Z Iraku priviezli možno prvú slovenskú teroristku

Ďalším slovenským teroristom bude pravdepodobne žena. Podrobnosti prípadu stále nie sú známe. Polícia len informovala, že podporovania teroristickej skupiny sa mala dopustiť v Iraku a tento týždeň ju previezli na Slovensko. Obvinená sa mohla zapojiť do aktivít teroristickej organizácie islamistov, za čo jej hrozí až doživotný trest.

13.02.2023 11:32 , aktualizované: 18:38
debata (73)

„V pondelok v Bratislave vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zadržal R. D. po tom, čo túto osobu z Iraku dopravil vládny špeciál. K preprave došlo na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky. Vyšetrovateľ NAKA obvinil osobu pre trestné činy ohrozenie mravnej výchovy mládeže, založenie, zosnovanie a podporovanie teroristickej skupiny a vojnové bezprávie,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

Čoho sa mala obvinená osoba dopustiť, polícia nespresnila. „Vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva potrebné procesné úkony. Zverejnením bližších podrobností o vyšetrovaných skutkoch by mohlo dôjsť k zmareniu účelu trestného konania. Bližšie informácie poskytneme, keď to umožní procesná situácia,“ odkázalo policajné prezídium.

Obvinená sa mala údajne zdržiavať v irackom Kurdistane. Pravdepodobne sa tam zapojila do aktivít islamistickej teroristickej organizácie Daeš, ktorá na tomto územní naďalej pôsobí. Obvinenie z ohrozenia mravnej výchovy mládeže zas naznačuje, že so Slovenkou boli aj deti.

Polícia síce neinformovala o prípadnom návrhu na väzobné stíhanie, dá sa však očakávať, že obvinená sa v priebehu niekoľkých dní postaví pred Špecializovaný trestný súd.

Viac k prípadu nechcela povedať ani špeciálna prokuratúra, ktorá prípad dozoruje. „Úrad špeciálnej prokuratúry nebude vzhľadom na súčasné štádium konania poskytovať v tejto súvislosti žiadne bližšie informácie,“ reagoval hovorca prokuratúry Dalibor Skladan.

Okolnosti repatriácie odmietlo bližšie komentovať aj ministerstvo zahraničných vecí. „Išlo o humanitárny, repatriačný let, pričom repatriácia je zaužívanou súčasťou medzinárodnej spolupráce. Let bol uskutočnený v súlade s platnou legislatívou. Vo vecnej kompetencii MZVEZ SR je vykonávanie konzulárnej asistencie a pomoci občanom SR, ktorí sa ocitli v núdzi. Rezort diplomacie v takýchto prípadoch spolupracuje aj s ďalšími príslušnými rezortmi a štátnymi inštitúciami. Bližšie informácie nemôže rezort diplomacie poskytnúť vzhľadom na ochranu osobných údajov, ako aj žiadosť repatriovanej osoby,“ uviedol hovorca rezortu diplomacie Matúš Dávid.

Terorizmus na Slovensku

Slovenská verejnosť si v posledných rokoch pamätá len troch ľudí, ktorí boli stíhaní pre trestné činy spojené s terorizmom. Prvým bol Popradčan Štefan K., ktorý v novembri 2016 prostred­níctvom poštovej zásielky poslal po dve zásielky dvom sudcom, z Okresného súdu v Poprade a Okresného súdu v Považskej Bystrici.

Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
+19Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...

Nachádzali sa v nich listy s výhražným obsahom, v ktorom upozorňoval na kontamináciu prostredia rádioaktívnou látkou po otvorení listu. Podľa záverov znaleckého posudku uvedené plastové vrecúško obsahovalo rádioaktívnu látku amerícium. O dva týždne poslal zásielku s ameríciom aj na ministerstvo spravodlivosti a približne po ďalšom týždni aj Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Prešove a Okresnému súdu v Kežmarku. Špecializovaný trestný súd mu za to v júli 2018 uložil doživotný trest.

za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite, streľba na zámockej Čítajte viac Nemaľujme menšinám na čelo terč. Ich zrovnoprávnenie môže priniesť zlom, upozorňujú experti

Ďalší prípad súvisí s islamským radikalizmom a odohral sa v susednej Českej republike. Pražskí kriminalisti vtedy našli u Slováka Dominika Kobulnického, pôvodom z obce Šarišské Michaľany, chemikálie a manuály na výrobu bomby, návody, ako ju pripevniť na telo a na automobil.

