Smer presadil svoje, poslanci vrátili zákaz nedeľného predaja na dopracovanie. OĽaNO má v rukáve aj poistku

Pre niektorých bola takmer dvojdňová diskusia v parlamente strata času, iní argumentovali vierou a tým, že rodiny môžu byť spolu „aspoň“ jeden deň v týždni. Reč je o zatváraní obchodov v nedeľu. Poslanci mali vo štvrtok o piatej rozhodnúť, či návrh dostane šancu a prejde do druhého čítania.

09.02.2023 16:13 , aktualizované: 17:11
debata (64)
Video
Poslanci diskutujú o zatvorení obchodov v nedeľu

Kritika zákona sa sústredí najmä na to, že bol predložený narýchlo a len ako poslanecký návrh, nie vlády a že mu nepredchádzala riadna diskusia. Nikto nerokoval ani so zástupcami zamestnancov a zamestnávateľov. Rezort financií v dôvodovej správe konštatuje, že by schválením zákona došlo k výpadku 31 miliónov eur a mal by aj nepriame vplyvy ako rast cien tovarov, pokles miezd či prepustenie zamestnancov.

VIDEO: Reakcie politikov: Vašečka, Bittó Cigániková, Pellegrini
Video

Aktualizované 17:13

Pozmeňujúci návrh Juraja Blanára, aby sa návrh vrátil na dopracovanie, poslanci schválili 103 hlasmi. Hlasovať sa o teda o ňom dnes nebude.

****

obchod, potraviny, supermarket, zakaznik, nakupovanie, maso, ude Čítajte viac Cez víkendy robím rád, hovorí Ondrej. Zoberú nám peniaze, tvrdia brigádnici o nedeľnom zákaze

SaS spustilo petíciu

Práve liberáli sa na adresu zatvárania vyjadrovali vyjadrovali najkritickejšie. Nielen v rozprave, ale aj na sociálnych sieťach. V pondelok spustili petíciu a ľudí vyzývali k tomu, aby svoj názor vyjadrili aj takýmto spôsobom. „V SaS si vážime slobodu jednotlivca a preto by malo byť na každom z nás, či chceme v ktorýkoľvek deň podnikať, pracovať a nakupovať. Hlasovať sa bude už tento štvrtok. Preto vás prosíme aby ste podpísali túto výzvu poslancom, nech za zákaz nedeľného predaja nehlasujú,“ uviedli liberáli.

„Vždy s tým prídu konzervatívni a kresťanskí politici, ktorí sú presvedčení o tom, že oni majú právo diktovať ľuďom, ako majú žiť," povedal šéf SaS Richard Sulík. Poslanec SaS Ján Oravec dodal, že petíciu za posledné tri dni podpísalo sedemtisíc ľudí. Zákon považujú (považovali) liberáli za absurdný a nezmyselný a argumenty opozície, ktoré zazneli v parlamente za „padnuté na hlavu“.

Podľa nich by nemal nikto nikomu diktovať, ako by mal tráviť nedeľu. Pred hlasovaním sa objavili informácie, že by mohol medzi pozmeňovákmi padnúť návrh, že by boli obchody otvorené v nedeľu napríklad od 16. hodiny. „Mohli by sme dať protinávrh, že by boli otvorené každú druhú nedeľu. To je absolútne absurdné, čo navrhujú,“ povedala ešte pred hlasovaním Jarmila Halgašová (SaS).

Jana Bittó Cigániková, Richard Sulík, SaS, parlament Čítajte viac SaS spustila petíciu proti zákazu nedeľného predaja

OĽaNO zisťovali názor na Facebooku, majú aj poistku

Pred hlasovaním nezáhaľalo ani OĽaNO, ktoré si názor občanov zisťovalo na sociálnych sieťach. Najprv zverejnil anketu poslanec a líder hnutia Igor Matovič, ktorý zrejme nevedel naformulovať možnosti a tak anketu stiahol.

Neskôr ju pridal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Argumentom za voľné nedele bol „aspoň jeden deň v týždni“, kedy budú rodiny spolu, argumentom za otvorené obchody Sulíkove teplé rožky „24/7“.

