Takáč: Smer navrhuje otvoriť diskusiu o skoršom termíne volieb

Otázku darovania Mig-29 Ukrajine musia zodpovedať ústavní právnici. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS). S ich darovaním problém nevidí. Podľa podpredsedu NR SR Petra Pčolinského (Sme rodina) treba zodpovedať aj politické a ekonomické otázky. Podpredseda Smeru Richard Takáč hovorí o rozpore s Ústavou SR, navrhuje otvoriť diskusiu o skoršom termíne predčasných volieb. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

12.02.2023 12:57 , aktualizované: 13:23
erik kaliňák, , Richard Takáč, Robert Fico, Foto: ,
Richard Takáč, Robert Fico a Erik Kaliňák (všetci Smer) na archívnej snímke.
debata (58)

„Bude diskusia, budú sa vyjadrovať ústavní právnici a podľa toho sa bude diskusia riešiť. A my sa zariadime,“ povedal Krúpa. Darovanie migov Ukrajine podporuje, hovorí o jedinečnej príležitosti zužitkovať techniku, ktorá je nevyužívaná.

Podľa Pčolinského treba zodpovedať všetky otázky z toho vyplývajúce, teda nielen ústavnoprávne otázky, ale aj politické či ekonomické. Ústavnoprávne riešenie považuje za zásadnú otázku. „Treba to rozobrať do najmenších detailov a potom sa vyjadríme,“ povedal. Nevie si však predstaviť, že by sa pre MIG-29 menila Ústava SR.

Otázka možného vývozu stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu podľa Pčolinského ukazuje dieru v zákone. Ako ďalej povedal v diskusnej relácii, na jednej strane v súčasnosti vykonáva určité právomoci poverená vláda v demisii. Iné právomoci však vykonáva prezidentka. Preto je podľa Pčolinského zásadná otázka, či má poverená vláda vôbec kompetenciu na taký krok, akým je vývoz stíhačiek.

Takáč je presvedčený, že dočasne poverená vláda nemá na takéto rozhodovanie kompetencie, hovorí o hrubom rozpore s ústavou. Navrhuje preto otvoriť diskusiu o skoršom termíne predčasných parlamentných volieb. Podľa Pčolinského je hnutie Sme rodina na túto tému pripravené rokovať, Krúpa takúto iniciatívu očakáva, SaS sa k tomu postaví podľa vývoja situácie.

Takáč zároveň poprel, že by Smer vo svojich vyjadreniach priamo hovoril o možnosti mobilizácie na Slovensku pre vojnu na Ukrajine. Tvrdí, že vyjadrenia boli vytrhnuté z kontextu. Pčolinský predstaviteľov opozičného Smeru vyzval, aby nešírili „sprosté klamstvo a nestrašili ľudí“. Ubezpečuje, že žiadna mobilizácia sa nechystá. Krúpa si myslí, že by mohlo ísť o šírenie poplašnej správy.

Na margo vyjadrení dočasne povereného šéfa diplomacie Rastislava Káčera o možných územných nárokoch Maďarska Krúpa poznamenal, že minister „trošku prestrelil“. Je však podľa neho legitímne sa o takýchto veciach baviť. Aj Pčolinský je presvedčený, že Káčerovo vyjadrenie nebolo diplomatické a mal by vážiť slová. Myslí si, že každá krajina má právo na sebaurčenie a verí, že si nebudeme musieť brániť svoje hranice. Takáč označil Káčerove vyjadrenia „za čiarou“. Myslí si, že prezidentka SR Zuzana Čaputová ho mala stiahnuť.

heger Čítajte viac Vláda v prípade darovania migov Ukrajine osloví ústavných právnikov, informoval Heger
58 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Richard Takáč #predčasné voľby 2023