SaS spustila petíciu proti zákazu nedeľného predaja

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) spustila petíciu proti novele Zákonníka práce, ktorej cieľom je zákaz nedeľného predaja. Na tlačovej besede to vo štvrtok uviedol poslanec a predseda SaS Richard Sulík. Dodal, že takéto zákazy výrazne obmedzujú slobodu jednotlivca.

09.02.2023 12:33
Jana Bittó Cigániková, Richard Sulík, SaS,... Foto: ,
Poslanci SaS Jana Bittó Cigániková a Richard Sulík
debata (30)

„Vždy s tým prídu konzervatívni a kresťanskí politici, ktorí sú presvedčení o tom, že oni majú právo diktovať ľuďom, ako majú žiť. Ja som nezaregistroval, že by za posledných tridsať rokov niekto z liberálov prišiel s návrhom zakázať ľuďom navštevovať kostol v pondelok alebo v utorok s tým, že majú byť v práci," povedal Sulík. Poslanec Ján Oravec (SaS) dodal, že petíciu za posledné tri dni podpísalo sedemtisíc ľudí.

„Zákaz nedeľného predaja je totálnym nezmyslom a nemá nič spoločné so zdravým rozumom. Okrem toho, že bude mať negatívne spoločenské dopady, bude mať aj negatívne ekonomické dopady – zníži sa zamestnanosť, zníži sa dostupnosť čiastočných úväzkov a zníži sa aj čistá mzda," uviedla na tlačovej besede poslankyňa NR SR Jarmila Halgašová (SaS).

Dodala, že zákaz nedeľného predaja bude mať dopad aj na študentov, ktorí nedele využívajú na brigády, aby si privyrobili. „Na jednej strane zlepšujeme podmienky pre študentov, odbremeňujeme a odstraňujeme byrokraciu a na druhej strane im ideme hádzať takéto polená pod nohy. Rovnako prácu v nedeľu vítajú aj ľudia, ktorí si tak vedia zlepšiť životnú úroveň, pretože príplatky nie sú zanedbateľné," vysvetlila Halgašová.

Argument o šetrení energie je podľa nej rovnakým nezmyslom, pretože potravinárske prevádzky a potravinárske obchody budú musieť rovnako chladiť všetky potraviny.

Poslanci by o novele Zákonníka práce mali hlasovať dnes o 17:00. Jeho predkladateľom je skupina poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ako aj nezaradení poslanci Martin Čepček a Katarína Hatráková.

Uvedený návrh podľa poslancov predkladá zosúladenie medzi Zákonom o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch a Zákonníkom práce tým, že sa k týmto dňom doplní nedeľa. Navrhovatelia zároveň požadujú zo zákona vypustiť dni, v ktorých doposiaľ predaj nebol umožnený, a to 1. mája, 8. mája, 29. augusta a 1. septembra.

V týchto dňoch by tak mali byť podľa novely zákona otvorené prevádzky a umožnený predaj tovaru. Poslanci taktiež navrhujú zaviesť výnimky z neobchodovania počas nedieľ z dôvodu umožnenia zvýšenia tržieb a zásobenia obyvateľstva pred začiatkom školského roka a pred Vianocami. Išlo by o poslednú nedeľu pred začiatkom školského roka a tri adventné nedele.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Ako uloviť voliča? Zákazom nedeľného predaja
30 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #nedeľný predaj #SASKA