Kobulnický, ktorý po konvertovaní na islam vystupoval pod menom Abdul Rahman, bol v novembri 2019 namiesto navrhovaného 9-ročného trestu napokon odsúdený za podporu a propagáciu teroristickej organizácie a všeobecné ohrozenie na 6,5 roka za mrežami.

Od novembra 2020 platil na Slovensku druhý stupeň teroristického ohrozenia. Stalo sa tak po útoku v centre Viedne, pri ktorom zomreli štyria ľudia a 22 osôb vrátane jednej Slovenky bolo zranených. K útoku vo Viedni, ktorý spáchal Kujtim Fejzulai, sa prihlásila teroristická organizácia tzv. Islamského štátu.

Pravicoví teroristi

Zatiaľ posledné prípady terorizmu súviseli s rasovým extrémizmom. Mladý Slovák žijúci v Česku a vystupujúci pod prezývkou „Slovakbro" podľa výsledkov vyšetrovania „verejne podnecoval na zvrhnutie demokratického politického systému cestou vykonávania subverzných a sabotážnych činností a aktov terorizmu“.

„Uverejňoval a zdieľal tiež fotografie glorifikovaných ,bielych‘ teroristov, ktorým verejne prejavoval svoje sympatie a ich teroristické činy schvaľoval“. Mal takisto uverejňovať návody a schémy na výrobu chladných a strelných zbraní v domácich podmienkach, ako aj návody a schémy na výrobu výbušnín a mín. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho za to 10. novembra 2022 právoplatne odsúdil vďaka priznaniu len na šesť rokov väzenia.

Odsúdenie nenávisti voči LGBTI, Zámocká, streľba Čítajte viac Dozvuky teroristického činu v Teplárni: Jazykovedci zmenili definíciu slova láska

Tento extrémista mal inšpirovať aj páchateľa nedávneho teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, ku ktorému došlo 20. októbra večer. Po útoku pred barom Tepláreň, ktorý navštevovala zväčša LGBTI+ komunita, zostali dvaja mŕtvi – Juraj V. z Prievidze († 27) a Matúš H. z okolia Dunajskej Stredy († 23). So strelným poranením nohy Radku T. (28) previezli do nemocnice.

Útok spáchal 19-ročný Juraj K. krátkou strelnou zbraňou kalibru 45 mm s laserovým zameriavaním. Nadránom si pri Ulici Jaskový rad pod Kramármi sám vzal život. Niekoľko hodín pred útokom zverejnil svoj neonacistický pamflet s názvom „Volanie do zbrane“, ktorý sa začína slovami „za všetko môžu Židia“. Je plný antisemitských, rasistických, homofóbnych a celkovo nenávistných odkazov, a autor v ňom aj priamo vyzýva na ďalšie násilie proti príslušníkom rôznych menšín.

Vyšetrovateľ pôvodne začal trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu. O pár dní ale bola právna kvalifikácia zmenená na teroristický čin – obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy spáchaný z osobitného motívu, a to z nenávisti voči skupine osôb a jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú sexuálnu orientáciu.

S týmto prípadom súvisí aj zatiaľ posledné podobné trestné stíhanie. Vlani v októbri vzniesol vyšetrovateľ obvinenie 16-ročnému stredoškolákovi B.¤B. pre podozrenie zo spoluúčasti na terorizme. Podľa polície svojimi výrokmi verejne schvaľoval teroristický útok na Zámockej ulici.

Vrah Juraj K. Čítajte viac Riaditeľka školy o vrahovi Krajčíkovi: Prišiel ako ťažko šikanovaný žiak, venovali sa mu dvaja psychológovia

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Irak #NAKA