Takéto výzvy dostávam týždenne, Káčera odvolať nemôžem, reaguje Čaputová na Matoviča

Spor medzi lídrom OĽaNO a odvolaným ministrom zahraničných vecí sa nekončí. Do prestrelky zatiahol Igor Matovič aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Tá v reakcii uviedla, že ju k odvolaniu člena vlády vyzývajú prakticky každý týždeň, aj keď to nie je možné.

09.02.2023 18:32 , aktualizované: 19:23
Rastislav Káčer, Igor matovič, Zuzana Čaputová Foto: , ,
Prezidentka Zuzana Čaputová považuje výzvy Igora Matoviča (vľavo) na odvolanie Rastislava Káčera za súčasť kampane.
debata (100)

Predseda hnutia OĽaNO opakovane vyzýva prezidentku Čaputovú, aby odvolala z funkcie šéfa rezortu diplomacie Rastislava Káčera za urážlivé vyjadrenia na adresu Maďarov, zopakoval to na dnešnej tlačovej besede spolu s Gyrörgyom Gyimesim. Prezidentka to považuje za súčasť kampane.

Rastislav Káčer, Igor Matovič, György Gyimesi Čítajte viac Ostrá prestrelka medzi Matovičom a Káčerom. Šéf diplomacie reaguje: Sú to zabávači, netuším, kto je Gyimesi

Je to súčasť začínajúcej kampane

Matovič dodal, že momentálne je len prezidentka zodpovedná, a ako jediná má moc za slovné útoky voči Maďarom ministra stiahnuť z funkcie. „Miesto toho, aby sa Káčer ospravedlnil, sa zahral na siláka a vyznel ako arogantný hulvát. Povedal, že sa nemá za čo ospravedlňovať, a tým dal svojim slovám desaťkrát väčšiu váhu a o to väčšiu nebezpečnosť,“ uviedol Matovič s tým, že Káčer len potvrdil, že svoje slová nepovedal len náhodne, ale že to bol premyslený a vykalkulovaný útok voči všetkým Maďarom.

Video
Igor Matovič a György Gyimesi o ministrovi Rastislavovi Káčerovi, vyzývajú prezidentku, aby ho stiahla

„Tento útok neprijali ako útok len Maďari za Dunajom ale aj ľudia, ktorí v našej krajine spolu žijú tisíc rokov, teda aj Maďari na Slovensku," dodal Matovič. Hovorca prezidentky v stanovisku pre Pravdu uviedol, že Čaputovú prakticky každý týždeň niekto vyzýva k odvolaniu nejakého ministra. „V odvolanej vláde prezidentka odoberá poverenie ministra na návrh premiéra, pričom nemôže vymenovať inú osobu na jeho miesto. Takéto výzvy preto považuje za súčasť začínajúcej sa predvolebnej kampane. Samotný výrok ministra zahraničných vecí považuje za nešťastne sformulovaný,“ reagoval Martin Strižinec.

Správa sa, akoby chránil záujmy cudzích

Matovič zdôraznil, že to bol útok na 500-tisíc Maďarov na Slovensku, a prezidentka na to nijakým spôsobom nereaguje. „Kto mlčí, ten svedčí. Tým, že je ticho, súhlasí s tým, že Maďari čakajú na vhodnú chvíľu, kedy nám ukradnú našu zem,“ doplnil Matovič s tým, že nečinnosťou nechráni verejný záujem, ale svojho „dúhového“ priateľa z ministerstva zahraničných vecí. Podľa Matoviča Káčer ukázal, že nie je hodný byť aj naďalej ministrom zahraničných vecí, pretože nechráni záujem SR.

Káčer Čítajte viac Heger sa v ostrej výmene názorov s Budapešťou a Matovičom zastáva Káčera

„Správa sa, akoby chránil záujmy cudzích mocností, ktorým vyhovuje, aby sa Slováci a Maďari opäť nenávideli a bojovali po slovenských dedinách proti sebe, ako to bolo kedysi,“ konštatoval. Matovič sa súčasne ospravedlnil za slová ministra Káčera všetkým Maďarom ako na Slovensku, tak i v zahraničí. „Keď pani prezidentka nestiahne ministra Káčera z funkcie, preberá zodpovednosť za pľuvanec do očí Maďarom žijúcim na Slovensku,“ uzavrel Matovič.

Káčer sa nebude nikomu ospravedlňovať

Káčer v diskusnej relácii televízie Markíza odpovedal na otázku, či v najbližších rokoch hrozí, že sa Maďarsko dopracuje k územným nárokom na Slovensko. „Keby bol býval Vladimír Putin úspešnejší a dnes ho máme na východných hraniciach, myslím si, že takýmto nárokom by sme už dnes priamo čelili, bohužiaľ,“ odpovedal. Matovič už v stredu na tlačovej besede povedal, že zo strany Káčera ide o zásadné obvinenie voči významnému partnerovi Slovenska.

„Nebolo by dobré prebudiť spacieho džina maďarskej karty,“ povedal a žiadal od Káčera ospravedlnenie. Káčer dnes na sociálnej sieti uviedol, že sa nebude ospravedlňovať za svoj výrok. „Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny, že jej teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu považujem za svätý grál snaženia našej diplomacie,“ napísal.

Šimečka: Káčer si nezaslúži Matovičove urážky ani Hegerovo mlčanie

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) odmieta útoky Igora Matoviča na adresu dočasne povereného ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislava Káčera. „Je to kvalitný odborník a vlastenec v tom najlepšom zmysle slova, nezaslúži si urážky Igora Matoviča, ale ani to, že sa ho premiér Heger nezastane,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka.

„Matovič sa nezmení, kope všade vôkol a zanecháva na Slovensku spúšť ako také zle vychované, pomstychtivé malé dieťa,“ vyhlásil Šimečka.

Horšie podľa neho však je, že premiér Eduard Heger sa svojho ministra poriadne nezastal s argumentom, že sa nenechá vtiahnuť do predvolebných vyjadrení. Predseda PS sa pýta, či je to náznak možnej parlamentnej anarchie pred voľbami.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Rastislav Káčer #Zuzana Čaputová