Kollár zvolal na utorok mimoriadnu schôdzu k Migom pre Ukrajinu

Mimoriadna schôdza Národnej rady k stíhačkám Mig-29, ktoré by Slovensko mohlo darovať Ukrajine, bude v utorok 14. februára. Začne sa o 9.00 h ráno. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v pléne.

10.02.2023 11:31 , aktualizované: 12:06
MIG-29 Foto: ,
Stíhacie lietadlo typu MiG-29.
debata (202)

Zvolanie mimoriadnej schôdze iniciuje opozičný Smer. Prísľub dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o prípadnom darovaní stíhačiek Ukrajine označila strana za protiústavný.

Robert Fico v piatok skonštatoval, že vláde bola vyslovená nedôvera a nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a zahraničnopoli­tických otázkach. Podotkol, že dodávky zbraní na Ukrajinu sú zásadná otázka a vláda ani so súhlasom prezidentky Zuzany Čaputovej v zmysel Ústavy SR na to kompetencie nemá. „Vláda SR nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, ak bola odvolaná. Dokonca ani v prípade, aj by jej na to dala súhlas prezidentka," povedal Fico.

VIDEO: Heger: Migy pre Ukrajinu nebudeme zdržiavať
Video

Smer chce na schôdzi presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti. Zopakoval, že Smer je dlhodobo proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Preferuje mierovú cestu a rokovania.

Vypočujte si podcast k téme summitu v Bruseli a dodávke migov na Ukrajinu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na samite v Bruseli osobne požiadal Hegera o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo. Ministerstvo obrany potvrdilo, že o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine sa rokuje.

prelet stíhačiek, bratislava, stíhačky Čítajte viac Zelenskyj požiadal Slovensko o stíhačky MiG-29. Veľmi radi vyhovieme, pripustil Heger
202 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #mimoriadna schôdza #vojna na Ukrajine