Kollár: Pri migoch treba najprv vyriešiť, či má na to vláda legitimitu

Pri téme darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine treba najskôr vyriešiť, či má na to dočasne poverená vláda legitimitu, myslí si predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Následne podľa neho môžu o otázke diskutovať koaliční partneri. Odmieta, aby Slovensko poskytlo stíhačky zadarmo.

13.02.2023 13:25
debata (11)

„S nami sa o tom oficiálne ešte nikto nebavil. Telefonoval som síce s ministrom obrany, ale ten ma len v hrubých rysoch informoval. Určite to nemá byť takým spôsobom, že my budeme prví vykrikovať, ako ideme dávať stíhačky Ukrajine. Najprv by sa patrilo baviť s koaličnými partnermi, či s tým súhlasíme,“ podotkol Kollár.

Šéf parlamentu preferuje, aby Slovensko darovalo stíhačky v rámci spoločnej pomoci viacerých krajín. Obáva sa negatívnej pozornosti Ruska. Trvá na ich preplatení, prípadne podobnom postupe ako pri poskytnutí bojových vozidiel pechoty za tanky Leopard od Nemecka.

Narážal aj na technický stav a prevádzkyschopnosť 11 stíhačiek. „Je to veľmi ďaleký a zložitý proces, kým by sme sa k niečomu dopracovali. Nevieme ústavný rámec, či to táto vláda môže urobiť. Ak nie, parlament to môže urobiť určite, ale muselo by to prísť v nejakom návrhu,“ načrtol Kollár. Podporu prípadného zákona prijatého v súvislosti s darovaním stíhačiek si vie predstaviť. Najskôr by však podľa neho museli poslanci vedieť, čo za ne SR dostane.

Sme rodina podľa Kollára zahlasuje za otvorenie utorkovej (14. 2.) mimoriadnej schôdze, ktorú v súvislosti so stíhačkami Mig-29 inicioval opozičný Smer-SD. Ako podotkol, neznamená to, že sa stotožní s uznesením. Smer chce presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň na samite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #stíhačky #vojna na Ukrajine