svoje zahraničné cesty. Priznal, že jedna mu bola zamietnutá, no odmietol priblížiť aká. Verejnosť ani médiá totižto nemajú možnosť zistiť, čo prezidentská kancelária zamietne.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Ministerstvo investícií regionálneho rozvoja a informatizácie