OĽaNO zrejme výsledky takejto ankety nepotešili, keďže zatiaľ takmer tisíc ľudí bolo za otvorené obchody, kým ich zatvorenie podporilo okolo 240 diskutujúcich. So zákazom nesúhlasia ani poslanci mimoparlamentného Hlasu, ktorí po rokoch pandémie a terajšej energetickej krízy považujú „ďalšiu reguláciu podnikateľského prostredia za neadekvátnu“ a proti boli aj odídenci z OĽaNO združení v Občiansko-demokratickej platforme.

Martin Čepček Foto: archív M.Č.
Martin Čepček Martin Čepček

Ak však návrh neprejde, v OĽaNO nenechali nič na náhodu. Nezaradený poslanec Martin Čepček podal do parlamentu ešte dva identické zákony na zákaz predaja v nedeľu bez výnimiek. Jeden podal sám, druhý s nezaradenou poslankyňou Katarínou Hatrákovou. Čepček uviedol, že v prípade ak zákon neprejde, bude za zákaz predaja v nedeľu bojovať ďalej.

„Preto sú zákony podané,“ povedal pre Pravdu ešte pred hlasovaním. Oba zákony sú presunuté na marcovú schôdzu. Zatiaľ však nevie, či ďalšie dva zákony v prípade, ak by ten súčasný prešiel, Čepček stiahne. „Ak mi poviete, v akej podobe bude schválený aj s pozmeňovacími návrhmi, potom vám poviem,“ dodal.

Návrh nie je v parlamente prvýkrát

  • V roku 2014 navrhovalo takýto zákaz aj Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) s argumentom, že Slováci pracujú v nedeľu najviac spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Aj pred deviatimi rokmi hovoril vtedajší predseda KDH Ján Figeľ o tom, že do práce musí chodiť až príliš veľa žien namiesto toho, aby trávili čas doma s rodinou a svojimi deťmi.
  • KDH navrhovalo takzvaný rakúsky vzor, kedy by boli všetky supermarkety a hypermarkety zatvorené. Otvorené by ostali napríklad benzínové pumpy a spoločnosti, ktoré sú nevyhnutné pre chod krajiny. Liberáli takúto zmenu pravidiel odmietajú dlhodobo.
  • Koniec koncov, od roku 2018 parlament zakázal otvorené obchody počas štátnych sviatkov. Líder SaS Richard Sulík sa vtedy preslávil svojím statusom. „Chceli ste si dnes kúpiť teplé rožky? Zabudnite! Lebo dnes sú obchody zavreté. Tak rozhodli poslanci, ktorí si myslia, že vedia lepšie ako vy, ako máte žiť,“ napísal.
  • O zatváraní obchodov v nedeľu hovoril v máji 2020 aj líder hnutia OĽaNO. Obchody boli v nedeľu zatvorené počas pandémie covidu, no vtedy bola dôvodom dezinfekcia priestorov. Podľa neho bolo na čase „trochu upustiť od konzumu a nedeľu z tohto pohľadu uchrániť“. Odkaz venoval aj Sulíkovi. „On je naozaj dobrý kuchár, takže by sa mohol stať aj dobrým pekárom a tie teplé rožky by si mohol napiecť sám,” povedal vtedy Matovič.
  • „Dokáže to Rakúsko, dokáže to Nemecko, dokáže to kopa normálnych demokratických krajín, že jednoducho ten jeden deň vypnú. Samozrejme, zatvorili by sa iba obchody, ktoré predávajú tovar. Tovar si viete kúpiť aj v sobotu, aj v pondelok alebo kedykoľvek. Služby nech sú otvorené… reštaurácie, kiná, divadlá. Je to môj dlhodobý názor, je to názor absolútnej väčšiny ľudí na Slovensku aj podľa prieskumov,“ uviedol.
  • Návrh vtedy podali poslanci Smeru a podobný návrh predložili aj poslanci ĽS NS. Argumenty ostávali rovnaké. Existuje dokonca aj stránka s názvom Aliancia za nedeľu, ktorá chce „napomôcť k navráteniu štatútu nedele, ako dňa pokoja, oddychu, rozjímania v kruhu rodiny a priateľov“.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #zákaz nedeľného predaja