Slovenskí záchranári ukončia misiu v Turecku. Zhoršuje sa bezpečnostná situácia aj šanca na nájdenie preživších

Zo záchrannej misie na pomoc po ničivom zemetrasení sa z Turecka vrátia v nedeľu aj Slováci. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

11.02.2023 20:20
hasiči turecko Foto:
Slovenskí hasiči v Turecku
debata

„Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu a aj na to, že od zemetrasenia uplynulo šesť dní, tím MV SR zložený z členov Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby urobil všetko pre to, aby pomohol zachrániť preživších,“ uviedla.

Pripomenula, že slovenským záchranárom sa v Turecku doteraz podarilo vypátrať z ruín 12 živých osôb, ktoré boli následne odovzdané do starostlivosti miestnych úradov; z nich je päť dospelých a jedno dieťa mimo ohrozenia života.

Spolu so záchranármi sa vrátia aj tri osoby, ktoré sa nachádzali v oblasti vážne postihnutej zemetrasením. „Ich dom je v dôsledku zemetrasenia poškodený, prostredníctvom veľvyslanectva SR v Ankare požiadali o repatriáciu,“ informovala hovorkyňa.

Turecko Sýria Zemetrasenie Čítajte viac Bilancia zemetrasenia presiahla 25-tisíc mŕtvych. Po 129 hodinách zachránili z trosiek päťčlennú rodinu

Slovensko bude Turecku naďalej pomáhať v rámci humanitárnej či inej medzinárodnej asistencie. V nedeľu ráno poletí do Turecka lietadlo Leteckého útvaru MV s humanitárnou pomocou SR v objeme viac ako šesť ton. „Súčasťou zásielky je najmä potrebná potravinová pomoc, hygienické potreby a ďalší materiál, o ktorý Turecko požiadalo,“ spresnila Eliášová.

„Humanitárna zásielka bola poskytnutá v koordinácii s Európskou úniou, ktorá na jej prepravu do Turecka poskytne náhradu nákladov až do výšky 75 percent,“ dodala. Rezort podľa jej slov plánuje zásielky s humanitárnou pomocou zopakovať aj v ďalších dňoch.

Masívne zemetrasenie, ktoré v pondelok (6. 2.) zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc, si dosiaľ vyžiadalo už vyše 25 000 obetí. V rámci medzinárodnej pomoci vyslalo svoje záchranné tímy do Turecka viacero krajín vrátane Slovenska.

V sobotu oznámili pozastavenie záchranných operácií rakúske i nemecké tímy – zdôvodnili to zhoršenou bezpečnostnou situáciou v danej oblasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii